Sunday , October 2 2016
Home / Ngetop / Kebetulan? Iklan Hari Raya TV3 unsur Illuminati!

Kebetulan? Iklan Hari Raya TV3 unsur Illuminati!

Petikan diambil dari Kalamul Haqq: Kebenaran di sebalik penipuan dan kebetulan.

—-

Iklan-iklan Aidilfitri yang dipaparkan oleh sebuah saluran televisyen terkemuka Malaysia, TV3 setiap kali mendapat sambutan hangat dan komen yang memberangsangkan oleh para penonton dari segi kualiti dan mesej yang disampaikan selain daripada iklan yang dikeluarkan oleh Petronas. Hinggakan ada yang tertunggu-tunggu di kac televisyen setiap kali musim perayaan hampir tiba semata-mata untuk menunggu iklan-iklan ini disiarkan. Namun Iklan Aidilfitri 2010 tampil dengan membawakan 1001 kelainan. Apakah yang lainnya? sila lihat sendiri videonya ini:

Di sini ada beberapa ulasan tentang iklan yang dipaparkan. Sama ada pembaca-pembaca yang bijak sekalian hendak mempercayainya atau tidak, terpulang.

Scene 1 – Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.

  1. Budak Lelaki Melayu – Orang Melayu
  2. Buku – Bible
  3. Pondok Buruk Beratap Rumbia – Kemiskinan
  4. Malam Yang Gelap – Islam yang mundur
  5. Mentol Lampu – Pencerahan (Illumination) – Lucifer@Iblis.
  6. Sangkar Burung – Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM.
  7. Tingkap Terbuka – Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran

Scene 2 – Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

  1. Mukasurat Bergambar – Bible (Christianity)
  2. Mukasurat Jawi terbalik – Al-Quran yang dihinakan
  3. Beca Merah – Samaran untuk kenderaan Santa Claus4.North Star – Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)
  4. Pokok Krismas – Simbol Paganism

Scene 3 – Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

  1. Bintang-bintang kecil beraura – Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.
  2. Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih – POPE – Ketua Agama Kristian
  3. Pelawaan Menaiki Beca – Pelawaan Masuk Kristian

Scene 4 – Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)

  1. Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu – Bangsa Melayu.

Scene 5 – Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

  1. Pulau Pinang – Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)
  2. Teluk Intan, Hilir Perak (Anson) – Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.
  3. Kuala Lumpur – Malaysian Illuminati punya capital.

Scene 6 – Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.

  1. Pasangan Melayu Extra – Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan

Scene 7 – Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.

  1. Kondo – Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.

Cuba perhatikan, mengapa perlu ada awan yang ‘menyalib’ setiap menara masjid ini? Kebetulan jugakah ini? Atau memang di setiap menara-menara mana-mana masjid terdapat awan seperti ini?

Apa sebab perlu dipaparkan teratai dalam iklan Aidilfitri sedangkan banyak lagi bunga yang boleh disiarkan. Teratai ini mempunyai bahan yang menyala (pelita) di tengahnya seolah-olah teratai Buddha ketika melakukan upacara keagamaan mereka.

Mungkin gambar ini kelihatan biasa bagi sesiapa yang tidak menyedari tapi secara kebetulan atau tidak, inilah hasil penelitian yang diperoleh..

Rasanya semua sudah makruf tentang bintang 6 bucu yang terpapar bukan? Masya Allah.. Anda punya akal, nilailah kesemua ini dengan akal bijak anda..

Mungkinkah semua ini adalah kebetulan? Banyakkan membaca tentang agenda kafir laknatullah terhadap umat Islam memandangkan iklan ini berkaitan dengan perayaan umat Islam. Ingatlah, Allah berfirman dalam al-Quran: “Tidak akan pernah redha orang2 Yahudi dan Nasrani kerhadap kamu sehingga kamu menuruti telunjuk mereka” (2:120).

About Musalman

Seorang jejaka yang dahagakan berita artis. Kacak bergaya dan disegani ramai. Lagak menghisap rokok sahaja membuktikan dia seorang yang optimis.

Check Also

Dash-Cam-Kemalangan-23-MEDIAMALAYA

Super WTF: Kompilasi kemalangan kereta menggunakan dashcam #23

55 comments

  1. Hi, aku cuma nak betulkan sikit beberapa assumptions, Horus bukan Dajjal, Horus adalah simbol kesesatan dengan menyembah matahari.

    Dajjal bukan nak suruh orang Muslim masuk Christian, tolong betulkan fakta tu. Dajjal dikenali dengan AntiChrist yakni dia juga tidak suka Christian mahupun Islam.

    Tapi yang pasal tulisan jawi terbalik tu memang betul. Mereka suka buat iklan macam tu sebab Symbol lebih berkuasa dari perkataan atau tindakan.

  2. Why is this so?

  3. tak tau lah benda ni sengaja atau kebetulan..dulu pasal ajl..macam2 zaman sekarang ni

  4. This is the person in-charge of TV3 commercial and marketing: http://mymsa.ipnhub.com/mma2010/shereen_ooi.htm

    • Thank you for the info, kalau u tengok symbol/logo Media Specialist Association tu pun bentuk "One eyed". Haih apa nak jadi la kan…

  5. tgk iklan ni 1st time, rasa sumthing is wrong, cam ada yang tak kena tapi tak tau pulak aper, timakasihlah sebb membongkar disebalik iklan ni, aritu AJL sekarang iklan pulak dah.. akhir zaman, fitnah berleluasa.

  6. inilah Melayu…. sempit pemikiran… hal yg kebetulan dijadikan ketaksuban.. taksub la…xkan maju…

    renung2kan… tgk apa Cina buat…

  7. korang tu la taksub…dipermainkan Cina di bumi sendiri…xmalu betul.. ekuiti ekonomi sampai bila-bila pun xkan cecah 50%… sampai kiamat pun
    xkan !!! (walaupun ada dasar ekonomi baru)…. Cina mana ada support apa2…

    Cina bfikiran lain… ada kesungguhan… biar buat jenayah pun bsungguh2.. buat ekonomi, bisnes pun berwawasan.. study pun betul2..

