Monday , November 24 2014
Home / Ngetop / (Gambar) Koleksi kenderaan Sultan Johor

(Gambar) Koleksi kenderaan Sultan Johor

Berikut adalah gambar-gambar kenderaan koleksi Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar yang sempat dirakam. Amacam, hebat tak? Ada bran?

Chrysler 300 Limo

33551202

Lagi gambar di bawah.

Lamborgini Murciélago LP 640

16102371

75795944

Lamborgini Murciélago LP 670-4 SuperVeloce

87351181

93861992

The Real Holden Supercharged (Gold)

54602111

80672310

Lain-lain kenderaan

39818291

45812097

Chevy Camaro SS 2011

camaro-ss

Ford F650 SuperTruck

ford-supertruck

The Real Holden Supercharged (White)

real-horden-white

About Musalman

Seorang jejaka yang dahagakan berita artis. Kacak bergaya dan disegani ramai. Lagak menghisap rokok sahaja membuktikan dia seorang yang optimis.

69 comments

  1. duit byk..

  2. ala..harte dunie..duit rkyt gak tu…kumpul byk2..dpt kt die…kite mampu tgk je ler..

  3. Rakyat kat bawah papa kedana.. petrol mahal,gula takde.. subsidi kena potong, biasiswa kena potong.. gaji tak naik2… tiba2 raja kita kaya raya.. kereta puluh2 bijik.. mahal lak tuh.. bukan dengki.. tapi patut ke macam tu?

    Alangkah baiknya duit berjuta2 ni diguna utk bantu rakyat2 dngn BERSUNGGUH-SUNGGUH.. walaupun ada je dia bantu.. tp apalah sngt jika nak dibandingkan kereta2 berjuta2 rege nie…

    • rakyat mana yang papa kedana…rakyat yang malas jer yang papa kedana….sedangkan org asing bole datang cari makan kat malaysia ni kau je pandai cakap rakyat papa kedana…..kau ingat yang jaga harga minyak, yang jaga gula ada ke takder tu sultan ker…..kalau semua sultan yang nak bagi rakyat nak buat apa duduk saja ker….fikir la sebelum cakap

      • kau ape tahu pasal sultan2 nie.. mmg btol ape dia pkai duit rakyat semua. cube kau pkir ea skrang nie aset2 johor da separuh dibeli oleh singapore. kenapa kerajaan johor x pertahankan ? ape sebabnye ?

        • daulat tuanku!

          kesultanan johor x pernah amik duit imbuhan dr goverment since era sultan ibrahim lagi! kau cakap banyak tak guna.. dalam internet chat boleh la… depan sultan terkemut!! berani cakap depan sultan laa.. argue depan dia.. ini setakat type tot tet tot tet.. apa guna!!

        • aset ape yang dibeli oleh singapore?cube cakap n list kan pls.org melaka ni..

    • orang yang cakap ni xdak otak..pemalas..mesti hidop selame ni nak harap harta org je..xdak akai..
      cube kaji balek.

    • ape kena mengena ngan sultan kalo duit minyak naik..sultan ketua agama bkan kerajaan..stupid…

  4. korang lupa ker. kebanyakan kerabat ada business tersendiri.. cth SJ nie ada business minyak.. tentu bnyk duit… bukan sembarangan Menteri Besar @ kerajaan negeri nk bagi gitu2 saje pada kerabat.. diorang pun ada allocation allowance yg tertentu… so becareful dgn statement anda sume…

    • Mmg ade bisnes sendiri.. tp kau thu ker ape bisnes yg dye buat ?manekau thu die buat bisnes minyak ? kau nie kerabat ke ? dye pnye kete mhal2 pon cukai x bayar. dye ambk kete dari luar pon bebas cukai.

