Tuesday , July 29 2014
Home / Gossip Panas / Brian, suami Nana AF bertatoo?

Brian, suami Nana AF bertatoo?

nanadanbrian1

Mungkin tatoo ini dipasang sewaktu dia belum menukar agama kepada Agama Islam, tak kisah lah kan. Tapi hukumnya macam mana pula ya? Ada sesiapa boleh terangkan?

Tagged with:

About Musalman

Seorang jejaka yang dahagakan berita artis. Kacak bergaya dan disegani ramai. Lagak menghisap rokok sahaja membuktikan dia seorang yang optimis.

31 comments

  1. 1st!!hahahaha
    ok2….aku xyai nak komen..ni aku rasa kalau memudaratkan..xyah buang janji insaf..Allah tu kan MAHA PENGAMPUN!
    tp lau sanggup kikis sampai daging..lg bgus….tp Islam x kejam!

  2. ITU SEMASA DIA BELUM PELUK ISLAM LAGI

  3. ewiezz..tu tandanya suami mu kuat sex tu hehehe

  4. tu kurap la bkn tattoo…kui3

  5. Tatoo klu blum convert punye its ok… xyah buang sbb memudaratkan. tp jgnle gatei nk tmbh plak wpun dah muslim… tu cari psl.
    Hubby aku pun still ade tatoo lai yg dia buat masa kecik lu.. bkn gangster tp mmg dah jadi budaya kaum dia bertatoo..

    • laki ko org mane smp tato plak? huhu

      • hubby aku org bidayuh (dayak darat).. agama asal dia kristian

        • oo..ko org mane> sabah gk ke? huhu

          • aku org teganu kitee aaa… hubby aku org s'wak bkn sabah maaa… :D
            Kekdg aku sedey gak bile org wak susah2 bab2 agama ni sedangkan Islam ni langsung x menyusahkan, larangan2 yg ade pun utk kebaikan dan pencegahan dr berlaku perkara yg x diingini….
            Aku dah bersyukur sesgt aaa hubby aku tu sanggup dok kat Trg ni, wpun terpaksa jauh dr family dia.. at least environment kat cni alhamdulillah nk compare kat kg dia, majoriti non muslim… surau pun xde huhuhu…

    • But my concern is… Nana tuh.. pakai short tmpt awam camtu smpi nmpk peha…apa kes! Dah bersuami tu agak2 aaa ubah aa sket dressing tu,,berhijrah, camne ni nk bg contoh terbaek utk hubby ye yg baru convert tu….

      • Betul lahh…. setuju setuju

      • tak leh salahkan hubby dia je……….yg kita ni bw org convert,walau pun bkn kerna nak kawen,ikhlas katanya…yg bw ni kena ajarlah….ubah diri dulu….saya rasa jika dh isteri mcm tu,mcm mana plak pemikiran suami?mesti fikir,xpelah,isteri aku pun mcm tu……….so,sama2 salah……..

  6. hukumnya apa lagi..
    haramlah bodoh…
    x kira lah sape dia pun..
    asal dia agama islam…
    kalau dia baru masuk islam..
    wajib bagi orang yang arif tentang agama kasi tahu dkt mamat tow…

    • mmg haram org Islam bertatoo. tp klu dah lama buat sblm convert, then convert muslim, klu ble buang, buang aaaa tp klu bile buang smpi memudaratkan, biarkan saje tp jgn le plak bermegah2 smpi tayang kat seme org… bertaubat aaaa… Islam agama yg mudah dan universal, takan paksa2 atau memudaratkan umatnye..

    • hallo …encik pedro! kalo xtau bab agama, jgn la dok maki xtentu pasal. sapa kata haram? kalo u yg buat tattoo tu, haram la. tattoo diharamkan utk org islam. dia buat tattoo sebelum masuk islam, so, xyah buang tattoo tu kalo dh masuk islam. sama la kes ngan bersunat. syarat sah masuk islam bkn kena buang tattoo n bersunat. pi belajar ilmu agama dulu baru kata kat org BODOH!

  7. kena buang jugak walau buat sebelum islam…..sebab apa2 yg dibuat,solat,mandi junub…tak masok lah…………..baik atau tidak,mudarat atau tidak. kena buang…

  8. emm..yeke? sebab kalau tak silap, isu ni pernah timbul dulu kan.. (if not mistaken) kalau sebelum masuk islam, tidak diharuskan buang sebab benda tu mungkin akan memudaratkan… tapi sekarang ni kan dah ade yang laser.. kalau kahwen boleh bagi gitar bagai, nape tak boleh keluarkan duit sikit untuk buang tatoo tu..

