Friday , December 19 2014
Home / Isu Semasa / Amalina Che Bakri, pelajar cemerlang SPM 17A1 kini sudah tidak bertudung (5 gambar)

Amalina Che Bakri, pelajar cemerlang SPM 17A1 kini sudah tidak bertudung (5 gambar)

Amalina Che Bakri. Satu nama yang sudah lama tidak disebut beberapa tahun kebelakangan ini kembali memuncak. Bermula di twitter apabila topik hangat mengatakan Amalina Che Bakri kini sudah tidak bertudung dan menyambut perayaan Krismas bersama teman lelakinya. Sebagai nota, Amalina, dilahirkan pada tahun 1987 dan berasal daripada Kelantan merupakan seorang pelajar cemerlang dalam peperiksaan SPM pada tahun 2004 kerana menempah nama dengan mendapat 17A1.

Pada tahun 2009, berita mengenainya heboh apabila difahamkan dia gagal meneruskan pengajian di Universiti Edinburgh kerana gagal di dalam peperiksaan. Ketika itu Amalina dibiayai sepenuhnya oleh Bank Negara Malaysia untuknya meneruskan pengajian dalam bidang perubatan.

Pembuka tahun 2012, sekali lagi Amalina Che Bakri dihangat berita sensasi apabila beberapa keping gambarnya di laman Facebook dijadikan bahan isu kenapa dia sudah tidak bertudung. Lagi gambar after the jump.

Sumber dipetk: Lowyat

About Musalman

Seorang jejaka yang dahagakan berita artis. Kacak bergaya dan disegani ramai. Lagak menghisap rokok sahaja membuktikan dia seorang yang optimis.

137 comments

  1. hahaha..culture shock x sedo diri..salu jd mcm ni dh bese dh..pandai2 pn otak ltk lutut..tu gaul2 dgn mat salleh kompom dh xde "maruah"..hehehe!! buuuu

    • xbaik kate kt org cmtu…. memang laa die salah!! tp klo kite yg betol2 baik niee.. berdoa laa utk diee.. bia die jadi baik cam kte.. tp klo kite tu dah sekerat jalan, iman pun xtetap lagi.. aha! xpyh nk cakap byk laa der.. :P.. kitepun dah memang dasar hina! dari air mani lagi kite datang.. tp tuhan xde pun nk hina kite.. malah die siap cakap lg.. kite sebaik2 makhluk.. so?? haa.. xpyhlaa nk hina org.. cakap elok.. xperlu nk caci merba.. dosa dapat.. org pun xsenang!! :D..

  2. amalina ni mmg xpki tudung..die kwn dgn kakak aku..die pki tudung coz time kat sekolah je..rmi je kat skolah pki tudung tp kat luar buka..lagipun die bknnye pki seksi ape ke, ok je aku tgk pakaian die tu..xde plak gmbr die minum arak ke ape..

    • tak seksi ko kata…abis pakai legging nampak sua dalam tu xcukup seksi ka? aurat pompuan sampai mana cer ko jawab?

      • jwb jgn xjwb…senyap la pulak~

      • Salam,

        amboi, pandainya cakap kat orang. biarlah nk jd apa pn kat dia. ‘kita’ yang kutuk dia ni baik sgt? xda punya org yg baik, akan condemn org mcm tu. x mustahil, dosa dia awak pulak yg tanggung.. nak?

        pada org lain pulak – mmg salah dia lah tak pandai bawak diri. kita sekadar amik iktibar, tak payah la nak kutuk2. kalau nak bg nasihat oklah jugak. tp kalau kutuk2, dikhuatiri kita pn mndapat dosa. Ramai manusia lupa pasal tanggungjawab n terlalu mngikut hawa nafsu n perasaan. dia salah, tp dlm kes ni, kita spatutnya bg kata2 smgt spya dia ingat n sedar ksilapan dia, sbaliknya kita kutuk, maki, cerca – kita pn salah jadinya sbb stiap org ada ego tersendiri, kalau cara kita salah – ego dia mungkin akan menambah burukkk lagi keadaan dan scara tak lgsg, kita x mintak, tp kita pn berdosa. menegur mmg niat yg baik, ttp cara kita boleh mmbuatkan ianya salah. so, berhati2 lah kita, dan juga sis Amalina. Saya harap dia tak tersalah memilih jalan dalam kehidupan dia sebab kalau dia tak sedar – dia merupakan harapan anak2 muda rakyat Malaysia n mnjadi sumber inspirasi hampir semua plajar2 Malaysia – saya masih ingat cita2 dia yg nak jd PM Malaysia. Saya xtau apa yg dia dah buat atau apa yg dia lalui, tp kalau dia ada terbaca bnda ni – dia sndiri tahu apa dia dah buat – baik atau buruk, salah atau silap, ingatlah balik kepada harapan bukan sahaja ibu dia, tp seluruh rakyat Malaysia dkt dia. Saya mndoakan kejayaan dia dan saya harap dia tidak akan tersalah memilih haluan hidup. Semoga Allah mengurniakan hidayah n petunjuk kepada dia SEANDAINYA dia memang sudah tersilap langkah.

        Salam

    • perh komen macam takde agama.

      • macamlah kau tu beragama sgt..klu ye, kau takkan komen cmne..kau dok diam je..cakap org lebih..ntah² kau tu over lagi..

        • salam. habis awak nak orang mcm mn lg? dia ckp elok2 awak kata x beragama sgt. habis awak ckp mcm ni,confirm syurga? semua org ada otak,tapi guna akal sikit bila bercakap tu blh? mmg lah dia ddk diam je,habis nak suruh dia buat apa? awak tu ada buat apa-apa ke?jgn jatuhkan maruah sendiri boleh tak? org lain baca awak punya komen ni tahu tak… dan kalau org lain over pun,ada kacau hidup awak ke? fikir sblm ckp blh tak… tak baik lah asyik nak condem org lain je.nilai diri sendiri baru nilai org lain ye…salam…

    • ok ke? ko pakai mcm tu jugak ye? masyaAllah…

    • lek a..benda nie 4thn lepas da cmni kot.. nmpk sgt penaja dia xpeka psl budak tajaan mereka..bangang.. bagi duit pastu lantak dorg la..sbgai salah seorg dri kawan skelas dia, aku salahkan kerajaan kerana hantar dia ke EUROPE!! ahaha.. nape x ke AL-azhar..kui3.. nk back up gak..dem!

