Tuesday , October 21 2014
Home / Isu Semasa / Budak sekolah kurang ajar dan tumbuk guru

Budak sekolah kurang ajar dan tumbuk guru

Hi uols! Baru-baru dalam blog Syahirul ade keluarkan satu video mengenai seorang pelajar yang pueh hati dengan cikgunya. Rasanya cikgu tu cikgu disiplin kot.

Budak tongong ni bukan saje biadap, malah die yang sudah ketandusan idea hanye mengajuk cakap cikgunye saje sehinggekan pada minit ke-4 si budak tongong ni tak dapat mengawal emosi apabile ditenangkan oleh seorang guru yang lain telah menumbuk cikgu disiplinnya itu.

Kesian budak ni, confirm dah besar tak jadi orang kan uols! Sape parent budak tongong ni yek? Wat malu jek lah woi.

About Musalman

Seorang jejaka yang dahagakan berita artis. Kacak bergaya dan disegani ramai. Lagak menghisap rokok sahaja membuktikan dia seorang yang optimis.

22 comments

  1. Pelajar dan cikgu sama saja…saling meninggikan suara. mmg pelajar salah, tapi kaedah yang digunakan oleh cikgu tu pun tidak sesuai…ermm…

  2. habis? nak suruh cikgu tatang budak tu kah? mmg budak tu kurang ajar..nasib baik cikgu tu masih dpt control..kalau tak nahas budak tu..sepatutnya budak tu kena hormat cikgu…dah dia buat salah…tangan cikgu tu hanya di pinggang,tapi tanagn budak tu asyik menuding je..sapa salah?

  3. setuju… api dtuang minyak.. menyalalh…. malu cikgu. x pyh layn budak 2..

  4. aku tengok budak ni takde lah samseng sangat..kita kena ambil kira juga apa yg budak tu cakap.. dua tahun dia memendam perasaan, mungkin budak ni selalu di kena kan oleh guru tu kot..Kes begini banyak juga berlaku di sekolah. Oleh itu untuk guru2, kalu bertegas itu, biar tegas untuk semua, adil dan seksama.. kalau salah perlu di tegur dan jelaskan kesalahannya. Bila dia buat baik.. perlu dan sangat perlu juga di puji. supaya dia tahu dan sedar yang baik dan buruk. Tugas guru menjadikan Orang jadi Manusia.!!

  5. apa nk jd bdk2 skrg ni?

  6. ADA YG BETUL APA YG PELAJAR TU CKP 2 THN DIA PENDAM,MESTI ADA SEBAB.ADA SEGELINTIR CIKGU PILIH BULU.TAK SEMUA CIKGU YG BETUL2 NK MENGAJAR.NK KAN GAJI BULAN JE.MASING2 SILAP..SEBAGAI PENGAJAR ADA CARANYA NK MENGAJR PELAJAR JGN MENGAJAR IKUT BUKU,AJARLAH IKUT PENGALAMAN.KERJAYA GURU MMG MULIA.TETAPI SEBAB APA ADA PELAJAR YG BUAT PROTES BEGITU…CARA TEGUR TU..KENA AMBIK IKTIBAR,SEBAB TU BNYK BERLAKU BUDAK KUANG AJAR KAT SEKOLAH.

  7. Ini semua saya rasa salah ibu bapa. ibu bapa yang tak ajar anak untuk menghormati orang yg lebih tua atau rakan. tak ada adab, walaupun dia pendam perasaan selama 2 tahun lebih kenapa dia tidak menggunakan kansoler yg ada di sekolah itu, jgn biarkan konselor duduk releks je kat sek. tau-tau pi mesyuarat je. masalah budak dibiarkan begitu aje.

  8. kenapa ader gak yg nak backup pelajar yg kurang ajar cmnie ek..xpaham ler aku….x kira la..ckgu dia cmner pun..sepatutnyer dia kena tnjukkan hormat ngan ckgu dia..dah dasar samseng cmtue…nk pendam perasaan apa nyer..ckgu pun byk gak tanggungjawab len,,ckgu pun manusia..x setuju la..ader yg backup budak nie….

  9. bila bos dan pekerja = rule no. 1 – bos is always right.
    rule no.2, if the bos is wrong, back to the rule no. 1…
    klu pekerja ble terima terms ni, pesal student kena bersikap kurang ajar ngan guru. klu guru tu salah, dia kena confront secara rasional dan tak perlu menggunakan sebarang kekasaran. org yg mampu menahan kemarahan dia adalah seorg juara, pemenang… semua org buat salah, termsk guru tp itu bukan tiket seorg pelajar bersikap kurang ajar dgn mereka..