      • daulat tuanku!

        kau jeles memang la! sebab tak boleh beli kereta hrga berjuta.. hahha

      • stesen minyak kat bandar JB banyak kepunyaan SJ dan kerabat….termasuk bangunan2 premis kedai disewakan pada peniaga…

  5. kang best klu ade duit lebey2 tu bg kt aku ke heehhe…
    ramai lai org yg memerlukan…

  6. betul tu..jaga sikit dgn statement anda semua..kang x pasal2 lepas ke dalam…

    • X SALAH aku pertahankan hak2 org johor. da mcm2 cerita aku dgr pasal johor nie…

      • daulat tuanku!

        ehh.. orang johor lain tak kata apa pon! kau bising kenapa? sudah sudah la jeles dengan harta orang.. TMJ sendiri dah tegas kan pasal harta sultan! kau sibuk apehal? berani cakap depan sultan la!

  7. perghhh..layoq kat rakyat..

  8. perghhh..aku pun nk jugak,…

  9. Hahahaha..
    Kalu dia business jual minyak.. Minyak tu dari mana? Minyak thailand?.. Kalu dia niaga… asal modal dia dari mana? hahaha.. bukan persoal duit dia datang dari mana..

    Kita persoal title n tanggungjawab dia pada rakyat .. Soal dia cari duit dari mana tu kita serah kat tuhan la.. harap2 dia tak guna duit rakyat.. dan kita sangka baik lah..

    Otherwise.. RESPONSIBLE TETAP AMANAH.. tak kesah la di jawatan apa pun.. Suami kena jaga isteri anak2.. Abang jaga adik2.. komen sikit masuk lokap.. tak best la camni.. Lain la ada kutuk2 cam aduka teruna ke apa..

  10. biasalah duit rakyat….
    tapi rakyat masih miskin….

  11. Daulat Tuanku…
    Allah Lanjutkan Usia Tuanku…
    D.K

  12. Memang bangga dengan minat Tuanku Sultan Johor. Baginda memang minat pasal automotif. Semua koleksi kereta Baginda memang unik, jarang kita nampak di Malaysia.

    Bangga menjadi rakyat Johor.

    Daulat Tuanku.

  13. sapa kata duit rakyat?? yg kata tu ade fact? Tolong jumpe aku kalau ade fact, takde fact jgn ckp sebarang. Jgn tnya aku siapa tapi aku tau. Semua kereta, bills, helis, jets, horses tuanku spend pkai duit sendiri, bukan duit krajaan johor (atau duit rakyat yg korang mksudkan). Contoh: Majlis2 rasmi negeri yg tuanku berangkat tu ditanggung kerajaan johor. Royal Johor totally different from other states. If anybody heard or realised 1984 sultan johor satu2 YDP Agong yg tak pernah ambil elaun agong pd ketika itu $50,000 sebulan utk 5 tahun. He donated all of the allowance kpd byk bdn2 kebajikan dan juga yayasannya sendiri utk membantu pelajar2 miskin Johor. Even elaun sultan tiap2 bulan pun tuanku tak heran sgt coz he has a lot of $$$ since?? since almarhum sultan abu bakar iaitu sultan johor modern yg pertama, sumber kekayaan RJ are from his own business especially plantation, estates, land dlm negeri dan luar contohnya australia dan byk lg. Bukan listed company but belongs to RJ. Almarhum sultan ibrahim 64 years reign Johor state was one of the listed as richest man in the world (the richest sultan at that year 1895-1959). Sampailah skrg ni.. we have everything, but its enough for us. Duit rakyat bukanlah sesuatu yg hebat pada RJ, kerana mereka ada yg lebih hebat dari itu.

  14. saye sokong TRJ 100% jgn nk sangke buruk pd sultan johor..