      • eeehhhh…yg enko tu kait kjaan tu psl lak…mmg x kenang budi tul la..anak2..berpunca dr makbapak..pastu diri sndiri..kjaan tu x bg kalo enko tu x tehegeh2 mtk..kira nasib la dia dpt..org yg lbh memerlu..tpksa Q..lg satu x smsti kuar dr al azhar tu bguz sgt…ada kes..tngkap khalwat lg ..zina pn ada..hahaha…lu pikir la sndiri..jgn pandai tgk keburukan org lain je..tgk diri sndiri dulu la kwnn….

    • memg la sial.. bodonye ko… ak rse die pkai mcm mak kau… 2 yg kau kate xde pape kot…

    • bodoh betol sape yg ckp luar skolah dia mmg tak pakai tudung…tgk gambar kt atas pun dah tahu yang dia mmg pakai tudung.takkan la gi sekolah pakai tudung color2?lagipun dia penah masuk tv, cerita pasal kejayaan spm dia.elok je pakai tudung…

  3. salam. doakanlah dia, moga ilmu yang dia ada tidak menyesatkan dia lgi. jadi contohilah nik nur madihah, moga iman dia ditambah dengan ilmu yang ada. ameen.

  4. Kat JB, memang wajib pakai tudung mase sekolah menengah..xkan korang xtau?
    well..die memg seksi pun luar skola, ape nak hairan?
    korang mesti percaye sgt ape yg dilaporkan dlm berita tentang image amalina mase die dapat 17A
    sebab tuh bila baca/dengar sesuatu berita, jangan percaya bulat2
    berita sukan je bole percaya

    • aku amik spm sama tahun ngn dia..thn 2004 tu spm start ada pembaharuan. so aku rasa sebab tu standard agak low. jujur aku ckp..subjek sejarah aku mmg tk penah minat. dah la soalan semua mmg aku tak penah baca..camna aku nak jawab. kebanyakan ruang kosong aku isi ngn benda tkde kena mengena…last2 dpt result A1. padahal aku igt ada gak soalan yg aku tk jawab. mcm mana bleh dpt A1 plak? tu sbb standard low. thn 2004 tu sgt senang utk semua pelajar nak skor. tak hairan la dia gagal kt sana walaupun dia dpt 17A1 dlm spm thn tu. kalau boleh tgk kertas jawapan dia..btlke layak dpt byk A tu? Tapi tak mustahil la kalau dia mmg betul2 pandai. aku cuma ckp je yg aku sepatutnya gagal subjek sejarah tu..tapi pelik camne bleh skor.

    • betoi2..now days media x boleh percaya..agak2 korg nk percaya klu aku kata semua kedai2 dekat area jalan tengku abdul rahman 2 akan rugi rm10,000 klu terpaksa tutup sehari? tp 2 la yg aku dengar dari berita TV3 dlu..nice kn?

  5. tak salah amalina nak bergaya, org muda.. pokok pangkal nya percaya pada diri sendiri, kat malaysia ni pun budak2 kolej, universiti ape kurangnya belum pergi luar negeri dah melebih2 dari amalina Yang penting kita doakan dia sentiasa jaga iman dan akidah kalau nak kata dgn gambar2 mcm tu org boleh beri tohmahan dah la…….. semoga Allah sentiasa memberi hidayat dan pentunjuk kpd kita semua.. amin.

    • memang x salah bergaya, tapi bergaya cara muslimah la…dulu dia dilihat icon muslimah dan ramai yang contohi dan memberi harapan yg menggunung utk dia menjadi muslimah yg berjaya…tapi sekarang dia membuka aib sendiri, untuk pengetahuan iman tidak akan bercampur dengan perkara2 yang mungkar, kalau dia betul2 beriman dia menjaga apa yg perlu dijaga….

      • tetap salah la mus… bergaya hanya untuk suami yg betulnya… bergaya cara muslimah tak patut ada dalam kamus islam….

    • tak salah ke bergaya? salah tu… raz kurang ilmu agama… kene belajar lagi bab2 tabarruj, aurat…etc

    • alaa.. suruh dia pakai bikini jer lah… macam fasha sanda… ok maa… publisiti mahal OOOooooo huahahaha….

    • HAK BERPAKAIAN ITU ADALAH HAK ALLAH. ADE KE ALLAH SURUH KO BUKA AURAT? LOL….

  6. Tak payah nak hina orang sangat.. Kita pun masih belum tahu masa depan kita. Jangan la terlalu riak. Ini la manusia penuh hasad dengki… Kita doakan jer laa dia kembali ke jalan yang benar. Lagipun mungkin dia mmg x pakai tudung pun sebelum ni… Pakai pg sek je ke…

  7. pokok pangkalnya…kita orang melayu kena jaga adat dan budaya melayu…sendiri mau ingat laaaaaa!!!!!!!

    • it doesnt matter whether u r a malay or not… as a muslim, u must obey the islamic teaching. culture and custom do not always follow whats written in the Quran & Sunnah.. Wallahu’alam..

    • cite cm awak tu jga adat la sgt..sape tau..blkg skrin pon 2×5..;-p

    • tapi aku frust lah dia dah jd macam tu… ingat nak antar rombongan meminang … last2 tak jadi… saper yang nak bakal isteri macam ni…. huhuhu….

  8. tipah tertipu lah nie….wakakakakaka….

  9. dah free hair pn xder la lawa mana..

    manis lagi pakai tudung lol….

    takat dok/belajar/sembang style .uk (ulu kelang)

    dah culture shock..adoii..

    • tak lawa di mata anda , tapi omputih ternyata minat muka2 exotic sebegini.
      bagi aku dia memang lawa, tipikal muka johor/bugis.

      ku rasa ini penangan majalah mangga (dulu dia femes baca mangga untuk masa lapang) yang buat dia liberal ataupun tempat menimba ilmu disana membuka minda dia untuk jadi liberal.

