Saturday , December 3 2016
Home / Isu Semasa / Gambar Proton Waja baru

About Musalman

Seorang jejaka yang dahagakan berita artis. Kacak bergaya dan disegani ramai. Lagak menghisap rokok sahaja membuktikan dia seorang yang optimis.

Check Also

cuimb_mviaikcka

Aplikasi Razak menerima serangan “1 Bintang” di Google Play

Aplikasi Najib Razak baru sahaja diumumkan pada hari ini namun ia mendapat reaksi yang berbeza ...

21 comments

  1. huhu.. Lancer GT kah?

  2. tiru lancer..xmalu! hahaa

  3. niceeeeeeeeeeeeeeeeeeee

  4. Lawo memang lawo.
    Takut harga dia lagi lawo~ huhu

  5. Tahun depan kita tunggu Exora versi baru plak, twin cam.

  6. Tahun depan kita tunggu Exora versi baru plak, twin cam. Laju sikit la kot..

  7. x kisah lah waja nak tiru lancer or pe2 pun…asal kan cun.. i love Proton….

  8. Cantekk.. mcm Lancer.. dah aku lah mmg minat tgk lancerr….

  9. itu memang Lancer pun…Proton memeterai perjanjian dgn Mitsubishi tntg design lancer dibawa ke proton…so design exora dibawa ke Mitsubishi… dalam erti kata lain, rebadged engineering… design mitusbishi, interior proton….

    Proton rasanya dh malas nak buat design.. SUDAH 25 TAHUN PROTON , KENAPA MASIH MAU TIRU?????

    dulu saya bangga dengan WAJA kerana itu kereta pertama design oleh Malaysian.. tapi kini, waja baru pulak main rebadge… kredibiliti proton, jenama proton, mula hilang la… dari Waja sampaila Exora, semuanya design malaysia….(kcuali juara kot)… yang lain semua rebadge kat mitsubishi

  10. sudah 25 tahun proton..alahai..kenapa ni??? Kekalkan la design malaysia anda! kita ada tenaga pakar kat malaysia…xpayah suruh lotus design…

  11. saya masih berharap agar suatu hari nanti Proton akan menjadi lebih baik dan mantap dan belajar dari Kia yang terbukti mengatasi Proton walaupun ianya lebih muda dari Proton. Walaupun ramai yang memandang rendah pada model Kia namun mereka telah mencapai sesuatu yang lebih bila mana model Forte diumumkan ‘Best Sedan Car’ di AS. Jadi buat Proton, berhentilah rebadge . saya mahukan kereta yang direkabentuk mengikut acuan Malaysia dan mengikut kemahuan rakyat Malaysia tanpa mengira usia.

  12. ni bukan tiru la. dah MOU macam tu. abis taknak pulak ko kate mistubishi tiru exora? bengong betul org malaysia ni. otak lembab! patutla tak lepas 30%.

  13. ok..kita jgn panggil tiru, tp kita panggil rebadge engineering…sy cuma heran nape Proton masih mau rebadge… proton dh 25tahun bro… sejak waja tahun 2000 tu, persona, gen2, satria, semuanya design in-house malaysian… tetiba pulak waja yg baru ni rebadge mitsubishi lancer… jenama malaysia seolah2 xda identiti la… usia dh 25tahun…

    kalo baru bertapak dlm industri, mgkin msih boleh dimaafkan… ni dh lama dh…

    malaysia byk tenaga pakar, tp xdiguna pakai…

  14. cuba la kekalkan keaslian design malaysian tu..biar menjadi identiti yang utuh…xpayah rebadge..

    tgk apa mereka bmw,mcedes benz, madza buat… design, emblem dan front-grill mereka tu dh menjadi legenda… tgk je kat jalan, mmg tau itu bmw, itu mcedes benz…

    ni lain pula cerita proton.. tgk kat jalan, blum tntu itu proton waja..tgk2 lancer pula…

    cuma facelift , tukar emblem, interior jd waja…

  15. bising la korang..lantak la dia nk wat design ape2 pon..yg kaye diaorg..bkn nye korang..
    tanak beli diam2 sudah..
    takyah memekak ..