  15. taubatlah:

    ade telinga dgr, ada mata lihat, ade akal fikir, brckp byk tapi takde fact, no point. (aku tau kau takde fact). Org luar johor taktau jgn abis air liur je ckp tp kosong. cuba perhati kadar kemiskinan di johor, cuba perhati keadaan di johor, cuba dgr baca lihat dan halusi apa tuanku buat pd keseluruhannya, die turun pdg with his own effort man! korang ckp die buang duit, klau tak die yg beriye pegi mcm2 ceruk negeri yg diperintahnya agensi2 kerajaan tak progresive utk jlnkan kerja sprti beri bantuan, jenguk rkyat, bkn skadar jenguk letak tgn blkg tp bdiri sblh dgr klau2 rkyat nk berbisik, tak geli nk tido umah org kmpung buruk2 pun wlaupun die sultan, klau tuanku tak tnjuk contoh 'org' kerajaan akan mcm2 la tangguh2 la serba serbi lembab. tak ke elok sorg sultan buat gitu? cocok skit mata tu tgk molek jgn bercakap negatif saje wlaupun ade sikit2 negatif tp yg positif tu dh ckup molek dan dpt menutup yg tak molek, sultan ke raja die manusia.. at least die berusaha, kekurangan cacat cela skit2 adatlah, kite manusia biasa!

  16. aku sebagai rakyat johor menyokong penuh statement trj.. kepada taubatlah, jangan sampai statement ko mengundang petaka kat diri sendiri.. cakap siang pandang2.. ckp malam dengar2 k.. tq

  17. saya sebagai anak jadi johor berbangga menjadi hamba rakyat sultan johor…daulat tuanku… bagi mereka yang berpandangan negetiv bawa2 kan bertaubat…. Love my royel king..

  18. Sultan Johor mmg super rich, kalo tak…Xkan wikipedia ader mention pasal kekayaan dia…..lagi satu Sultan Johor xmcm sultan2 kat malaysia
    snggup trun padang tengok rakyat….

  19. Saya bukan rakyat Johor, cuma dagang mencari makan di Johor. Saya memang respek dengan RJ sebab sanggup turun padang…bukan setakat gimik atau menunggu Bulan Ramadan baru nak jengah muka…Tp menjadi satu agenda yang memang ditunggu-tungu oleh rakyat jelata.
    Apa tidaknya RJ turun je, dah tentu jalan yg rosak akan diperbetulkan, sampah sarap hilang, kemudahan yg kurang akan ditambahkan. Yang seronok rakay jugak dapat jalan baru atau sebagainya.
    Protokol pun tak berkira sampai budak sekolah rendah pun boleh berkerumun, bersalam dengan Sultan Johor. Terharu tengok bagaimana seorang Sultan sanggup berpanas melayan kerenah budak2 sedangkan Officer dudukla bawah khemah tak tahan panas.
    Selain dari Sultan Pahang, agaknya inilah Sultan Berhati Rakyat.
    Soal kekayaan, terpulang bagaimana nak mencari rezeki.
    Kita sendiri kadang-kadang lupa nak bayar zakat, dok harap orang tua kat kg. yang bayarkan zakat fitrah.
    Rasanya kalau kutipan zakat kita hebat, takkan jumpa budak sekolah agama rakyat mintak sedekah kat PLUS, Bank, restoran..Apakah tidak ada umat islam yang raya sebagaimana Tan Sri Bukhari yang sanggup membela bangsa. Takkan semua duit dihabiskan untuk Porcshe, Ferrari dengan Lambo je…esok dalam kubur nak jawab apa duit banyak tp kedekut, bakhil.

  20. aku setuju dgn statement TRJ…

    aku sayang negeri aku..JOHOR dlm hati sampai mati.

    kepada yang cakap ikot suke tu, mai la dok setable…..

  21. Saya Anak Johor Juga

    sultan johor mmg ade perniagaan sendiri lah.. mmg dri dulu, dari zaman sultan abu bakar,, da ade istana besar,kereta2 mewah dari eropah… itu sume hasil perniagaan dye… smpi skrng sultan johor ade perniagaan sendiri.. bukn makan duit rakyat!!!

