Friday , September 30 2016
Home / Gossip Panas / Apa motif Serina Redzuan tukar nama di facebook?

Apa motif Serina Redzuan tukar nama di facebook?

Sebelum kahwin dulu beriya-iya dia cakap yang Gavin Edward atau nama Islamnya Salahuddin Ghaffar akan convert Islam apabila mahu mengahwininya. Namun selepas beberapa ketika, Serina Chef Wan dikatakan menukar namanya di dalam Facebook kepada Serina O’Luanaigh. WTF? Walaupun perkara ni dianggap remeh oleh sesetengah pihak. Tapi apa motif Serina O’Luanaigh menukar last name kepada O’Luanaigh?For those of us who need internet everywhere we go, the price is now only RM48 a month! Youthsay is scam website!

Dalam agama Kristian, last name itu adalah family name, apabila seorang wanita menjadi isteri yang sah kepada pasangannya ketika melafazkannya di dalam gereja, dia akan menggunakan nama family suaminya sebagai last name. OMG? Apa pendapat uols pulak mengenai isu ni?

Tags

About Musalman

Seorang jejaka yang dahagakan berita artis. Kacak bergaya dan disegani ramai. Lagak menghisap rokok sahaja membuktikan dia seorang yang optimis.

Check Also

02-remy-ishak-pasang-bodyguard-mediamalaya

Remy Ishak kini dikawal pengawal peribadi selepas terima ugutan bunuh (7 Gambar)

Pada bulan lepas, kami ada memaparkan berita dimana pelakon, Remy Ishak menerima ugutan bunuh gara-gara ...

32 comments

  1. Takde mende la, name jer…

    Tak payah nak kecoh pun, yang nama penuh ISLAM pun belum tentu semayang dan posa…

    • Salam.

      Setahu saya tak boleh sebabnya mmg kita Islam diwajibkan untuk berbin/binti kan nama bapa kandung utk mengetahui nasab dan yang WAJIB itu tetap WAJIB.

      Kerana zaman jahiliyyah dahulu, perempuan dibeli/diambil/dijual dan ditukar nama bintinya (mcm org putih sekarang *mcm SERINA NI BUAT*) untuk menunjukkan kekuasaan seseorang itu terhadap org bawahannya.

      Dan bukankah Allah swt ada berfirman bahawa sesiapa yng mengikut jejak langkah sesuatu kaum yakni bukan Muslim (Islam) maka kamu adalah terhimpun di dalam golongan tersebut.

      Jangan pandang enteng ye. Tanpa sedar kita mendustakan perintah Allah sekaligus mensyirikkan Allahswt di dalam hati.

      Wallahualam.

      • gigiputihberseri

        setahu sy plk firman Allah yg awk sebut tu lbh kpd amalan,adat&budaya agama lain cthnya kebykan adat melayu lama yg byk unsur2 agama hindu spt upacara pkahwinan.abis tu,klo muslim bangsa cina kt negara China yg kebykn guna nama cina dh kira syrik dlm hati ke?atau org india muslim kt negara india yg kebanyakannya suka pakai sari tu kira dipengaruhi org agama hindu?sy ada kwn keturunan india muslim yg menggunakan fmly name bunyi cm hindu iaitu 'koothy',adakah dia pn kira jth syirik dlm hati? sdgkn rmai shbt2 Nabi SWT sendiri msh mengekalkan nama ketika msh kafir stlh memeluk agama islam,mlhn mnjadi umat yg lbh kuat beribadat tau?kt negara kita je (kot?) yg suka bila org non-muslim msk islam trs tnya,"apa nama islam ko?""ape makna nama anak ko dlm islam?""nama cm omputih,kjp lg msk gereja laa tuh" thn lps ada segmen as-salam USA di tv3,kebykn muslim kt sn guna nama omputih,rileks je diorg.mlhn nama omputih hbs,muka pn mmg omputih tp muslim sjk lahir lg sampaikan sy sndiri x sangka dia muslim.wallahualam

      • kata2 awak semua BENAR2 belaka.. sebagai orang islam adalah salah di sisi undang2 islam tukar nama BIn/BInTi… ^ ^

        terima kasih saya sokang kata2 awak _ SAKURA _

        – emmy iracle –

  2. Agree~!! nothing to do with name. don't be too sensitive.

  3. dorang bermegah2kan name mat saleh….name melayu kan lagi elok…

  4. ya Allah melayu sekarang dah macam bukan melayu islam. sedih aku.

  5. apa2 ja la.sy rasa diorg ni nak cucu org puteh je. darah campuran ni kan ala-ala lawa..cam diana, sofia jane etc..karang2 leh lah jadik artis.pelabuan masa depan ni weii!