  16. kemampuan proton utk membina kereta sendiri mmg terbukti bila adanya waja, gen2, neo dll…tp tak salah rsnya kalau proton & mitsubishi nak bekerjasama, pada masa yg sama, blh belajar drpd satu dgn yg lain…mitsubishi pun mempunyai kepentingan sendiri bila memeterai perjanjian dgn proton…kalau tak, takkan senang2 mitsubishi nak bersetuju perjanjian tersebut…

    skrg ni ramai pembuat kereta yg buat mcm tu…even toyota & lexus pun bekerja sama dan akhirnya keluarlah kereta harrier…kalau baca sejarah Ford & Mazda pun perah bekerjasama, design sama2, bhgn tgh sama, pastu Ford & Mazda tukar sikit depan & blkg, akhirnya keluarlah kereta Ford Laser-Mazda 323…

    dulu pada perjanjian pertama proton-mitsubishi pun sama2 design kereta wira-lancer…MoA antara proton-mitsubishi blh memberi peluang kpd anak2 muda Malaysia utk blj teknologi mitsubishi…buat permulaan, Malaysia ambil lancer-mitsubishi pulak mbil exora…rebaged…as time goes by, bnyk yg kita blh dpt drpd mitsubishi…win-win…mitsubishi dah tll lama bertapak dlm dunia automobile, but still nak ambil exora…kenapa proton ambil lancer & rebaged kita nak bising2, tp mitsubishi rebaged exora takde yg bising2 psl kredabiliti mitsubishi?

    kita spttnya rs bertuah…proton baru bertapak 25 thn…tp mitsubishi, toyota, honda dll dah hampir2 seratus tahun…tak adil kalau kita nak bandingkan proton dgn yg lain2…kalau baca sejarah toyota, kereta terawal mereka, naik bukit pun reverse blk…tp rakyat mereka still menyokong kereta nasional mereka itu…drpd situ mereka blh drpd kesilapan dan jdlah apa yg mereka ada skrg…walaupun Kia msh baru tp dh mempunyai kereta yg bagus2, jgn lupa Malaysia hanya ada sebuah pembuat kereta nasional iaitu proton…perodua, naza & lain2 tu bkn pembuat kereta nasional…mereka pun rebaged kereta drpd ngr lain…yg menjalankan pemasangan & R&D kereta di Malaysia blh kata hny proton…nak bergerak mmg ssh…tp Korea ada bnyk pembuat kereta nasional mereka…Hyundai, Kia & lain2…kalau baca sejarah jepun, Korea mereka juga bermula dgn meniru produk2 luar, & mereka blj drpd situ, tambah ini tambah itu…dan akhirnya mereka buat seolah-olah produk tersebut adalah kepunyaan mereka…tak salah kita leverage drpd benda yg dah ada…

    tak sabar nak tunggu Waja baru & exora turbo nak keluar 🙂

  17. @patriotik-sapa ckp KIA lg uda dr PROTON? cuba kau pergi selidik n bt kajian btl2, baru la kau bg pendapat k.. KIA founded in 1944 ok.. Proton plak 1985.. brapa tahun beza 2? kau tahu kira x? jgn main ckp ja..

    @papadom-aku stuju dgn kau.. knapa PROTON ja yg dikritik kt MALAYSIA ni pun ntah la.. diorang ingt murah ke nk design kereta.. mkn cost bilion RINGGIT tau x.. better rebagde dr new design.. mmg MALAYSIA byk pakar, tp cost 2, sapa nk byr? tmbhan pulak dgn majoriti rakyat MALAYSIA yg suka kutuk PROTON, agak2 balik modal x??

    come on la… for me, the true national carmaker is PROTON.. ada R&D.. PERODUA ad ke? NAZA ada ke? ni kira kmajuan yg pantas utk PROTON sbb bru 25 tahun.. please, respect PROTON…

  18. @Abang

    Nampaknya ada orang yang tak buat kajian terlebey dahulu…dei tambi! Jangan mau main kasar!…

    Sebagai pljr kjuruteraan autotmotif dengan ilmu automotif di dada, ingin saya kongsikan bersama isu2 kereta ini.

    Syarikat KIA ditubuhkan pada 1944, tapi saya cuba tanya awk bila KIA mula buat kereta penumpang pertama? Bila KIA mula buat in-house designed car sendiri?