  22. Salam semua, boleh baca link dibawah untuk pengetahuan fakta sebenar. Diberi sendiri oleh empunya untuk kita sama2 berkongsi maklumat sebenar ni. Thanks

    Link : http://www.nst.com.my/nst/articles/8sluj/Article

  23. Salam. Untuk pengetahuan semua, segala yg digunakan oleh sultan bukanlah duit rakyat. Sultan mempunyai aset sendiri. Dalam kontaks ini, sultan johor mempunyai ladang2 sawit, getah yang berkeluasan berpuluh ribu hektar milik diraja sendiri. Antaranya Mados dll. Sultan johor juga mempunyai aset luar negara antaranya sebuah daerah di britain yg mana milik mutlak diraja johor yg merupakan daerah pertanian di sana. Tambahan lg, dalam sejarah, hanya sultan johor sahaja semasa menjadi agong, segala alaun agong tidak diambil sebaliknya seluruh alaun tiap2 bulan disalurkan kepada fakir2 miskin dan mereka yg memerlukan. Sesiapa orang johor pastinya tahu bahawa sultan johor adalah sultan yg pemurah. Pantang sultan ibrahim adalah jika ada org yg mengampu baginda. Itu pengalaman sy mengikuti rombongan sultan. Kita kena ingat, kita tinggal di negeri sultan kita. Negeri itu adalah hak mutlak sultan.

  24. Saya anak jati johor. Saya berbangga dilahirkan di negeri johor yang aman makmur serta bersultankan dengan sultan johor. Rakyat johor nasib terbela berbanding negeri lain. Pembangunan berkembang pesat.
    Daulat tuanku.!

  25. apa yang diorang cakap tue mmg betul, tuanku sultan johor mmg ada harta sendiri sejak zaman sultan abu bakar lagi, yang pasti tiap kereta ke atau apa2 yang melibatkan peribadi, tuanku akan gunakan duit baginda sendiri untuk beli, bukan duit rakyat! ini fakta.. diulangi FAKTA! bukan kerana kami orang johor, orang lain nak cakap kapi nak ampu sultan sendiri, nak sokong sultan sendiri.. tolong lah berenti dari buat cerita2 yang tak betol.. kalo kata tuanku guna duit rakyat, banyak dah rakyat johor yang tak puas hati..

  26. kene tipu ngan raja , kamon le hasil bumi negeri johor dia le sapu , tu pon tatau ke , pojek kalau ,ko raja kompem le business sume pojek dapat kat ko , kalau bid pojek aku raja, ko rakyat agak2 org nak kasi kat sape? business tayah pakai otak budak tadika pon leh wat pakai status.modal pakai duit hasil negeri. pakai otak le bro

  27. HIDOP TYT MELAKA !!! HIDOP TYT MELAKA!!! MELAKA NEGERI BERDAULAT … RAKYATNYE DAN PEMIMPINNYE PRIHATIN!!! MELAKA MAJU TEKNOLOGI HIJAU !! JOHOR APE ADE ? ASYIK BANJIR JE.

  28. Huh….. Negeri Melaka nak daulat dari mana? Sultan dulu yang ada pun berhijrah ke Johor dan minta bantuan johor….. cukup la…. banyak lagi benda lain yang perlu diperjuangkan oleh kita.

  29. tak apa…. kita seperti metimun… kita diberi oleh Allah nikmat Iman dan Islam sudah cukup besar dan berharga kalau dibanding kerita-kerita merika……………. kalau kita ada duit banyak pun kita perlu ingat orang dibawah kita bukan setakat ingat………………… serupa juga kalau ada duit sampai 3@4 kali pergi haji pun perlu ingat ada orang lebih memerulakan………….. baik dari segi duit……….. dari segi kota, Allah maha adil didunia ini boleh nakbuat apa saja bagi yg ada kuasa tapi jangan lupa azab Allah………………………….