    Melayu main main…taksub dgn bnda kecik2…disensasikan utk mencukupkan berita…

    Fed up

    • oi. cina tu kaki menipu memang bole kaya. ko nak kaya mcm diorg sng je. gi bukak kasino, jual arak, bukak kelab dangdut, kelab sex, macam2 kelab. SENANG JE NAK KAYA. MASALAHNYA APA GUNA KAYA KALAU DUIT HASIL HARAMMM? BODOH la kau ni. Malaysia tak ceceh ekuiti 30% utk Bumiputra sebab ada org macam ko. Paham?

  8. Byk xmasuk akal… ada ke kata songkok putih tu pope pakai… wei, pope punye lain la…. cuba google image dia, "pope benedict headgear"… lain le..ada mcm kopiah sikit… lngsung xserupa songkok putih…
    lpas tu kata msuk christian tu modern , cool, dsb <—- ni sy mmg byk tgelak… betapa "kesungguhan" korang ni mbuahkan hasil mbuatkan saya ktawa…tahniah…

    Anda punya akal, nilailah kesemua ini dengan akal bijak anda…

  9. jap jap.. yg 1st tue, kata budak tue baca bibble. means budak tue dah memang christian lar kan. camana plak dia berjaya dimurtadkan kalau dia dah memang cristian.

    kalau malam yg gelap means Islam yg mundur, budak tue tak dok dalam gelap. dia dok dalam terang… kalau dia keluar dari Pencerahan (Illumination) – Lucifer@Iblis, ke arah tingkap terbuka, means… dia lari dari iblis ler..errr.. ntah ler…

    kesimpulannya apa ye? budak nie budak iblis yg mempelajari kitab christian, keluar dari kemiskinan, melalui islam (yg kununnya mundur) dan masuk agama buddha (teratai)?

    blur plak aku kejap..

    kata/kutuk ler aku. aku halalkan. tapi pendapat aku, sib baik dah takder iklan nie. kalau tak, tatau ler apa lagi ketaksuban atau kreativiti yang diwujudkan.

  10. korang buat teori ni tjemah terus rasanya (direct translation)… sy taula mksud illuminate tu literalnya menerangi…nk jelaskn sikit.. illuminate ni xda ketan langsung dgn Illuminati…. korang baca dulu apa agenda Illuminati …

    jangan sikit2 ada je lampu menerangi (illuminate), terus cakap ada illuminati..

    illumination ke, illuminate ke, mmg xda ketan dgn Illuminati… rasanya nak tgelak Adam Weishaupt bila dgr pasal ni….

    Illuminati ini bermaksud golongan kesedaran (enlightened)….

  11. fedup & deej: kenapa perlu sangat anda nak cakap org lain taksub dgn benda mcm ni… mmg kami taksub kalu hal ini melibatkan agama… tak perlu nak diperdalamkan lagi atau nak menkaji dan membuat andaian secara detail mengenai video yg telah dikeluarkan oleh tv3 ni… kalau sekali lihat pun kita boleh tengok video ni mmg dah menyimpang dari ajaran islam, mengapa perlu diletakkan ikon2 yg melambangkan agama lain (santa claus, tertai & etc.), adakah anda buta untuk memahami hal2 mcm ni… kita perlu ambil berat hal2 mcm ni, skrg kita tak ada ekonomi, mungkin satu masa lagi kita juga akan hilang akidah islam kita… pikir2 kan…..

  12. Xde ape2 pun sbenarnya..iklan tu utk raya 1 msia la ktkn..tahun ni kn masih hangat ngan slogan 1 MALAYSIA..tp mungkin yg sambut hr raya tu x sudi bkongsi..tu yg byk komplen..bukan bsangkut paut ngan pegangan agama pun..tp nk buat cmne..fikiran rakyat msia masih kolot..

  13. yang pasti.. iklan ni memang sangat2 tak sesuai untuk hari raya!!! tu je!! nasib baik dah banned!! takde lansung ciri2 keislaman dan sambutan hari raya! masjid pun kecik je, macam tak nampak.. kesimpulannya iklan ni mmg tak best!!!!! tak sesuai untuk hari raya!!

    tv3 pun dah mintak maaf.. so,oklah.. kolot ke tak kolot ke, ada aku kisah? yang kau tu tak kolot ke? bukan rakyat malaysia ke?

  14. boleh tak melampau betul orang yang protes, sikit sikit illuminati.. woi gi baca buku la dulu, poyo gila sampai obses, buat tafsiran ikut suka mak bapak ko je, padahal takde pape pun.. erkh bodoh betu;l orang melayu ni

  15. salam 1 malaysia, mmg iklan ni xseswai dik non~~ xde kene mengena dgn raya lnsung,mcm iklan krismas plak aku tgk. yg dok kutuk2 melayu n islam 2 pasal depa terlibat sama dlm video klip ni,2 pasal la.. aku syukur ade bijak pandai melayu yg rajin buat ulasan mcm ni.. xkire la kebetulan ker atau x,jnji dh di ddahkan.. baru la x sesat akal n akidah.. mgkn klu JABATAN AGAMA ISLAM MALAYSIA buat siasatan akan dpt jwpn yg mutlak?

  16. 1)Iklan ni tak sesuai dengan Hari raya sebab kurang unsur2 Islam yg ditekankan. Bagus la kalau kene buang pun.

    2)Stop la taksub pasal iluminati ni. Xde faedahnye.

    One eye la
    North star la
    Lady in red la

    tah pape.

    Aku tanye doa solat jenazah kang terketar2 xleh jawab.

    Kalau benar Iluminati ni nak menyesatkan orang, lemahkan iman, korang la yg tersesat sebab dok caye & takut benda2 karut ni.

    Orang2 kristian taksub kaji Iluminati ckap ajaran syaitan.
    Korang taksub kaji Iluminati ckap ajaran kristian.

    Kang aku ckap dua2 sesat ade yg ngamuk lak satgi.
    Orang suruh kaji al-Quran xnak la pulak.

    Soalan:
    Adekah anda abis at least 1 juzu Quran bulan Ramadhan ni?

    yes:vote up
    no:vote down

    Salam.

  17. saya setuju pandangan rena…

    "boleh tak melampau betul orang yang protes, sikit sikit illuminati.. woi gi baca buku la dulu, poyo gila sampai obses, buat tafsiran ikut suka mak bapak ko je, padahal takde pape pun.. erkh bodoh betu;l orang melayu ni"

    …jangan mencari kebetulan utk dijadikan ketaksuban…

  18. Bagi jabatan agama islam yg decide semua tu samada sesatkan akidah atau x…author ni jgn pndai2 nak mencari kebetulan utk dijadikan ketaksuban… biar mereka jabatan agama islam sahkan tlebih dahulu…

    kalo xdisahkan, ternyata karut belaka!