  6. missmydirtylittlesec

    bukan mufti dah keluar fatwa ke…org mualaf boleh guna nama asal tanpa perlu ditukar2…ini tentang budaya..jgn nak kaitkan dengan agama…org cina musli di cina masih guna nama keluarga,,,,xsemestinya wajib tukar nama jadi nama arab…most of org muslim yg duduk america pun xletak bin dan binti…it just gelaran….klu bende ni pun nak kecoh abis tu aida rahim n norlia Ramli yang tukar name ikut name laki tuh bley pulak?coz die org melayu? coz name laki diorg nama arab? don't be judgemental la…tuhan xpandang name korg ape…letak nama muhammad sekali pun tp klu perangai mcm longkang…no point…

  7. Benda biasa je pun. tak payah nak sibuk dan heboh la….janji bapak dia benarkan ok la. bukan tukar kat dalam ic pun….apalah…

  8. Baagi aku x salah pon.. cumer org2 kita yg blaja agama jer yg gelabah mcm kera bila isu2 mcm nih timbul.. jnji bwa mkna yg baik..cukupla.. bnyak nama2 melayu pon tpi mcm mcm sila nk watpe???
    wati=puki wanita,
    habitah=setan betina
    zani=penzina
    zaniyah=penzina wanita..xder mkna yg elok pon..

    kdg tu nama smpi xde mkna.. nk sgt nama anak canggih2..huhu
    mcm Puteri Nolily Agustus.. xdemknenye tuh…

  9. Sama-sama kia tengok nanti apa sudahnya, Tuhan itu Maha Kaya

  10. boleh je la no problem. biasanya bila org kawin mat saleh ni nama bapa akan jadi middle name la dalam kes serina ni nama skrg dia Serina Ridwan O'Luanaigh.Tapi biasanya middle name ni tak disebut.
    isu ni xde bezanya pun org still panggil dia serina cuma kat negara hubby dia dah mmg budaya dorg akan panggil dia Mrs O'Lunaigh la.

  11. kalau kita tgk kat eropah mmg ramai je muslim guna sir name dorg tgk je la kat france sbg contoh & bg yg newly convert dorg biasanya guna 2 nama la.ada gak yg tak tukar nama.sesungguhnya allah tu tahu makna nama walau dalam apa bahasa pun janji maknanya baik.
    Contoh paling feymes Cheng Ho mana ada guna bahasa arab pun sama la dgn org Indon.Melayu malaysia je yg gunakan perkataan arab sbb lebih afdal tu pun boleh je nak letak nama anak melati ke melur ke ok no problem

  12. stakat tuka nama lam fesbuk atau letak nama lain aku wase better dr nama sebenar. at least utk safety. mana tahu kot2 ade yg kureng cuba mencuri identiti.. klu si serina ni just for fun, shud be no prob le tp jgn le bangga over2 plak yg 'akulah nikah mak saleh'…

  13. gigiputihberseri

    abg sedara aku yg selalu btugas sbg volunteer menerangkan agama Islam kt org2 non-muslim d perkim pn kata,apa nama x kira bhs apa xde slhnya digunakan oleh org islam janji jgn mmberi makna yg buruk.inilh mslh utama org kita esp yg x pnh kuar oversea&perasan lbh 'arab' dr org arab!kecoh sgt klo nama c polan cm omputih laa,cina laa,india laa dll sbg x islamik hnya krn namanya x ikut buku nama org2 islam! kdg2 hnya krn namalah org bkn islam kt malaysia ni takut msk islam or sekurang2nya mengenali islam sbb menganggap x dpt kekalkan nama keluarga dia seterusnya me'mati'kan keturunan dia.jgn sempitkan akal,beb!

  14. Setakat tukar nama dalam FB pun nak kecoh ke? Bukannya tukar nama dalam IC ke, passport ke, surat beranak ke..sebab tang tu memang tak boleh.

    Kalau dia berurusan kat oversea, orang akan panggil dia Mrs O'Luanaigh. Kalau kawin campur, biasalah letak surname kat nama anak eg diana danielle robinson binti lee robinson. Maybe nama anak dia nanti che jah o'luanaigh binti salahuddin ghaffar gavin edward o'luanaigh.Hehehe

    Artis melayu yang kawin sesama melayu, kulit cam belacan pun kasi nama omputih kat anak2 dia orang.Perasan omputih..

  15. aku x rase bende ni perlu nk dibesarkan jd isu…bende ni normal di mana2..asal name tu x bwk maksud buruk..kenapa perlu sempitkan minda, cubelah pikir..tgk budak2 zmn sekarang yg mengandung luar nikah, mat2 rempit…tgk name, sume sedap2, ber bin dan bintikan nama ayah yang Islam, tapi perangai, nauzubillah..name moden2 skrg pun mak ayah kasi kdg2 xde maksud,yg ade pun si anak x tau pun maksud nama die sendiri.

    and yes, kalo duduk oversea, dalam urusan harian, biasenye org yg kawen campur (especially mat salleh), it's preferable for them to use their english surname..tapi tu semua xde kene mengena dgn akidah dan pegangan hidup…it's all in an individual. kawan2 aku mase kt UIA yang from mainland China, still gune family name (Aisyah Chuah, Lim Yusoef)..lecturer Islamic Ethics aku yg dah 30 tahun peluk Islam pun still maintain nama family (Dr. Osman Chuah). name mat saleh ke,jawa ke, sekalipun name zulu pun, kalau akidah, pegangan hidup dan perangai x semenggah, same aja la dgn org lain…