    *baca rebadge engineering & double standard engineering.

    Pasal Inspira, senang saya katakan dlm dunia automotif. Adakah Mitsubishi bersetuju tandatangani MOU dengan Proton JIKA memorandum tersebut bakal myaksikan Inspira mguasai pasaran market Lancer? Sudah tentu tidak sama sekali. Mitsubishi tidak ingin rugi sama sekali!

    Bab pasaran ini, sesebuah kereta jika rebadge utk sesuatu pasaran, ianya hendaklah tidak akan mnggantikan ‘tempat’ ssuatu kereta yg serupa melainkan bersaing. Cuba tengok Toyota Passo, mereka mberikan rebadge kpd Perodua utk pasaran Myvi. Justeru Passo tidak akan mggantikan Myvi kerana kualiti berbeza ataupun Passo sememangnya tidak dijual di Malaysia.

    Jadi ringkasnya, rebadge Inspira seharusnya menepati ciri2 spec yg ditetapkan oleh syarat Mitsubishi dalam Memorandum of Understanding.
    Inspira tidak boleh mggantikan tempat Lancer kerana berkongsi pasaran. Justeru, kejuruteraan dalam Inspira adalah downgraded supaya pasarannya adalh Rm70k . Tidak akan bersaing dengan Lancer.
    Itu bab EKONOMI & pasaran

    Hmmmm… saya teruskan…

    Kita xkutuk, tapi beri kritikan membina. Jika buruk, mestila kita terpaksa buat aduan. Jangan mengampu kat kereta proton. Jika bermasalah, maka adukan segera!

    Jika sempurna, maka tiada kritikan.

    Juga, Sy xsuka akan dasar Proton yg double standard… Adakah sbab ekuiti kerajaan dlm Proton, jd mereka berlembut dengan rakyat dengan mengorbankan kualiti?

    Kita ambil contoh Exora

    buka link ini… showroom kat singapore http://www.sgcarmart.com/new_cars/newcars_photos.php?CarCode=10742&CUR=2#P

    Bandingkan dengan mana2 Exora showroom tempatan… Hasilnya, ada beza!

    Sesiapa yg memiliki Exora, sudah tentu mgetahui akan bezanya.

    Akhir kata, dasar Kerajaan terhadap Proton mencorak bagaimana sesuatu kereta Proton dihasilkan. Ini kebenaran.

    *Jangan tegakkan benang yg basah. Kita tggu benang itu kering dahulu baru kita tegakkan. Dlm hal ini, Proton masih basah.

    Sebab saya rakyat Malaysia, saya mbuat komen ini.

    p/s :

    Emmm… saya ada satu pgalamn ketika memandu Gen2 rakan. Ketika hujan lebat, ada air menitis dari pintu pemandu dan pntu belakang… Bila saya periksa, rupanya getah penahan pintu sangat la longgar.

  19. @Automotif
    sbnrnya bukan apa…tp aku mmg xpuas hati kat proton nih… Inspira apa…langsung xmberikan inspirasi pun… tiru ada la. ni mcmana nak ada identiti Malaysia nih???? Aku akn pertimbangkan terlebih dahulu Inspira dengan rm70k. lebih baik aku melabur kat rumah atau beli KIA Forte atau Toyota Avanza/ Innova.

    @abang
    Aku tau la..aku ada tgk wikipedia tuh…awk ni main2 tuduh aku xbuat kajian pulak… 1944 mereka blum buat kereta lagi..awk baca balik sejarah KIA…

    Utk lebih jelas, aku rasa baik awk tgk kat youtube mcmana kualiti kereta NASIONAL kononnya, kena kritik oleh TOP GEAR …org awam yg test pandu uji kereta tu komen 'a little bit plasticly"***… betapa kurangnya kualiti interior kereta tempatan*.

    ataupun masuk website topgear bbc… semua rating kereta tempatan baik proton mahupun perodua tak sampai 10 daripada per 20…

    ***(bukan aku cakap, tapi jc cakap) jeremy clarkson best…

    Aku xmgutuk. tapi aku buat kajian juga. baca review semua pihak. kita hendaklah jangan berat sebelah. walaupun kereta tempatan, kereta nasional sekalipun, kelemahan tetap dikritik!

counter statistics