    • btl2x…manis dan ayu lg dia pkai 2dung… klu yg mcm skrg ni kesianya tgk..hrp amalina imej spt dulu…

  10. ex - peminat ACB

    walaupun dia tak bertudung,tetapi dengan gambar2 ni,orang boleh senang2 je lontarkan fitnah
    dulu,orang ramai pandang mulia kat dia,tapi dengan gambar2 camni,senang2 orang boleh accused broo
    aurat tetap aurat,budaya tetap budaya,
    aku harap dia berubah.insya'Allah..

  11. amalina asal dri kelantan ke?msti nak burukan kelantan ni??

    • Ni pekara biasa utk wanita dari Klante masuk bandar…Culture Shock tu dah pasti..tahap mane je! Dalam 10 wanita Klante keluar daerah ke bandar Metro, 9 kan hilang tudung, 3-5 kan hilang maruah diri dan 8 kan jdi sexy dan blonde…sebab 50% awek gua dari Klante dan ayat2 manis sikit je dan tabur hadiah mane2 terus dah cair serah diri..I LIKE!!

  12. hoh…..neh yg komen2 bagai neh…klu die yg duk oversea neh…ag teruk perangainye nnt….ade ati nk kutuk orang tu….xyah g oversea la wes…nih budak kampung yg depan mak bapak pakai tudung labuh ke lutut bagai,,,,sampai bandar…semua dibukak…ditayang kat orang….huhhhh…cer tgk adik2 perempuan dgn kakak2 korang tuh….kot2 depan je elok….belakang….nauzubillah…..

    • u sounded like her…? ko penah wat mcm tu kot?! kalau dah depan public mcm ni, belakang org jgn cakaplah kot? ;)

      dah ler body gemuk berlipat2 perutnye… pehanye beso mcm lembu… pakai fishnet koyak2.. adessss x de cermin gamaknye umah de… uduh bebeno rupenye

      • lembu? hahahahaha

      • what in the hell are u talking about,huh?do u realize that ur words in describing her physical looks are too much?smpai nak disamakn ngan binatang…btw i’m not in anyone side….n if u really2 disappointed with amalina’s behavior,why not u just pray n hoping that she can change to be a better person…bukannya kutuk sana kutuk sini,what benefits u’ll get huh?NOTHING….seriously man,behave urself n don’t go with ur emotional sgt laaaa…..we’re not PERFECT enough to live in this world ok ~~

      • smile-cam x lawa

        kau lawa sgt ke?

        • Ko hensem sgt ke?see?cuba org ckp camtuh…ataupun ko PERFECT sgt ea?tlg la weyh….bukan nak salahkan sesape… WE should think positively…why I said so?bcoz we should NEVER ever believe da media 100%..who knows,might be the media explains this matter in the wrong way which eventually cause us to get confused..did u get my point?I’m not in anyone side…plus u shouldn’t accuse her just like that.it’s WRONG!don’t go with ur emotional sgt laa….when u start to critic some people like u did NOW,try to get more info(mcm berita terkini tentang kenyataan mak dia) to prove that u’re rite…..we all do have brains rite?so we have to think first b4 judging people….lastly,I’m really2 sorry if my words are a little bit harsh..I just wanna state my opinion bout this matter…assalamualaikum .

    • Excuse me? Ckp org yg pegi oversea jadi camni? Pleas ele. Ulang balik boleh ? I went to oversea, yet I still know my roots. Cume orang yang dah lupe asal die, akan jadi camni. Maybe die lupe sape yang membawa die kepada kejayaan. But you can’t just accuse her like that. How do you know if this is real? This is the media. Anything can happen. If this is actually true. She might as well get a punishment from the Almighty. But don’t talk craps if you are also like that. Pray for her so die tahu siapa die. Jgn memalukan Malaysia boleh tak ?

      • For somebody claiming to have been overseas, your English is so atrocious.

        • She’s learning,,,pliz don’t ever critic her language dude…btw u seem to get annoyed with some poeple who supports amalina…sorry if this was a wrong assumption,I just think in that way rite now ~~

      • salah media????mak dia dah bagitau..memang mak dia yg belikan baju tu..dan mak dia yg tolong amikkan gambar tu…
        :)

      • i like the way u say like dat. okay. congrat coz u can control ur self although u’re studying at overseas. its hard for being trully ourself. we needddd iman more 2 faced the social problem nowadys.i admit dat i also scared if i will be like dis, i will disapoint my family. so now we must prepared our iman, the way we think n life the way of syariah ISLAM. try 4 being trully ourself. so same2 lah kite tpuk dade tnye IMAN, INSYAALLAH. we will be the better person n make others respect kite sbgai org ISLAM.

  13. benda paling lawak = culture shock. haha.

  14. Betul tu beb – culture shock, mungkin sebelum ni tak penah kuar umah, biler dah jauh dari keluarga macam ni la jadinya… takut jugak kalau jadi kat anak-anak kita… erm

    http://www.diskaun.my

  15. DAH MACAM PORNSTAR PUN ADA AKU TGK..CISS BUAT MALU ANAK MELAYU..SIA-SIA AKU BANGGA TIME DIA MASUK TV DULU..PUIHHHHHH!!!

  16. aku bkn nk sokong pe yg dia buat…tp klu xdok amerika pn bleh rosak…cth:kwn aku dr kg,keje kl,rambut karat,pakai sleveless,skirt pndk..blk kg pakai tudung…pe kes?…mne2 pn same,syanton ada dimana2…semoga di blh gunakan akal dia 2 utk membaiki diri…hrp2 dia xjadi mcm budak genius yg ntah pe nme nye 2…aku lupa…sophia yusof ek?….

  17. emmm,,tuhan bagi ujian sket pon dh goyah,,nmpak sgt x blh nk PK mana baik & mana yg buruk.Kesian la cket kat mak bapak yg berbangga dgn kita selama nie…Bsar pengorbanan mak ayah kita tu,,fikir2 dlu la sblum buat sesuatu..memang zaman muda lalui sekali je,,tpi x salah kalo kita menjaga tatatertib sebagai anak melayu yg menjaga agama nye di mata bangsa asing, secara x langsung kita di hormati lagi di mata mereka..