  16. manjalaraburungnuri

    nama jer tu.. kawan2 aku pun bnyk buat nama pelik2 kat fb.. no hal lah.. kenapa nak kecoh2? saja jer nak buat isu.. nak buat blog awak laku yer? (gurau jer..)

    anyway.. skrg dia bahagia sudah ler.. nama tukar no hal punya lah. bukan badan or perangai yang tukar.. nanti orang btukar jadi gaban baru la kita kecoh ramai2.. ok?

    • bongok ko ni! tak bace paper ke?? name anak die yg baru lahir pun ade letak O'Luanaigh!! so ape komen ko skang noookkk

      • tak salah taruk nama keturunan bapa dia. as long dia still Islam, bukan totally nama kristian pun. Sy juga muaalaf and sy masih gunakan nama keturunan keluarga syg, Nur Sarah Abdullah Jacobs. Time sy nak nikah tak ada pun tok kadi ckp haram dan suruh tukar nama.

  17. tak salah pun dia nak guna nama family suami dia kat nama dia…mmg dah sah suaminya islam, apa nak risau…lagipun, budaya melayu je yg beratkan sangat penggunaan nama islam…tak tukar nama pun takpe, yang penting maksud nama asal tu mmg dah baik…kalau di negara islam lain, contohnya di pakistan, mmg normal isteri guna nama keluarga suami…bagi masyarakat kita je yg pelik…kat indonesia lagila takde pun binti bin macam kita…kalau dah islam akan tetaplah hatinya islam, jangan islam hanya pada nama…dan nama melayu pun tak semuanya ada maksud yang baik……

  18. Woooo…. Do you really have to use WTF in your entry? Points taken okay, takyah melenting sesangat pun…

  19. ….yang penting sekali nawaitu kita. Antara dia and Allah sahaja yg maha mengetahui. Maybe it just for fun jer……. no harm. Maybe Serina bole bagi kenyataan sikit ye 🙂

  20. No Comment About this.

    – emmy iracle –

  21. aku agree, apa nak kecoh. ramai muslim lain around the world yg guna nama budaya sendiri. kat Arab-speaking countries pulak ramai nama arab tapi non-muslim. lebih penting, jgn confusekan nama tu sebagai agama seseorang, betul tak? tak semesti nama dia arab berbunyi muslim dia tu muslim dan sebaliknya. kita mesti adil lah, takkan nak suruh isteri Tun Abdullah walaupun beliau dah lama muslim suruh dia pakai balik nama sebelum dia convert? ye tak? kita nak suruh dia pakai balik Jeanne Danker? come on lah, kena adil. Dalam perkara ni, yang pentingdia masuk Islam, bukan masuk arab ataupun masuk melayu. Ingatlah, agama tu universal.

  22. dok melenting sangat orang tu tukar nama. abes tu si pengepost entry ni elok beno la bahse nye. WTF tu hape bende nye? sopan kah bahasa yang digunakan? islam tak suruh umatnye mengunakan kekerasan. tegurlah dengan baik kalau die melakukan kesilapan.

  23. yg tukang post entry nih baek ko jumpe mak ko n mintak ampun and maaf mane tau esok ko mampus tak sempat btaubat… serina nk tukar name die tk mintak duit mak bapak termasuk ko. Tak kurang lah duit dlm atm ngko bodohh, Mak bapak tak tau nak ajar anak nih tu la pasal tukang post nih sewel mereng otak..

  24. huihhh benda benda remeh camni pun nak kecoh ka? Suka hati dia lah nak guna nama apa pun kat facebook dia. Ramai melayu yang guna nama ala ala omputeh kat pesbook ni tak dok pulak orang nak komen. Aduihhhhhhh

  25. Hey author berfikiran sempit. Bodoh, seryez. Kawan aku name dye ada nme keluarga cine bapak dia, Islam tu woi. Takde masalh lah.

  26. Apa yg bodoh sgt nk besar2kn hal remeh??? Dalam islam,muallaf tak wajib pun tukar nama guna nama islam. Bukan nama yg akn menjadi ukuran tuk amalan kita tp ibadah kita, tingkah laku kita yg menjadi ukuran. Nama last name tu cuma nama keluarga je n tak salah sorang isteri bawa nama keluarga si suami… kitab mana yg cakap haram or berdosa bawa nama keluarga? Orang Islam turkish pun ada nama keluarga n tak guna pun bin or binti…cina muslim pun ada nama keluarga n diorg tetap simpan nama keluarga walaupun convert islam….

    Jgn nk memandai la buat fitnah camni kata Serina convert kristian la…ni la tu la….tau tak hukum fitnah lam islam tu aper? Astagfirullah….

counter statistics