    • betul tu ewiezz…satu perkataan sabar pun tak kuar dari mulut dia…dah tu tak nak mengalah juga…takkan la selama korang duduk dkt bangku sekolah tak perna jumpa ke cikgu camni…tgk gaya memang budak tu selalu kena oleh cikgu tu..siap ejek nangis lagi..sapa tak marah

  10. Sejahat2 aku kat sekolah macam2 dah buat,belasah budak,curi,ugut,pecah masuk bilik komputer,selak kain budak pompuan,sekodeng,packing ganja kat sekolah,curi ikan,masuk asrama perempuan…korang namakan ajerlah apa yang aku x buat lagi…tak pernah aku tunjuk sebatang jari pun kat cikgu2 aku…adat la berani buat berani la tanggung, kalau rasa samseng mesti kena tahan sakit atau malu..ini baru kantoi isap rokok dah nak tumbuk2 cikgu..kalau la budak tu sekolah ngan aku memang lunyai aku kerjakan kat sekolah tu jugak…budak macam ni korang nak bela? korang nampak tak cikgu tu x buat apa2 pun bodo! pukul pun tak, korang yang sokong budak tu la banggaaang…idup x tahu erti adap sopan…u can be rude to any body u want but not 2 persons…1.family…2.teachers!!!!

  11. Yup betul budak samaseng say, penuntut taklah bole kurang ajar kepada guru jika guru tu tak sampai tangan pun kat dia. orang yang perlu dihormati disekeliling kita 1 ibu bapa- membesarkan kita,2 guru- memberikan kita ilmu ingatlah penuntut setiap kelakuan kurang ajar kita terhadap guru ada balasan… ie kebanyakan penuntut yang kurang ajar sama guru tidak ada kehidupan yang senang aka banyak yang mengganggur.

  12. Cikgu tu sama jer bodoh macam budak tu! tak der kualiti dan kredibiliti btul! patut pun sekolah lebih banyak hasilkan sampah berbanding permata!

  13. ilmu yg ckgu bg kat murid tu kena diambil kira. kita nak hidup kita berkat kan…ckgu pun manusia biasa. Allah bg kita akal utk kita pikir mana yang terbaik. kalau nak hidup dlm keadaan yg tenang, kita kena hormat mereka yg berhak…spt ibubapa, guru dan org lebih tua…jgn ikut hati…nnt mati

  14. zapata, kalu cikgu tu bodoh dia xkan mengajar disekolah..kalu budak tu pndai dia xkan belajar @ pergi sekolah la…sampah dan permata pelajar itu tentukan…cuba anda pikir balik d sekolah dulu adakah sbb cikgu anda jd begini kurang ajar? atau ada guru yg anda suka tp x dilayan mnyebabkan anda jd begitu? sy rasa d sekolah ada juga guru yg awk suka n jd kan dia motivator..kalu p sekolah sekadar nak tunjuk samseng lebih baik pergi mencuri atau buat jahat jer kat luar lebih bagus..berlatih dari awl biar besar betul2 jd perompak berjaya@samsung yg cemerlang..xpyh mak bapak penat2 cari duit sekolah n beli uniform sekolah..duit tu leh bagi kat adik2…

  15. raging hormones…remaja & darah muda mereka, mmg begitu. ish3x

  16. aku pun dlu kalu cikgu marah tinggikan suara takde plak budak2 aku pi tumbuk cikgu tu.benci mcm mane dgn cikgu tu pun tetap ade rasa respek jugak..budak2 zaman sekarang ni marah je cket mula nk jadi hulk.jiwa halus sgt…tu pasal budak2 skg teruk…lagi pun dah nak kiamat mcm ni lah,bila murid dah tak lagi menghormati cikgu sndri

  17. Dari ape yg belaku dua2nya ada salah masing2,pelajar tu tetap sikap dg kurang ajarnya dan guru tu pun tak pandai memainkan peranan sebagai seorg guru,pd saya guru2 skrg tak mcm guru2 zaman saya sekolah dulu(80-90an)kalau seseorg guru tu diberi title ustaz or ustazah memang layak dr segi pakaian dan percakapan,cuba tengok sesetgh guru zaman skrg kebayankannya menjadi guru kerana kerjaya bukan sebgai pendidik.Kalau guru itu sebgai pendidik dia akan tahu bgmana nak handle budak mcm ni,sepatutnya terapkanlah nilai2 agama dlm mendidik,ajar pelajar2 takutkan ALLAH,INSYALLAH akan ade kelembutan dlm hati pelajar.

    • Ya…mmg betol dekatkan pljr dgn Islam. Itu yg beragama Islam. bagaimana pula yg non-muslim?? keadaan disekolah menguji ketahanan dan fizikal. kadang2 pening memikirkan negara kita makin moden tapi kenapa moral dan attitude anak2 muda makin parah?? sayang seribu kali sayanag kita terlalu mengejar material. video seperti ini lah yg akan lebih mendorong anak2 muda ini ikut sama. Guru takkan sj2 nak cari pasal dgn pelajar. mereka byk lagi kerja lain nak buat. sudah tentu pljr ini ada bad record.

  18. cikgu disiplin aku dulu muda n ade black belt taekwando…sume takut..

  19. x berkat ilmu …!!! ish3 …

counter statistics