  18. Ay, apa raaa…

  19. la baru aku tau rpnye dia nie dah tak lulus exam yer…ketinggalan keteapi btl la aku nie…pd aku lar kalo nak duk kat luar kn kuat pegangan agama…kalo tkt pakai tudung jer tak tentu kuat agama…bak kata dato' fadillah kamsah "org cerdik tak semestinya bijak"

  20. aku stuju dgn kata2 hehehe…aku pun baru taw dia x lulus exam..koh koh koh…betul kate dr fadzilah kamsah..yg cerdik x semestinya bijak…

  21. 17A1 bukan kayu pengukur tahap kecerdikan/kepandaian seseorang. apa yang aku boleh cakap, dia hanya cemerlang dalam KEPUTUSAN peperiksaan SPM, bukannya cemerlang dalam hidup. cemerlang dalam hidup plak ada 3. cemerlang hidup di dunia, cemerlang hidup di akhirat, atau cemerlang hidup dunia & akhirat. sama2lah kita renungkan. wallahualam..

  22. apa y ak lihat d cni, berlakunye culture shock y mendadak..tp 2la.bila dh lama2 d tmpat org..kwn2 jauh,family nk bimbing pun jauh..cm2la..bersyukurla kita y U kt malaysia ni..hehe..tp y peliknye kt malaysia pun ada y culture shock gak kot…pelik2..apa pun xbleh…

  23. Assalamualaikum WBT.

    Izinkan saya mencelah…Pertama sekali, di dalam agama Islam tidak ada untuk kite sesama Islam mengutuk antara satu sama lain. Pada zahirnya Amalina seorang perempuan biasa yang berdarah muda. Untuk menegur haruslah dengan cara yang baik. Kita hanya manusia biasa, yang sempurna Hanya Allah SWT. Semua tohmahan kepada Amalina haruslah sebaiknya di lakukan dgn perkataan perkataan yang membina, sebab itu Nabi selalu menggunakan pendekatan dengan cara yang baik, oleh itu dengan cara itu juga kita pandang Nabi dengan cara yang mulia. ….

    Masya Allah.Mungkin ramai yang mengutuk Amalina, kerana dia telah menjadi public figure, tetapi bagaimana pula dengan rakan rakan anda?? Islam itu Indah, x de pun di dalam Islam tidak membenarkan perempuan Islam yang tidak bertudung tidak boleh bersolat dan mengatakan hati busuk. tak kan?Mungkin juga pengakhiran Amalina akan lebih baik dari kita semua. Insya Allah.

    sambungan ..dibawah..

  24. sambungan…

    Masya Allah.Mungkin ramai yang mengutuk Amalina, kerana dia telah menjadi public figure, tetapi bagaimana pula dengan rakan rakan anda?? Islam itu Indah, x de pun di dalam Islam tidak membenarkan perempuan Islam yang tidak bertudung tidak boleh bersolat dan mengatakan hati busuk. tak kan?Mungkin juga pengakhiran Amalina akan lebih baik dari kita semua. Insya Allah.

    Apa kita patut buat adalah mendoakan yang terbaik, Supaya Allah SWT akan membuka hatinnya. Setiap Hidayah yang diberikan adalah hadiah yang besar dari Allah, jadi kite doakan yang terbaik. supaya Allah akan memberikan ketenanga dan hidaya kepada Amalina dan semua Umat Islam.

    Kepada Amalina, siapa diri kamu Hanya Allah yang tahu. Berdoa supaya Allah sentiasa merahmati kehidupakan Amalina dan jgn putus untuk mendapatkan keberkatan darinnya. sentiasa berdua. sesungguhnya Allah Maha besar, Allah never say no to ur Doa

    . sambungan..di bawah..

  25. sambungan…

    . Saya merupakan perempuan muslim yang sebelumnya juga tidak bertudung. Tetapi Alhamdulillah, setelah berhijrah kehidupan lebih tenang dan lebih mendapat keberkatan. Jazaakum Allah.

    Saya doakan Amalina akan mendapat hidayahnya dan sentiasa ingat akannnya. Segala kejayaan yang kita kecapi adalah darinnya dan juga kepada dia kita kembali. Saya doakan Allah memberri keberkatan kepada Amalina dan segala rezki yang dikecapi ucapkan Jazaakum Allah serta Alhamdulillah, semoga dugaan rezki yang diberikan kepada Amalina akan membuatkan Amalina lebih bersyukur kepadannya dan bukan kealpaan.

    Subhanallah..Saya doakan Amalina Bahagia di dunia dan juga di akhirat. Kepada semua kite hentikan kutukan dan mari kita berdoa untuk kesejahteraan dan semua yang terbaik untuk diri kita dan semua Umat Islam yang baik masih hidup dan juga yang sudah meninggal.

    Insya Allah.Ameen =) Wassalam.

  26. anonymous Bangsar

    Jadilah seperti Nik Nor Madihah, bila iman ada di dada, segala tingkah laku berbalik kepada agama, kita nak berjaya di dunia dan di akhirat, bukan berjaya di dunia tetapi di akhirat masuk ke neraka jahanam. InsyaAllah, kita doakan supaya Amalina kembali ke pangkal jalan, bertaubat dan boleh dijadikan idola kepada anak2 kecil di Malaysia. Tapi anak2 saya ni, sebut Amalina x kenal, tapi bila sebut Kak Nik Nor Madihah, masyaAllah, kagum menggunung. Bilangan A lagi hebat dr Amalina….

    • Assalamualaikum WBT. Alhamdulillah.. Subhanallah…tapi bukan kah lebih baik jika kita tidak membandingkan. Walauapapun saya amat kagum dengannya juga. Yang baik jadikan teladan.. Ameen =)

      • anonymous Bangsar

        Kadang2 perbandingan perlu dibuat supaya kita boleh menjadi yang terbaik. Terutama hal2 berkaitan agama kerana bila kita bandingkan dgn mereka yang kurang berilmu drp kita, maka kita akan merasa selesa. Tetapi bila kita bandingkan dgn mereka yang lebih berilmu drp kita, maka kita akan gandakan usaha kita…Wallahua'lam

  27. Iman kita semua senipis bawang. Syaitan hari-hari hasut kita suruh buat jahat, jadi bodoh, langgar perintah Allah. Jadikan semua ini sebagai pengajaran pada kita supaya kita tak buat macam ni juga. Mengutuk bagai nak rak tak membawa apa-apa kebaikan, malah anda menyedekahkan pahala anda kepada dia pula. Tak pasal-pasal segala pahala ibadat anda diberi kepada dia.