    • jgn la mrh author.. die hnye bekongsi.. if xstuju diam jela.. wat pe nk maki2 org.. ape yg dpt?? wat pe nk ckp org bodoh?? pndai sgt ke??

  19. Cara orang yg pertama skali buat analisis frame by frame pasal iklan ni pastu memandai kata ada conspiracy theory lah, illuminati lah tu sama jek dengan orang yg percaya ramalan2 nostradamus. diorang ni hanya mengeksploitasikan kebetulan dengan fakta2 yang takde asas langsung to begin with. fakta ye, satu pun ramalan si nostradamus tu tak betul, tak penah betul dan tak akan betul.

    taksub betul puak2 yg suka manipulate-kan kebetulan ni ye. sibuk nak terapkan fear kepada masyarakat. banyak betul masa terluang agaknya…terjemah surah Al-Fatihah ntah tau ntah tidak tu.

    anyway, iklan ni memang totally out of the box. pretty cool tapi salah percaturan. tu jek.

  20. salam all…

    tgk saja cara tingkap tu di buat… kenapa langsir tu tak ada ekornya? bila diteliti…. nampak macam 3 segi illuminati yg ada 1 mata kat tghnya….. mentol tu simbol kpd mata tigasegi tu….. semuanya jelas…. sejarah telah membuktikan kebenaran al-quran. mereka tidak akan pnh berhenti untuk memalingkan aqidah kita…. dan media lah senjata mereka plg ampuh di zaman ni…. so, BEWARE!

    DOUGHLAS KHOO kata, dia hendak nampakkan imej MELAYU MILLENIUM.. seolah2 yg sambut aidilfitri ni cuma melayu…. sbb pada persepsi dia, ISLAM ITU MELAYU… so, gambaran budak melayu tu menyatakan seolah2 ISLAM ITU MUNDUR….

    mesej very strong, dia nak set minda kita spy jd materialistik… napa gambar masjid keccciiiiikkk je n dr jauh. yg nampak dabak, klcc and kuil condong tuh pulak… lepas tu, menara masjid yg kene cross awan je yg jelas… isk isk isk mushkil2…..

    • yes kebetulan….. salah doughlas jugak, tak buat kajian terperinci ttg erti sbnr aidilfitri. bukan semata2 perayaan of joy n celebration…. aidilfitri ada maknanya yg tersendiri…. bukan perayaan sesebuah suku kaum mahupun kebudayaan semata2… ini perayaan keagaam n tak boleh dicampur adukkan…. dia tau org islam di malaysia ni sensitive bab2 keagaam… unfortunately, he did not take into consideration the sensitivity of penduduk yg majoriti beragama islam….

      many moslems understood for what they believe in . Firman Allah " dan janganlah kamu meniru satu kaum itu dgn kaum yg lain…". Percampuran budaya clearly could be tolerated…. but this one, is a lil bit out of track! so…. i guess their reactions are just rational… just imagine masa iklan christmast ada kuar gambar menara masjid, or bulan bintang…. symbols that significant to muslims… or, perayaan deepavali… instead of kuar simbol dewi mahabrata diorg… tetibe kuar simbol amithaba…? tak ke cause confusion tuh?

  21. yes, they overdo the advert…. but it was taken without due diligence…. if ada rasa hormat terhadap kaum Melayu, (kalau diorg pike islam itu melayu… or maybe ramai islam kat TV3 is melayu millenium) this kind of mistake shud not have taken place. i guess, kot ye pun… not all MELAYU MILLENIUM are liberal or open minded enuff to consider such kind of propaganda!

  22. I want to highlight a few points here:

    1) Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih – POPE – Ketua Agama Kristian
    2) Pelawaan Menaiki Beca – Pelawaan Masuk Kristian
    3) Scene 4 – Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)

    Adakah anda (ditujukan kepada penulis) kurang sensitif atau memang sengaja menyinggung perasaan penganut agama Kristian? Dengan mengaitkan agama Kristian dengan sesat, what are you implying?

    And by the way, kalau seseorang tu boleh ubah pendirian dan juga agama dengan hanya menonton sebuah iklan, maksudnya orang berkenaan memang jahil dan lemah agama. Salah siapa? Salah diri sendiri kan. Tak pandai menari, katakan lantai jongkang jongkit. tak pandai jaga diri, salahkan iklan kat tv.

    Btw, selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf zahir dan batin sekiranya saya TERRsakitkan hatimu. Yang pasti, saya sdg berusaha maafkan kamu walaupun menyinggung saya berkenaan agama saya kerana itu yg saya belajar untuk memaafkan orang daripada agama saya. Peace. I just want you to practise what you preached. Salam 1Malaysia bukan sekadar formaliti. ANda kena praktikkan dan yg pasti, sorry to say, i can't see it from this post.

  23. kaedahnya… sesiapun, regardless ur political ideology and ur beliefs… jgnlah suka kutuk mengutuk sesuka hati. rambut sama hitam… tapi hati lain2… begitu juga dgn pemikiran masing2. perbezaan pendapatan sepatutnya diutarakan secara beradab… bukan situ bodoh, sini bodoh… terpulang setiap individu mau setuju atau tidak setuju, itu hak ekslusif diri masing2, tp jgnlah sampai mencarut2 agama lain… walaupun saya sedar, ada agama2 lain yg suka mencarut agama kita ;(

    zzz: diorg ni, maybe bukanlah taksub sgt pasal illuminati.. honestly, aku pun tak kaji hbs lagi pasal barang illuminati ni… tapi, sejarah yg menyatakan ttg apa muslihat di sebalik gerakan illuminati ni… melalui pembacaan aku, illuminati ni bukan kristian, tapi yahudi… kalau bab yahudi ni, sejarah pun telah membuktikan kebenaran al-quran ttg fe'el diorg. so, maybe ramai yg trauma dgn bangsa yahudi yg kejam… rationally, they just being protective over our religion… mengambil iktiobar dr apa yg berlaku di dunia hari ini…. yg jelas, media lah senjata diorg yg plg hebat dewasa ni yg mana berpotensi untuk mengubah pemahaman manusia ttg islam dan identiti agama islam tu sendiri satu hari nanti… kalau hari ni, ada pihak yg boleh tunjuk tulisan jawi terbalik, tidak mustahil suatu hari nanti ada pula org buat al-quran dgn tulisan terbalik? dan ya, inilah dia, tanda-tanda akhir zaman…