  30. dah nama keturunan hehe.. mestilah senang berbisnes…hehehehehehhehe

  31. khairunnabila

    wah dh klhkan kereta mwh perancis dah!!!!!!!!!!!1

  32. kepala bapak korang lah benda camni pun nak gaduh ke…..? kalau hidup kaya ,ada kedudukan tak semestinya bahagia….

  33. ni hape laaa korong ni sebok pertikaikan sultan johor …. raja2 lain pn kaya raya gak.. kalau x tau jgn ckp lah.. jgn sebok carik salah orng .. renung kn lah dosa sendiri.. " carik lah rezeki seolah2 enkau akan hidup 1000 tahun lagi " … "beramal lah kamu seolah2 kamu akan mati pada esok hari " renung2 kan

  34. Saya Org Melaka

    salam… dah2 xyh la gaduh.. yg kaya TMJ bkn k0rang… kitakn sesama islam sesama bangsa… yg penting kita h0rmat je pemerintahan dia sudah cukup… s0al dia kaya ke x ke sumber dia dri halal ke atau haram ke kita xyh pers0alkn… kalau bt0l dia wat bnda xel0k d dunia dia lpas d akhirat xmgkn sbb dia manusia biasa jgk spt kita yg d cipta 0leh ALLAH S.W.T… yg penting kita h0rmat.. jelas kita nmpk Tuanku byk berjasa dan turun padang ape2 aktiviti d j0h0r.. sybas dan tahniah… dah xyh gaduh2… DAULAT TUANKU…

  35. aku bangga ngan sultan johor berjiwa rakyat….daulat tuanku!

  36. permainan duniawi

  37. org johor senang sgt kene bodoh ngn raja…. mmg la sultan johor kaya skrg…tp apesal ko bodoh sgt tak tahu dari mane hasil die…ade org cakap die bisnes… ade ladang…ladang tu dari mane bro? sejak turun temurun lg ..tp mcm mane nak dpt…sultan dulu kan suka rampas tanah org kampung

  38. jangan ckap sebarangan…ada kenderaan yang mmg diberi oleh kerajaan dan ada juga kenderaan yang dihadiahkan oleh negara luar dan ada juga kenderaan yang dibeli sendiri..raja tiada hak untuk keluarkan duit kerajaan untuk kepentingan sendiri…aku tau sbb pakcik aku prnah kerja sebagai driver sultan perak…

  39. ala,x yah la gaduh2.. korang patut bsyukur tau dpt tinggal d negara yg aman n raja yg adil. kalau kpimpinan raja mcm kat indonesia boley ler u all nak panas..kalau setakat cam ne x pyh la.. dh rezeki tuanku Allah kasi,so kita kene berusaha lebih la n mintak pada Nya.. peace no war!!!

  40. hai, x fhm dgn sikap2 manusia skrg.. x boleh tgk org lbh sket, ada je nk dikondemkn.. rzeki masing2,bkn ke takdir sseorg itu tlh ditntukn oleh Allah.. drp dok meng0ndem org,lbh baik brfkr untk memajukn dri di duniawi dn akhrat nt..

  41. tkde fnction

  42. sebelum mak bapak tok nenek ko tu wujud kat johor…kesultanan johor dah wujud ratusan tahun…duit rakyat ??? ko pegi google tengok arkib british…punya kaya sultan johor ni sampai british pon pinjam duit dengan kesultanan johor masa perang dunia kedua..aku orang selangor..bukan orang johor..ni lagi satu entah betul entah idak..pakcik aku sorang tu keje kat Istana kuala lumpur..pangkat biasa2 je dalam dalam istana tu…jadi banyak le dia kenal kerabat2 sultan kat malaysia ni..pakcik aku kata..kat malaysia ni sultan paling kaya , paling daulat , paling banyak simpanan EMAS adalah SULTAN JOHOR..dia kata..tapi aku percaya.

counter statistics