    Ya, memang nampak dengan terang kesalahan dia, tapi tak bermakna kita boleh kutuk dia dengan dahsyat dan menghukum dia macam kita ni Tuhan. Memang dia buat salah, maka doakan dia kembali ke pangkal jalan. Itu lebih baik daripada mengutuk dan menyedekahkan pahala kita pada dia. Bila kita doakan dia yang baik-baik, kita ditambah pahala lagi. Kan lebih bagus begitu?

    • Assalamualaikum Norma .. saya suka comment anda.. Insya Allah.. MAri kita sama sama mendoakan beliau. Ameen

  28. Tapi dierkan dah besar panjang, pandai lak tu, takkan la tak leh pk baik buruk, takkan tak tau aper yang jadi kat suffiyah pasal kes lebih kurang macam ni… uhuh… penat dowh… kes kes macam ni susah nak cakap…

    http://www.diskaun.my/1591-kancil-tahun-2000-enji… –

  29. aku kagum dgn juara ustazah pilihan…dia bkn lulusan dr MESIR tp lulusan dr US…pe yg aku nk ckp kt cni,bkn sbb ko dok negara yg bkn islam ko akn jd mcm 2 gak tp sume sbb iman…ko dok negara islam pn tp iman ko xkuat,ttp ko akan tegelincir gak…

  30. Hafizfuddin Derani

    Berbaik sangka lah dengan orang.. :)

    • nk bersangka baik pn tgk tmpt la dek non…

      • Nak bersangka baik tgk tempat?do u hv any idea like in this situation WE should think positively…why I said so?bcoz we should NEVER ever believe da media 100%..who knows,might be the media explains this matter in wrong way which eventually cause us to get confused..did u get my point?I’m not in anyone side…plus u shouldn’t accuse her just like that,it’s WRONG!don’t go with ur emotional sgt laa….when u start to critic some people like u did NOW,try to get more info to prove that u’re rite…..we all do have brain rite?so we have to think first b4 judging people….lastly,I’m really2 sorry if my words are a little bit harsh..I just wanna state my opinion bout this matter…assalamualaikum .

  31. hahaha, dah sangka dulu dulu. heran macam mana la minah ni boleh skor macam tu…hahahah, truth is out!

  32. no komen =.=

  33. pe2 pown moge meke2 2 kembali ke pangkal jln yg diredhai allah…^_^

  34. x kesah kalau kta x pndai pelajaran,asl pndi jga dri dah ckup…

    • ehh.. x boleh mcm tu… eirsha… kita digalak kn menjdi org yg bijaksana ( pndy )..
      kn lebih baek klu kita seiringkn pembeljaran kita dgn sifat2 mahmudah.. kn.?:)
      klu kdua2 nya baek… bru lah kita pndy bawa dri kita… klu kita x ada ilmu… atu pembeajaran… mcm mana kita nk bawa khidupan kita di dunia luar… kn…?

  35. kan ke dia org JB?

  36. duk overC ni..pilihan diri sendiri lah utk dekat pada ALLAH @ menjauhi ALLAH .. nk click dgn omputih dan update..kna la join omputih g bar/partay2 erk??hahah!padahal omputih ni lg kagum kalo ko kuat agama sbb dorng rata2 takde agama..hahah!aku pon dok overC la amalina..ini iktibar esp utk bebdk undergrad!

  37. orang putih takde agama???sedar diri sikit…apa-apa yang kita guna sekarang – komputer, handphone semua org putih yg takde agama yang create…yang ada agama pulak, guna pandai, otak beku…entahlah…sedar diri sikit!!!

    • cik lina,pe kene mengena org yg xde agama wat komputer bagai dgn org yg de agama tp xde otak?…sori klu sy misunderstanding..mksd u klu kuat agama xpandai la ke lam teknologi?…atau dlm kte lain,xtau pape psl duniawi?…

      • comment dari mine – hahah!padahal omputih ni lg kagum kalo ko kuat agama sbb dorng rata2 takde agama..- takkan nak explain lagi kut…sendiri bacale..sikit-sikit salahkan org putih…sedar diri oi…

        • cik lina klu awk nk tau omputih 2 cipta semua teknologi 2 dari Al-Quran la…ape korang ingat klu xde Al-Quran korang smua boleh comment2 kt cni???jgn harap la…

          • sama2 lh kita doa n usaha jdi baek… x usah kita perlihat org lain… kita tngok diri kita dlu… btul ap yg elleh ckp n btul ap yg lina kata kn… smua pndpt bleh dterima pkai… tp ap yg baek…kita usaha utk jdi hamba tuhan yg baek… kn..? :)

          • sila bagi hujah yang kuat untuk menerangkan " omputih 2 cipta semua teknologi 2 dari Al-Quran la" . tolong la bagi hujah ataupun bukti.

          • sbgai contoh… cuba lah baca… Yg selebihnya hanya tuhan yg tahu..
            Di dunia masa kini, ada dua macam kendaraan yang pada umumnya dipakai manusia dalam sejarah hidupnya, yaitu yang memakai tenaga tolak untuk maju contohnya hewan, mobil, kapal laut atau kapal udara.
            Yang lainnya memakai gaya centrifugal (melanting [dari titik tolak] ) seperti pesawat UFO yang populer disebut “piring terbang”. Kedua macam kendaraan ini oleh Al-Quran surat An-Nahl ayat 8 disebutkan sebagai benda terapung dan ternak. Yang dimaksud dengan ternak yaitu kuda, unta, keledai, dls. Dan benda terapung maksudnya yaitu segala macam kendaraan yang diwujudkan oleh teknologi manusia termasuk di dalamnya “piring terbang”.
            Khusus mengenai “piring terbang”, oleh surat An-Nahl ayat 8 adalah kendaraan yang tidak diketahui manusia dalam waktu ribuan tahun dan oleh surat Az-Zukhruf ayat 12 menyebutkan bahwa Allah SWT menciptakan semua yang berpasangan-pasangan. Maksudnya, ada bagian positif dan bagian negatif dari “piring terbang” itu (positif dan negatif=pasangan). Karena surat Az-Zukhruf ayat 12 ini membicarakan tentang alat transportasi maka tentunya istilah “berpasangan-pasangan” itu adalah kendaraan. Dan kendaraan itu tak lain mungkin adalah “piring terbang” yang memiliki bagian positif dan bagian negatifnya.