    maureen chua: bagi pihak, mohon maaflah jika anda pun terasa hati… tapi, umat Islam sudah cukup terluka dgn apa yg dilakukan oleh bangsa / agama lain untuk menjatuhkan agama kami… menyebarkan segala propaganda yg tidak benar… tidak hairan kalau ada umat islam di negara2 lain yg bersikap ekstremis. ini pun kesan daripada sikap prejudis dan penindasan agama lain terhadap agama kami di mana agama mereka menjadi majoriti. cuba kamu bandingkan… adakah mereka menerima nasib yg sama di bwh pemerintahan negara2 islam…. ? saya boleh katakan…. nasib mereka jauh lebih baik berbanding org islam yg hidup di negara2 tertentu… tak payah jauh2… lihatlah singapura dan malaysia. adakah org china(buddha)/kristian di malaysia menerima nasib yg sama dgn org islam/melayu di singapura? so, fikir2kanlah….

    Islam tidak menolak pluralisme, malah saya berani katakan bhw Al-quran adalah satu2nya kitab yg menyentuh dan mempunyai ketegasan tentang pluralisme….. namun, pluralisme haruslah dibezakan antara satu konteks dgn konteks yg lain… islam menerima pluralisme budaya dan politik, tiada masalah kami menziarah penganut agama lain semasa perayaan mereka… tetapi, tidaklah sehingga ia boleh dicampur adukkan dlm konteks agama…. perayaan aidilfitri ini bukanlah sekadar perayaan semata2… ia adalah sambutan yg penuh dgn hikmah dan kerohanian setelah sebulan umat islam berpuasa.

    jelas di dalam al-quran ada menyatakan bahawa "janganlah kamu (org Islam) meniru sesuatu kaum dgn kaum yg lain". atau saya jelaskan lbh lanjut… perayaan aidilfitri ini adalah perayaan yg bersifat ritual/keagamaan/spiritual… bukan semata2 perayaan untuk bergembira dan bersuka ria… di sebalik Aidilfitri, ada tujuan dan maksud yg lbh mendalam dari skdr sebuah perayaan of 'joy & celebration'. Oleh itu, ia perlu di cerminkan dlm konteks dan identitinya yg tersendiri dan ekslusif…. mungkin, itu yg tidak difahami oleh pembuat iklan dan org2 yg sewaktu dgn nya….

    ms/mrs maureen, secara logiknya manakan pokok bergoyang jika tiada angin…. saya rasa, kenapa penulis ini mengaitkan bbrp pkr di atas dgn perkara2 yg disebutkan di atas (saya tidak nyatakan scr spesifik bg menghormati penganut agama lain), adalah disebabkan unsur2 perayaan agama lain yg ditonjolkan oleh pengarah kreatif tv3 ini…. lagi2 bila unsur2 dlm agama islam di remehkan/tidak diberi perhatian yg sewajarnya… spt, masjid yg kelihatan amat kecil berbanding klcc dan menara condong, aksi khayalan terbang ke langit yg menjadi trademark perayaan agama lain dsb… tdk saya nafikan, ada adegan ziarah menziarahi dan bermaafan, itu semmgnya ciri yg dikongsikan oleh semua perayaan/kaum, tapi hakikatnya.. tidak semua elemen boleh dicampur adukkan secara membuta tuli lbh2 lagi apabila perkara asas/utama tidak pula di'higlitekan' seperti yg sepatutnya. sdgkan aidilfitri itu mempunyai trademark/signifikannya yg tersendiri… saya nyatakan sekali lagi, ia bukanlah semata2 perayaan kebudayaan ataupun perayaan kaum melayu sahaja. ia adalah perayaan umat islam yg mana Islam itu bukannya Melayu. persepsi ini jelas bila doughlas khoo ada menyatakan bhw dia cuba untuk mengetengahkan inspirasi/konsep "MELAYU MILLENIUM" yg secara tersiratnya atau tidak langsung dia mengatakan bahawa perayaan aidilfitri ini adalah perayaan org melayu. Melayu itu Islam, Islam itu Melayu… terus terang, ini adalah satu pemahaman yg SALAH! Terus terang, ia bukan seperti sambutan Hari Gawai untuk masyarakat dayak di sarawak ataupun Tahun Baru China untuk Masyarakat berbangsa China… kami fahami bhw sambutan Christmast adlh perayaan bg Penganut Agama kristian dan tidak semua yg beragama kristian itu Mat Salleh? so, anggapan di sini adalah… christmast juga adalah satu sambutan keagamaan penganut beragama kristian… dan aksi org tua berambut putih yg terbang ke bulan bersama beca rusanya/sleigh yg mana tugasnya menggembirakan kanak2 (spt yg ditunjukkan dlm iklan raya tv3 br2 ni), adalah sesuatu yg WAJIB ada ketika Christmast. Bayangkan ketika smbutan christmast… benda yg menjadi RUJI ini diganti dgn gambaran org yg baru pulang bersembahyang raya di msjid? bgt juga gambaran2 lain yg ada dlm iklan tsb. Segalanya bercampur aduk! hilang identiti Aidilfitri yg SEBENAR! jadi, saya beranggapan.. oleh sbb itulah kenapa penulis merujuk perkara2 yg dia sebutkan di Atas dgn apa yg ada dlm Agama yg kamu anuti…

    Ms/Maureen: anak2 saya suka sgt tgk iklan tu dan minta saya ulang2… mereka suka sbb iklan tu berbentuk khayalan, sesuai dgn jiwa kanak2… mmg jika iman kuat tak kuat @ persoalan mudah terpengaruh atau tidak adalah salah sendiri, tp..melihat kepada iklan tersebut, nampaknya niche mereka adalah kanak2. dan bahayanya kpd anak2 kami adalah… persepsi mereka terhadap aidilfitri itu di masa akan dtg, penuh dgn khayalan…. sedangkan realitinya, apa yg perlu ditekankan dlm aidilfitri ini adalah nilai2 dan unsur2 kerohanian seperti mana yg dicerminkan dlm iklan2 yg lalu… mmg peranan ibu bapa untuk mendidik anak2 untuk mempercayai agama mereka… namun, pengaruh media di zaman ini tidak boleh dinafikan memberi impak yg besar kpd cara berfikir dan gaya hidup kita?