  9. a'ahh isu ni mmg dah kua lu tu psl kua fatwa, pesal le nk argue2. Jgn le buat org non Muslim fikir agama Islam ni susah… just imagine, ade org yg btul2 nk muslim dpt hidayah dr Allah, then x mampu nk buang tatoo tu, x ke dia akan mule fikir dua tiga kali klu org kate klu dia solat x sah. Org kudung pun leh solat wpun dia x basuh kaki atau tangan dia. Bile gawat air plak klu nk mandi junub just ble bertayyamum je. Xyah le smpi perlu menggelumpur atas debu tu mcm mandi nk ratakan air seluruh badan. Korang pernah tgk ke tatoo tu camne,,,, yg aku pasti air ble lalu atas kulit tu sbb cat tu dah sebati ngan isi… klu nk buang ble, kena wa plastik surgery. kepada yg mampu tu, ble je no hal, mcm si Brian ni, lebey dr mampu, cuma nk tak nk je, tp bg yg x mampu tu… ingat murah ke….Rukun Islam kelima menunaikan Haji pun kpd yg mampu saje, rukun Islam tu, Islam still flexible dan nk mudahkan umat dia…. so takan menda camni xble konsider…
    Tips aku, pada sesapa yg ade tatoo tu, sebolehnye sorok aa, jgn le tayang2… dan pe pe hal pun jgn was was,..kena yakin.

  10. harap mendapat petunjuk..

  11. guna gitar la cungkil tatoo tu……
    takkan tak ade duit kot ?….
    beli kereta mahal ada duit takkan nak buang tatoo tak ade ?

    • bkn xde duit..ko igt sng ke nk buang mcm tu jer? mesti sakit gle..dh sebati dgn kulit ..hahaha..tu psl

  12. i like hot guy with tatoos….but non-muslim.

  13. so kesimpulannya kalau memudaratkan xperlu buang…yang mana islam tuh jgn duk p buat pulak…

  14. kt singapore dengarnye ade cliic bly tlg buang tatoo tu gne lazer… adalah lby afdal menggunakan segala cara yg ada dr x bt pape lgsg.. bkn efect sgt pun gne lazer.. lg baik dr menyimpan mulut yg lazer amat… hohoho

  15. anyway..it doesn't matter if that tattoo before he convert to muslim.. as had been said, once u convert to muslim, u r like a piece of white clothes…

  16. nk buang pun bleh, xnk buang pun x pe. tp make sure jgn tunjuk or tayang kn …

  17. Assalamualaikum… bab2 tatoo ni, x arif sgt tp saya ada terbaca dalam satu penerangan daripada ustaz mengenai tatoo dalam islam.Bagi org non-muslim yang sdh convert ke agama islam, tatoo mmg di wajibkan membuangnya asalkan tidak memudaratkan org tersebut, dan ia terpulang pada jenis atau gambr tatoo tersebut.. jika gmbr tatoo bercanggah dgn pandangan islam ia adalah di wajibkan untuk membuangnya apabila telah memeluk agama islam..ttp sbgai org islam tatoo di galakkann utk membuangnya bg mengelakkan fitnah dan pandangn buruk org lain.

  18. zaman sains dan teknologi sekarang..tatoo dah bleh buang so..buang je lah…sebelum islam ada tatoo bila dah convert usahalah membuangnya..xde mudarat mana pun..yg mudarat wat tatoo tu pun org bleh buat..tp kerana perjuangkan islam dan tkut pd allah..buang je lah..x mudarat mananya pun…jgn jadikan alasan mudarat tu…

  19. ish..dia kn kristian. biasa la tatoo bertatoo ni. klau islam tu lain la

  20. itu tatu y dia buat sblum islam..jgn la pndang mualaf mcm tu..sbb org mcm korg la byk mualaf kita y masuk balik agama diorg (murtad)…
    knapa korg marah sgt?aku pna dgr ada ulama ckp y xpe lau x buang kalau bnda tu memudaratkan dia…jgn sampai ada y mati sudah la sbb org mcm korg ni…
    ada crite y seorg mualaf hampir mati sbb kehilangn darah y banyak sbb dia potong tatu dia kat lengan.smua tu dia buat sb x tahan dgr tohmahan org kampung sbb dia masih bertatu…tp seb baik dia kuat imannya..lau x..1 kampung la tanggung dosa sbb mnjd punca dia murtad.
    kita bg la support…slow2 la…lgpun dia baru convert..take time la…
    aku lau pasal artis mmg aku kutuk..tp pasal agama..aku ckup bengang lau ada y pandang serong pd mualaf…aku xnak jd manusia y mybbkan seorg mualaf murtad….lgpun tu dosa dia y lalu…biar antara dia dgn Allah..y pnting..bimbing dia..tnjuk pd dia y islam itu x amalkan double standart…

counter statistics