            Dan (Dia Telah menciptakan) kuda, bagal* dan keledai, agar kamu menungganginya dan (menjadikannya) perhiasan. dan Allah menciptakan apa yang kamu tidak mengetahuinya.
            (Surat An-Nahl ayat 8 )
            * Bagal adalah peranakan kuda dengan keledai.
            Ayat ini menerangkan soal kendaraan yang biasa dan bisa dipakai oleh manusia. Manusia biasa menggunakan kendaraan ternak. Kuda dan keledai merupakan tenaga pembawa dan penarik maka keadaannya sama dengan mobil dan kapal terbang selaku pembawa dan penarik. Penggalan kata “bisa” pada paragraf ini, merupakan sesuatu yang belum diketahui manusia tentang kendaraan.
            Baik kuda dan keledai maupun mobil dan kapal terbang sama-sama menggunakan tenaga tolak ke belakang untuk maju ke depan, pada dasarnya kedua macam kendaraan itu memiliki prinsip yang sama. Lalu kendaraan apa yang belum diketahui manusia seperti yang disebutkan pada surat An-Nahl ayat 8 itu?
            Hal ini dijawab sendiri oleh Al-Quran :

            Dan yang menciptakan semua yang berpasang-pasangan dan menjadikan untukmu kapal dan binatang ternak yang kamu tunggangi.

            Supaya kamu duduk di atas punggungnya, kemudian kamu ingat nikmat Tuhanmu apabila kamu telah duduk di atasnya; dan agar kamu mengucapkan: “Maha Suci Tuhan yang Telah menundukkan semua ini bagi kami padahal kami sebelumnya tidak mampu menguasainya”.

            Dan Sesungguhnya kami akan kembali kepada Tuhan kami.
            (Surat Az-Zukhruf ayat 12 – 14)
            Kalau anda membaca susunan ayat Al-Quran ini sepintas mungkin anda tidak merasa mendapatkan sesuatu yang aneh dan baru. Akan tetapi, patut diketahui bahwa tidak ada satu pun ayat suci Al-Quran yang diwahyukan oleh Allah SWT kepada Rasul-Nya yang percuma atau tidak memiliki makna. Kalau anda teliti dan merenungkannya dalam-dalam, semua ayat-ayat yang terkandung dalam Al-Quran itu selalu memiliki unsur-unsur keterkaitan antar ayatnya, baik kaitan ayat yang ada di dalam surat itu sendiri atau kaitan ayat pada surat-surat Al-Quran yang lain. Sederhananya, keterkaitan satu ayat dengan ayat yang lainnya seperti dunia internet yang sedang anda jelajahi ini. Suatu halaman web yang berisi informasi selalu memiliki kaitan atau link, baik link yang menuju ke halaman web itu sendiri ataupun link yang menuju ke halaman web yang lainnya.
            Nah, semua unsur-unsur yang saling berkaitan itu tak jarang selalu menghasilkan pemahaman ilmiah yang dapat diterima oleh akal sehat. Dengan begitu, memahami susunan ayat-ayat di atas ini maka “benda terapung” ini adalah suatu kendaraan yang belum diketahui oleh manusia. Seperti yang disebutkan pada surat An-Nahl ayat 8.

          • pelik…pernah baca semua ni dalam buku buku hindu dan buddhist yang telah muncul sebelum dunia tercipta…

          • dunia diciptakan lebih awal dripada manusia… bgaimana benda lain boleh wujud dhulu.. sedangkn buku2 didunia diciptakan oleh manusia melalui akal fikiran yg terhad… melainkn kitab Alquran yg mempunyai penjamin dan dipelihara sehingga akhir zaman… ini pandangan bgi kami yg beragama islam… islam lebih kuat di india… ulama di india lebih bnyk.. india lebih bnyk information tntg islam di asia… muzik di india lebih bernada islamic.. bnyk benda di adaptasi kn di india… kerna kemunculan islam di india sgt lama…

            bgi yg beragama lain mgkin ad ideologi sndri…. kn? selebihnya hnya tuhan yg tahu….

        • apa yg dimaksudkannya adalah org putih lg kagum dgn kepandaian beliau (yg masih berpegang pada agama) sbb " dorng rata2 takde agama". wallahua'lam. =)