    mohon maaf, tidak keterlaluan jika saya katakan hanya dlm beberapa minit sahaja, seseorg itu boleh berubah fikiran/terpengaruh dgn hanya menonton Iklan!

    to all (regardless ur beliefs): negara kita adalah negara yg bakal mencapai tahap negara maju. mungkin ada saja pihak2 yg usil yg tdk senang melihat kita maju ke hadapan… mereka tahu umat islam akan marah/melenting dgn melihat apa yg disorotkan oleh tv3, dan inilah kemenangan mereka bila melihat kita berbalah2 sesama sendiri dan akhirnya 'status quo' yg telah kita nikmati selama ni berkecai… Nasihat Pak Najib, " yg kukuh jgn diregangkan.. dan yg telah bersambung jgn diputuskan".

    sekian, saya mohon maaf jika pendapat saya tidak boleh diterima oleh mana2 pihak.. tp, inilah pandangan saya yg ikhlas seadanya… saya faham, kita bukan kanak2 yg msh berada di dlm khayalan… dan saya faham, kita mahukan iklan Aidilfitri yg lbh realistic! jadi, marilah kita bersikap realistic!

  24. maaf, dan saya nak tambah sedikit lagi…

    buat Ms/Mrs Maureen:

    "dan bagi kamu agama mu, bagi ku agama ku.." Al-quran, Surah Al-kaafiruun.

    untuk kamu agama kamu dan untuk kami agama kami… dan janganlah sesekali ada percubaan untuk mencampur aduk kan agama kami dgn agama yg lain kerana dlm agama kami adanya konsep tauhid dan aqidah yg berkait rapat dengan Keimanan terhadap Islam dan Tuhan yg Satu…

    untuk kefahaman kamu, dlm agama kami… sesiapa yg menyimpang/terkeluar dr Tauhid dan Aqidah sebenar agama kami maka ini bermakna dia telah MENYIMPANG DARI JALAN YANG BENAR @ dalam erti kata lain… SUDAH SESAT JALAN alias TERSESAT yg mana kata asasnya ialah SESAT.

    Saya yakin, dalam ajaran agama kamu juga ada konsep Keimanan, iaitu Trinity (maaf, tlg betulkan jika saya salah)begitu juga dgn konsep JALAN YANG BENAR…. dan jika menyimpng dr kepercayaan itu, maka dia sudah tersesat jalan…

    Jadi, secara rasionalnya dalam konteks agama masing2, sesiapa sahaja yg TIDAK BERADA DI JALAN YG BENAR, secara RELEVANT nya…. Orang tersebut sudah SESAT JALAN @ lebih pasti, SESAT.

    Mafhumnya di sini, saya berharap jgnlah kamu mengambil hati kerana saya yakin istilah tersebut (SESAT) pasti digunakan dlm agama mana2pun… saya ulang, iaitu apbl merujuk seseorg itu keluar dr agamanya @ dari JALAN YG BENAR…

    Namun, saya tidak nafikan ramai juga org Islam menggunakan perkataan sesat/menuduh secara sesuka hati terhadap sesama org islam sendiri..? dan di situlah bilamana perkataan sesat itu menjadi salah/tidak relevan, iaitu bila ia digunakan secara sembronono!

    Begitu juga dgn konteks perkataan Kafir. Dlm Bahasa Arab, org2 di luar agama Islam.. disebut KAFIR. Jelas seperti yg termaktub dalm ayat al-quran yg saya sebutkan di atas. penggunaan Dan maksud itu tidak boleh diubah / diterjemah / ditafsir sesuka hati kerana Bahasa Alquran itu cuma satu – tiada bahasa2 yg lainnya… dan itulah jg maksud kafir dlm konteks agama kami. ia tdk boleh diubah mengikut perspektif agama lain (atas sbb itu jugalah mengapa kami mesti membaca al-quran dlm bhs arab dan tiada alquran yg dicetak yg hanya mengandungi terjemahan semata2 bg mengelakkan salah maksud/tafsir). terjemahan mestilah mengikut bahasa arab yg ada dlm al-quran dan jika maksud itu diubah, ini bermakna, Al-quran yg menggunakan maksud yg baru itu bukanlah al-Quran yg TULEN. Ini disebabkan, Al-quran bukanlah kata-kata manusia semata2… ia adalah kata2 Allah (wahyu) yg mana diturunkan SECARA EKSLUSIF kepada Nabi Muhammad KETIKA BULAN RAMADHAN sbg kitab terakhir yg harus menjadi rujukan/panduan, dan untuk diajarkan kepada umat AKHIR ZAMAN (zaman ini)… Penterjemahan secara membuta tuli, dan Al-quran yg mengandungi terjemahan AYAT MANUSIA SAHAJA boleh membawa kpd KESESATAN jika maksud yg ada menyimpang jauh dari ertikata sebenar…(mengambil kira fitrah manusia yg tdk pnh lari dr membuat kesilapan, dan mengambil hakikat lain bahasa lain makna. adakalanya bahasa sama tp tdk serupa, sbg cth: dlm bahasa indonesia, pusing itu bermaksud pening sdngkan dlm bhs malaysia pusing membawa maksud yg berbeza! sdngkan dua2nya adlh bahasa melayu!)

    utk pengetahuan tambahan ms maureen, menurut agama Islam, Allah telah turunkan bbrp kitab kpd nabi2 sebelumnya iaitu:

    1. Kitab Injil kpd Nabi Isa – kami mempercayai kitab injil yg ada skrg telah diubah suai krn mempunyai version yg berbeza2 dan berubah2 mengikut keseuaian zaman (ada old & new testament),
    2. Kitab Taurat kpd Nabi Musa – kitab yg digunakan oleh org Yahudi skrg namun juga telah diubahsuai,
    3. dan Kitab Zabur kpd Nabi Daud.

    Dan atas faktor2 ini jugalah kenapa perkataan SESAT dan KAFIR itu digunakan di dalam Al-quran sbg rujukan kpd umat2 terdahulu yg telah mengubah kata2/kitab Allah yg sebenar.(jgn salah fhm.. ini adalah ikut kepercayaan kami)

    apa yg saya boleh simpulkan di sini… penggunaan perkataan Kafir ataupun Sesat secara membuta tuli ini adalah kerja org Islam yg tidak bertanggungjawab dan tidak tahu cara menggunakan perkataan2 tersebut dgn cr yg wajar… namun, spt yg saya jelaskan di atas… Sesat dan Kafir itu mempunyai maknanya yg tersendiri dlm konteks agama Islam dan saya percaya pemahaman yg sama ada digunakan dlm konteks agama2 lain bagi merujuk Kafir dan Sesat, cuma mungkin munggunakan perkataan yg berbeza (atau mungkin jg sama)…?

    jadi, jgnlah berkecil hati… kerana org2 ini bercakap dlm konteks agama kami… saya percaya, perkara yg serupa juga akan berlaku di dalam agama lain… kalau tidak, (mhn maaf, tp kita berckp secara realistik), kenapa ada org Hindu sanggup sembelih kepala mana2 ahli keluarga yg keluar dr agama mereka krn memeluk islam dan byk terjadi ibubapa dr agama lain sanggup membuang keluarga sendiri apabila mereka memeluk islam… tidak lain dan tidak bukan, kerana berdasarkan kepercayaan masing2… org tersebut sudah SESAT jalan bukan dan menyimpang dr jalan yg benar?? dan jadilah dia org KAFIR mengikut agama asal mereka…

    kita mempunyai kepercayaan masing2… maka hiduplah dlm apa yg kita percayai… ada yg buruk untuk kami, tapi baik untuk kamu… dan ada yg baik untuk kami, tapi buruk untuk kamu. atau scr jelas, mungkin sesat bg kami tp tidak sesat bg kamu dan sebaliknya, atau sbg cth, menurut org Arab yg beragama kristian.. kami adlh kafir berdasarkan maksud dan penggunaan perkataan tsb dlm bahasa arab.. saya bercakap sacara logik, bukan untuk mempertahankan mana2 pihak… saya percaya, kita wajib hormat menghormati di antara satu sama lain tanpa melihat paras rupa dan agama…

    yg jelas, babak2 yg telah ditontonkan oleh tv3 dlm iklan raya br2 ini telah MENIMBULKAN KERAGUAN YANG MUNASABAH ada phk yg tanpa sedar (atau mungkin jg tak btggjawab, saya tak rujuk agama mana ya, mungkin jg org islam sndri dan mereka ini lah yg boleh jatuh sesat) telah mengusik kepercayaan dan amalan umat islam dlm menyambut aidilfitri … babak ala2 santa claus (walaupun tidak semua org kristian percaya adanya santa claus tp, watak tu sudah betul2 sebati dgn perayaan krismas)dan simbol lain yg sinonim dgn agama buddha boleh menimbulkan kekeliruan atau lbih tegas lagi saya katakan… BOLEH MENYESATKAN anak2 kami tentang pengertian sebenar aidilfitri…

    mungkin apa yg saya perkatakan ini sakit di dgr.. juga sakit di hati… tapi, tidak semua yg pahit itu buruk/salah dan yg indah itu benar belaka… lebih baik menelan yg pahit tp benar sperti lazimnya ubat kerana dlm byk pkr yg manis itulah racun yg boleh membunuh bila2 masa sahaja!

    to All, ISLAM ITU TIDAK PNH BERUBAH… Tapi, manusia lah yg merubah ketentuan di dalam Islam, dan bila mana ia menyimpang dr syarak… ini lah yg blh membawa kepada KESESATAN…

    alamak, terpanjang lebarun pula! tp, aku bercakap bukan sbg org bijak pandai, atau org sufi atau org maksum… aku berckp sbg seorg yg melihat perkara ni dr sudut yg realistic (bagi aku lah). kalau salah tolong betulkan dan terpulang bg sesiapa untuk menerimanya atau sebaliknya… yg baik itu dtg dr Allah, dan yg kureng itu dtgnya dr perbuatan manusia sendiri…

    renung2kan… selamat beramal! πŸ˜‰

  25. Hebat….sangat2 tajam pemikiran dan pemahaman penulis tentang iklan tv3 tu ya….apa kata kita tanya pembuat iklan ttg apa sebenarnya mesej yg dia nak sampaikan melalui iklan beliau tu? Sama tak dgn apa yg disampaikan oleh penulis mengenai iklan tu? tak adil kalau baca dan dengar pendapat dari sebelah pihak sahaja.

  26. Encik Bash: Terima kasih atas penerangan yg mendalam daripada Encik. Saya berharap Encik sedar yg saya menghormati agama Islam dan semua penganut agama Islam, tetapi saya cuma berasa tersinggung dengan seorang individu sahaja, iaitu penulis blog ini kerana ketidaksensitiviannya walaupun dengan alasan menggunakan konteks agama sendiri.

    Iya, saya memang mengetahui sedikit sebanyak tentang fakta Islam kerana saya dibesarkan hidup bersama dengan orang berbilang agama dan bangsa. Saya mempunyai ramai sahabat Muslim yg berkongsi pengetahuan tentang agama mereka dengan saya. Tetapi oleh sebab dalam konteks ini, blog ini boleh dibaca oleh rakyat Malaysia yg terdiri daripada pelbagai agama yg pastinya ada yg tidak mengetahui tentang perkataan 'sesat' (iaitu serong daripada jalan yg benar) dalam konteks Islam, semestinya mereka akan tersinggung kan?

    "kenapa ada org Hindu sanggup sembelih kepala mana2 ahli keluarga yg keluar dr agama mereka krn memeluk islam dan byk terjadi ibubapa dr agama lain sanggup membuang keluarga sendiri apabila mereka memeluk islam… tidak lain dan tidak bukan, kerana berdasarkan kepercayaan masing2… org tersebut sudah SESAT jalan bukan dan menyimpang dr jalan yg benar?? dan jadilah dia org KAFIR mengikut agama asal mereka… " – Petikan daripada komen Encik Bash.

    Ok, I get your point there. Tetapi bayangkan, jika saya mencontohi penulis blog ini, dengan hanya menggunakan konteks agama saya untuk menggambarkan SESAT kepada golongan yg keluar dari agama saya, sememangnya orang daripada agama yg saya katakan sebagai sesat itu akan terguris walaupun saya hanya menggunakan konteks agama saya kan? Betul tak? Beginilah, to make it simple, cara kita untuk menghormati agama orang ialah dengan meletakkan diri kita dalam situasi mereka.