  38. katun yg terbaik…hehehehehee

  39. Salam. Panjang lebar masyarakat Malaysia yang hebat berbicara melalui tulisan berabjad di ruangan ini memberi pelbagai komen akan hal yang berkait dengan Nur Amalina Che Bakri. Saya selaku salah seorang rakyat Malaysia yang hina di sisi Allah S.W.T, kecil dan tenggelam di sisi masyarakat, yang pernah melihat dan mendengar nama Nur Amalina Che Bakri di zon media seperti akhbar dan kaca televisyen BERSETUJU dengan dua pandangan besar majoriti di sini yakni MENGAPA beliau berubah dan DOAKAN beliau kembali ke pangkal jalan sekiranya benar dia melakukan perkara yang bertentangan dengan agama, adat, dan bangsa. Persoalan tentang kelakuan manusia ia adalah subjektif. Impulses within ourselves direct our behaviors. Di sini jelas, gerak hati dan naluri akan membentuk perangai kita. Sekiranya, gerak hati dan nalurinya sentiasa mengingati Allah dan ingin mencontohi akhlak Rasulullah S.A.W, maka perangainya akan automatik menjadi seperti yang diinginkan dan begitu juga sebaliknya. Manusia juga tidak terlepas daripada alam persekitaran. Contohnya, anda tahu sabar itu separuh daripada iman tetapi apabila anda terjerat dalam hal yang tidak disengajakan seperti kesesakan jalan raya, tanpa anda sedari, mungkin perasaan marah itu timbul sedangkan anda tahu sabar itu separuh daripada iman sehinggalah ada orang di sebelah anda berkata, "Sabarlah, nanti kita akan sampai ke destinasi kita." Sama juga seperti kita. Marilah kita sebagai hamba Allah S.W.T dan umat Rasulullah S.A.W jadi seperti orang yang di sebelah. Katakan kepada Nur Amalina Che Bakri, "Saudari, memang kehidupan anak muda sungguh menyeronokkan tetapi ingat syaitan sentiasa mencari jalan untuk menyesatkan manusia tambah-tambah lagi anak muda seperti kita." Hal ini demikian kerana anak-anak muda ada kekuatan jiwa dan jasad. Orang-orang veteran syaitan sudah tidak berapa minat sebab kehidupan mereka mungkin lebih mengingatkan mati. Pasti, syaitan pun tak dapat nak goyang iman sangat tetapi orang muda seperti kita, yang hebat berbicara, tajam memberi kritikan, segar melihat dunia, kitalah yang menjadi aset mata syaitan untuk dirosak dan disesatkan. Nauzubillah. Sama seperti pengkomen di atas, sekiranya saudari Nur Amalina Che Bakri termembaca komen ini, lihatlah berapa ramai rakyat Malaysia yang inginkan kebaikan bersinar dalam diri anda. Maaf sekiranya penulisan saya ada mengguris hati mana-mana pihak dan Alhamdulillah sekiranya penulisan saya ada yang mengangguk setuju. Yang buruk, jahat, hina, sial, bodoh itu datang daripada diri saya sendiri yang yang baik, mulia, suci, agung itu datang daripada Allah S.W.T.
    http://lokmanhakiem360.blogspot.com/2011/12/tiba-

  40. bukti dajjal memang berusaha sedaya upaya merosak kan genius islam.

  41. ingt 1 prkara je…wlau ape pn kite wat ingtlah Allah sntiasa tgk. malaikat kiri knan catat amalan kita. kpd amalina semoga dia brubah jgn jdikn tkanan sbgai alasan utk mnjdi sprti itu.

  42. X perlu salah kn org yg blaja overseas bleh cultural shock.. Ada sesetengah org x perlu g overseas, bleh jugak cultural shock..imej kta semua terletak pd individu itu sendiri.. Tipulah la jika amalina tidak tahu hukum hakam agama nya.. Tp inilah pilihan beliau.. Lebih baik kta bedoa agar beliau balik ke landasan benar.. Mengutuk beliau bagaikn mencermin diri anda sndiri.. Jga juga prsn keluarga beliau..

  43. setiap mnusia sntiasa brubah,
    ada yg dulunya jahat berubah mjadi baik ( untunglah orang itu)
    ada yg dulunya baik brubah mjadi jahat ( simpati la pde orang itu..)
    ada yg jhat tpi tidak brubah krna tidak bjaya mnempuh dugaan,
    ada yg baik sntiasa baik sntiasa diuji dgan plbagai dugaan,
    wlaubgaimanapun sblum nyawa diambil Allah SWT biarlah dalam keadaan brubah baik..
    bdoalah semoga kita kuat dan tidak mnurut hawa nasfu dan syaitan,

    pada hari ini…tlalu ramai mnusia yg dahulunya ku lihat baik dan mulia.. brubah mjadi yg tidak spatutnya.. (tanda-tanda akhir dunia)
    pada hari ini ramai manusia yg kujumpa nampaik baik dan warak tapi hatinya kotor selalu mbenci sesama manusia, munafik di depan orang ramai..hakikatnya??
    pada hari ini ramai manusia yang bgelumang dosa dan terus dengan dunia gelapnya,hanyut dengan dunianya..
    sebaik-baik manusia adalah manusia yg berubah lebih baik dari semalaam..

  44. biasa bha tu…dia bthun tnggal kt ngeri org…of coz akn trikut budaya sna… iman indak kuat,itu lha hsil nya ..

  45. asslmkum smua…

    stiap yg dismpy kn stiap org amat bguna utuk kita smua…ad baek ad buruknya..
    pernh kn kita dgr pkataan ini.. ” Yang baik itu dri Allah Taala..Yang buruk itu dri diri kita sndri jua syaitan yg mghsut”

    manusia adlah Hamba tuhan yg paling mudah mlakukan kesilapan dan menuturkan perjanjian.. tp kita perlu ingt mansia jga adlh hamba tuhan yg paling baek dn paling teristmewa… jua insan yg pling suka lakukan ibadah..

    mengutuk, mengata, memperli, menghina , mengkeji dn sbgai nya… smua itu adalh milik Allah… yg tiada pada kita… adkah kita ckup sifat untuk memprli , mengta,meghina org lain…hanya tuhan saja yg layak kerna Tuhan ckup sifatnya dn smpurna..

    Nabi pun x pernah mghina org lain… sbgi cntoh dlm surh Almasad (Yg menghina Abu lahab adlh Tuhan bukan Nabi..) yg selebih nya wallahualam…Hanya tuhan yg tahu..

    langkah yg tbaek.. adlh. ingat memperingati di antara kita x kira darjat, usia,miskin , kaya, baik , jahat….

    mungkin dy tak tahu..?
    mungkin dy x sedar..?
    mungkin dy x fham..?
    dan mungkin dsbbkn pkara yg lain..??

    kita pun x tahu ap sbb yg blaku…
    sbgai insan yg bguna… kita cuma bpesan…
    ingat tuhan..?
    ad mlaktt kiri kanan? neraka..?
    sirat? padg masyar…? dn sbgainya…

    sama2 kita usaha untk jdi hamba tuhan yg baek…
    smga rahmat Tuhan bersama kita.. jua Hidayahnya sntiasa tersinar di wajah kita… Amin..!! sama2 kita Amin kn…bukan untk saudri amalina sja… tp untk kita jga…

  46. Yang aku tahu amalina ni memang tak pakai tudung sebab before spm lagi aku pernah nampak gambar dia tak pakai tudung n rambut berkaler.. dari mengutuk mengata dan membanding baik doakan dia kembali ke jalan yang lurus….. itu lagi terbaik

  47. moga beliau dapat memperbetulkan keadaan ini..

    komik tu terbaiklah!

    " Gadis Cantik Vs Ustaz Azhar Idrus(Isu Bonceng Motosikal) " http://kozumiro.com/gadis-cantik-vs-ustaz-azhar-i

  48. Sekarang ni season student pandai hilang arah agaknya..lom lama pasal budak kawen kaum sejenis,ni plak cite lain…aiyooo…

  49. hm…bertaubatlah wahai muslimah… belum terlambat lagi…. yang penting usaha… kamu ni role model kpd adik2 kita…klau mcm ni jadi nya…org akan hilang pcaya…ingat Allah…ingat mak bapak…kcian kat mereka….

    • org melayu selalu mcm tu….mudah berubah bila diluar..tgk pompuan melayu kawin org lombok…baru 6 bulan dah tukar sleng…ni gi org putih.lagi laaa tukar habis…biar x dpt 17A1 kalau mcm ni pun x pa…sedih tgk yg terpelajar cam ni pun boleh terpegaruh..peluk peluk mat saleh plak…tak tau ka haram haram haram…

  50. faris-bagus sgt ke?

    macamlah kau bagus sgt!

  51. Semoga dia insaf dan kembali ke pangkal jalan.Dunia dapat akhirat pun dapat

  52. ..lagi tambah bedosa aku baca komen yg mengutuk..doakan jer la..

  53. Assalamualaikum…….

    Ngapa jadi macam ini,…..dlm Islam kan dah ada cara berpakaiian yg sempurna,….. inilah yg dikatakan berpendidikan tinggi mungkin akan dpt gaji berpendapatan tinggi tetapi kerohanian tahap minima, ingatlah hidup didunia hanya sementara……akhirat kekal abadi. Sampaikan ibu pun pertahankan anaknya, ingailah setiap anak adalah amanah Allah S.W.T. yg akan ditanya nanti bagaimana kita mendidiknya……..ibu & bapa kongsi saham yg sama walaupun tidak menguntungkan…..fikir2kan

  54. hahaha yg mengutuk pun dapat dosa

  55. perghhh..byk nyer komen..wakakka..ngate2 die pn bkn die nk berubah..kahkah

  56. Assalamualaikum WBH..

    Banyak sungguh komen. Biasalah, bila kita dilanda rasa kesal dan marah maka apa yg akan kita komen, akan melambangkan apa perasaan kita pada masa itu. Kat negara kita sendiri pun bersepah dengan benda2 mungkar yang lebih keji. Zina di mana2, buang anak, khalwat, sumbang muhrim etc etc… seakan dah semakin MEMBUDAYA dalam masyarakat kita. So, persoalannya sekarang, mengapa semua orang kecoh dan marah bila dia ada isu ini. Sebab apa?.. Sebab dia dah jadi PUBLIC FIGURE. Nama dia diangkat oleh semua media cetak dan elektronik sebagai seorang anak yang patut dicontohi. Semua parent mengambil dia sebagai subjek bagi mendorong anak2 sepaya dapat berjaya macam dia. Status PUBLIC FIGURE yang diperolehi oleh dia ni, membawa PENGARUH yang bukan sedikit kepada ramai orang. Jadi, bila PENGARUH ini telah dicemari, walaupun sedikit, akan memberi KESAN kepada parents, anak2 yang telah mengangkat dia sebagai simbol kejayaan, simbol anak yang baik, simbol kepada betapa dia adalah seorang anak yang didambakan oleh setiap ibu dan bapa.

    Jadi kepada tuan2/puan2 sekelian.. kalau anak2 kita tanya… betul ke dia dah berubah, dah jadi macam ni, macam tu. bla.. bla..; Apa yang perlu kita buat adalah terangkan kepada anak kita apa yang berlaku secara intelligent bergantung kepada persekitaran anda. Macam saya, saya explain senang je, MANUSIA NI BOLEH BERUBAH. MANUSIA BOLEH JADI APA YANG DIA NAK JADI. KITA ADA AKAL, DAH BOLEH ATAU MANA YANG SALAH/BETUL, BAIK/BURUK, PAHALA/DOSA dan sebagainya.

    Kepada Amalina, kalau anda membaca komen saya dan komen2 yang lain; ingatlah, dunia ni kecil saja. Di era digital ini, apa yg anda lakukan boleh merebak satu dunia dalam masa beberapa saat sahaja terutama apabila anda adalah seorang PUBLIC FIGURE yang membawa bersama PENGARUH yg saya katakan tadi. Saya doakan anda supaya tidak terpesong dari ajaran2 agama yang telah diterapkan oleh ibu, bapa dan guru2 anda.

    Pesan saya: JANGAN MALUKAN IBU DAN BAPA ANDA. JANGAN MALUKAN GURU-GURU ANDA, JANGAN MALUKAN ANAK2 YANG JADIKAN ANDA SEBAGAI IDOLA. JANGAN MALUKAN DIRI ANDA SENDIRI. ANDA DIPERHATIKAN…..

  57. huhuhu..kang gara2 xnak pakai tudung,dia p murtad..lagi teruk..at least dia masih muslim kan..

  58. wah…2 pelajar pandai yg ge k…mcm ne bley jd mcm ni…..ni bkan kejutan budaya dah ni ni kejutan berok…sye tgk berita ni pon dh nk tkne sawan…..kte kne bringt la…hrp2 dye brubah n bde mcm ni x jd kat kite mintak la jauh kn uh…simpang siur kan lah bnde2 mcm ni…gerr…nger ble nk tgk 2 kali bley tpusng bjk mate ni……! (~.~;) /

  59. terikut ikut orang barat dia ni ,,asalkan dia happy ..malaysians ni sibuk betul ,tau lah nak bagi nasihat tapi tak yah teruk teruk ..pandai pandai lah dia jaga kubur dia ,,korang tu jaga kubur korang sendiri kay ?

  60. dia ori lagi ker tak tu…. ker… mat saleh dah test??? huahahaha….!!!!!

  61. cita2 nak jadi artis tapi mak suh jadi doktor

  62. ilmu dunia je cukup ilmu agama xckp buat ape!!
    sape ade no dia???aku nak test jgk ha3

  63. Sekolah yang paksa murid pakai tudung. Kebanyakan budak sekolah pakai tudung secara terpaksa. Tak salah la dia bukak, itu baru diri sebenar dia.

counter statistics