    Bagi pengetahuan Encik Bash, bukan semua orang akan membuang keluarga mereka sendiri apabila mereka keluar dari agama dan menganut Islam. saya mempunyai seorang sepupu yg telah beralih daripada Kristian kepada Islam tetapi saya masih menganggapnya sebagai saudara dan tidak akan membuangnya dari keluarga kami kerana hak dia sebagai manusia, iaitu untuk memilih kepercayaannya. Human rights bak kata orang.

    Saya setuju sememangnya iklan ini kurang berunsur Islamik, tetapi bolehkah kritikan terhadap iklan dilakukan tanpa melibatkan agama lain? It's that simple what i am asking for. Saya hanya tersinggung dengan penulis dan tidak ingin melibatkan pihak lain kerana sememangnya hanya penulis yg patut bertanggungjawab di sini.

    Sambil itu, saya percaya hanya ada dua jenis pengelasan orang di dunia ini (dipetik daripada cerita My Name is Khan), iaitu orang baik dan orang jahat dan label seseorang itu bukanlah berdasarkan agama dan warna kulit ataupun bangsanya.

    Info: Iya, saya memang mengetahui tentang penindasan penganut agama Islam di negara lain. Salah satu ialah Myanmar. Encik Bash tahu, pelarian Myanmar yg beragama Islam telah berteduh di Msia kerana nyawa mereka terancam disebabkan agama mereka sahaja. Hak asasi mereka sebagai manusia telah dicabul. Dalam situasi ini, konsep 1Malaysia telah diamalkan kerana pihak ABIM dan juga beberapa NGO dan pihak gereja bekerjasama nak membantu pihak pelarian ini.
    Oleh itu, sebagai rakyat Malaysia, kita tidak mahu perbalahan akibat agama terjadi hanya disebabkan sesetengah (dan bukannya semua) penulis kurang sensitif.

    Pendapat tambahan:
    Encik Bash, sememangnya iklan diwujudkan untuk mempengaruhi manusia, iaitu mempengaruhi manusia utk membeli barangan, dan kadang2 disalahgunakan utk mengaburi mata penonton dengan menyelitkan unsur2 Illuminati dan sebagainya. Terdapat banyak iklan berunsur khayalan di tv, boleh kata hampir semua iklan berunsur khalayan. Jadi kesimpulannya, anak2 haruslah dididik dari kecil supaya iman mereka kuat ataupun jangan bagi mereka tengok TV langsung. Kita harus face the problem and not blame the problem for our mistakes. Hadkan anak2 daripada menonton TV dengan kerap. Bercerita tentang iklan, iklan2 di tv hanya kira2 10% saja iklan yg tiada agenda tersembunyi. Jadi kepada semua rakyat Msia, bawalah anak2 anda beriadah dan beribadah supaya tidak terpengaruh dengan agenda tersembunyi pihak media.

    Salam 1Malaysia.

  27. salam,

    to Maureen Chua:

    saya terima dan bersetuju dgn pendapat kamu di atas.. dan dlm pandangan mata saya, sememangnya penulis telah mengambil pendekatan yg agak rigid dan ekstrim dalam mentafsir iklan raya tv3 2010 ni…

    Hakikatnya, sepertimana perasaan anda dan sahabat2 anda yg baru membaca blog ini SUDAH TERLUKA dgn perbuatan penulis blog ini (SEORANG)…. begitulah juga dgn PERASAAN BERJUTA UMAT ISLAM YG SEDANG BERPUASA DAN BAKAL MERAYAKAN AIDILFITRI yg telah menonton iklan TV3 tsb TELAH TERLUKA TERLEBIH DAHULU! HANYA kerana perbuatan seorg DOUGHLAS KHOO DAN KUNCU2NYUA yg kurang sensitif/tidak bertanggungjawabh, hati umat Islam sudah TERGURIS! saya boleh katakan, KEBETULAN TIDAK BOLEH DIJADIKAN alasan semata2 untuk meredakan kemarahan mereka dlm semangat hendak menyambut aidilfitri @ dlm ertikata lain, memafkan dgn mudah KETERLANJURAN DOUGHLAS KHOO & KUNCU2NYA. Mereka boleh mengatakan mereka TAK SENGAJA… tapi, kenapa baru skrg? Sedang BUKAN MEREKA TIDAK TAHU DENGAN JELAS org Melayu yg majoritinya beragama Islam ni cpt melenting?? Saya beri contoh yg plg dekat – PENULIS BLOG INI SENDIRI πŸ˜‰

    Namun, scr rasionalnya… ini adalah respon spontan/tindakan reflektif, ibarat sesorang tentunya akan menjerit AUUWW SAKITNYA jika dia dipukul dgn benda keras, dan lbh2 lagi jika sehingga luka berdarah! Sakit itu akan hilang, tp KESAN LUKA itu akan tinggal sampai bila2…. teruk lagi jika ada luka dalaman?

    saya rasa, mana2 pihak pun akan memberi tindakan reflektif yg sama seandainya perkara yg sama berlaku terhadap mereka! lagi2 apabila membabitkan hal agama! tidak sensitif bg Doughlas Khoo, tp sensitif bg Penulis Blog ni… tidak sensitif bg penulis blog ini…. tapi sensitif bg anda!

    Just for your INFO: Kami diajarkan dgn apa yg terkandung dlm Al-quran. …Dan sejarah dr dahulu kala serta apa yg berlaku di dunia hari ini telah benar2 membuktikan kebenaran Al-quran….

    Contohnya bangsa Yahudi yg Allah sebut tidak akan diberikan tanah untuk bernegara di bumi ini krn merekalah bangsa yg akan merosakkan umat manusia di muka bumi ini dgn apa cara sekalipun… Allah telah mengurniakan kepandaian dan keindahan paras rupa kpd mereka tp telah mereka salah gunakan. Asalnya mereka menganut kepercayaan yg sama spt kami, namun disebabkan tangan2 yg tdk bertanggungjawab yg telah tunduk dgn ajakan syaitan… kitab Allah Taurat telah di putar belitkan dn jadilah mereka bangsa yg AMAT KEJAM hari ini spt yg anda boleh lihat dgn mata kepala anda sendiri di dlm MEDIA!

    DI atas hakikat kebenaran Al-quran itulah mereka sebenarnya merasa TAKUT! Dan untuk melawan kebenaran… mereka mencabul bumi palestin untuk mendapatkan tanah bg mendirikan NEGARA BERDAULAT YG DIIKTIRAF GEORGE BUSH! Siapa sebenarnya GB dan kuncu2nya itu? menurut pembacaan saya, mereka itulah ahli ILLUMINATI yg berfahaman FREEMASON! dan bgt jugalah halnya dgn byk org pnting di Amerika….

    Sejarah ini (apa yg berlaku ttg Israel dan dasar IMPRELIASME BARAT), BUKAN SATU KEBETULAN, tapi sudah dirancang dgn TELITI & BGT KEMAS dr dulu kala oleh pihak2 yg berkepentingan, cthnya atas nama PBB… kerana apa? kerana SEBENARNYA MEREKA TAHU AKAN KEBENARAN AL-QURAN…. Tapi, mereka cuba untuk berpaling dr apa yg telah ditetapkan oleh Allah dalam kitabnya yg diturunkan kpd NABI MUHAMMAD S.A.W sbg KITAB AKHIR ZAMAN,.. dan menurut kepercayaan kami, tanda2 akhir zaman semakin jelas…! mereka akan menyusup dlm pemikiran dan minda anak2 kami dgn cara yg bgt halus dan tidak disedari oleh org2 yg saya tidak katakan jahil… tp, lebih beradab lagi -NAIF.

    Dari terciptanya Dadah, dan wujudnya bangsa Amerika yg kononnya anti-terrorisme tp mengiktiraf kekejaman yg dibuat oleh puak Israel… tiba2, di alaf 21 ni, muncul pula fahaman islamphobia, muncul pula seorang TALIBAN bernama Osama ben Laden yg ANEH BIN AJAIB! – Ampuh dari kecanggihan teknologi ketenteraan Amerika, sdgkan Saddam Hussien yg kononnya memiliki senjata nuklear pun boleh maut! dsb….

    bukanlah taksub, tp jika difikir2kan… ADAKAH SEMUA INI BERLAKU SECARA KEBETULAN?? semua ini adalah CERITA DISEBALIK CERITA , yg mana semuanya terkandung di dalam AL-QURAN ttg masa hdpn (al-quran diturunkan kira2 1400 thn dahulu). Dan inilah dia antara petanda2 akhir zaman ikut kepercayaan kami spt yg saya sebutkan sebelum ini….

    Kpd Penulis Blog, mungkin anda telah over-reacted dlm membuat tafsiran secara direct sehingga telah mengguris hati sahabat kita… seharusnya anda patut letak NOTIS di atas tulisan anda bhw bacaan ini adalah KHUSUS KPD UMAT ISLAM SAHAJA, agar sahabat kita tidak terguris dgn apa yg cuba anda sampaikan… ada benarnya: kot yer ponn jgnlah engkau sesuka hati menuduh agama lain berkenaan "babak budak lain naik beca", sian budak tu…. suke ati jer ko kata pakcik tu pope kan??! mmglah diorg terluka!

    Pendek kata, Terlajak Perahu boleh diundur… Terlajak Kata Musnah Binasa! Hanya kerana Nila setitik, Rosak Susu Sebelanga! Sudah Tersandong baru Terngadah..? haaaa inilah akibatnya!! mana2 pihak pun, mana2 agama pun… kalau kurang sensitif dan TIDAK TAHU RASA HORMAT, INILAH NATIJAHNYA! KAMU AKAN SALING MENYAKITI dan jika KITA TIDAK RASIONAL… tebaklah apa yg boleh brlaku???? akhirnya, genggam jadi abu, pegang jadi bara! yg untung….?? pihak yg hendak menjatuhkan kita!

    Fifi:

    Pengarah kreatif TV3 si Doughlas khoo tu dah kata terang2, dia nak memberi inspirasi dan membawa konsep "MELAYU MILLENIUM". Apa kaedahnye???? ape relevantnye dgn sambutan Aidilfitri??? dia hengat Aidilfitri ni perayaan suku kaum ker???…Kan aidilfitri ni perayaan org Islam, bukan perayaan org Melayu… hari raya pi masjid, bukan pi KLCC, pi lawat kuil condong kat sitiawan or jalan2 pi jambatan pulau pinang…. itu yg dibesar2kan… ketupat sebijik je kt akhir cerita, yg besar gedabak ditunjukkan pula TRADEMARK PERAYAAN ORG LAIN… masjid KECIIIIIKKKK NNNUN itupun nampak menara je yg kene 'tutup2 awan melintang' nampaklah ala2…. tak boleh ke tunjuk pakai karpet aladin kerr, awan tu bulat berkepul2 ker…. so, kalau pun kebetulan…. sebelum buat iklan… SENDIRI MAU PIKIRLAH!

    okay, saya pun dah byk ckp.. yg baik kita jadikan teladan, yg kurenggg kita jadikan sempadan. SELAMAT MENYAMBUT AIDILFITRI TO ALL. AMPUNKAN SALAH DAN SILAP SAYA dlm mengutarakan pendapat yg tak seberapa ni….

    YG KURIK ITU KUNDI, YG MERAH ITU SAGA.
    YG BAIK ITU BUDI, YG INDAH ITU BAHASA!

    BUANG YG KERUH AMIK YG JERNIH, BARULAH TEGUH PERIBADI..!

    Wassalam.

    • setuju3.. pndai tol ckp πŸ™‚

    • en bash,

      Kenapa org mlayu islam takutkan kristian? kenapa org mlayu merasakan hanya islam sahaja yg diancam? kenapa pada anggapan org mlayu hanya kristian sahaja yg ingin mengancam islam di malaysia? apa tindakan org melayu dlm hal ini? adakah islam di malaysia ini pure? adakah islam di malaysia ini indah? adakah islam di malaysia ini tinggi? adakah tahap kefahaman tentang islam di malaysia ini tinggi? adakah umat islam di malaysia ini mengamalkan cara hidup islamik? adakah masjid2 di malaysia ini sentiasa penuh? adakah semua lelaki islam solat subuh di masjid? adakah pemerintahan di malaysia ini berdasarkan islam?

      Adakah umat islam di malaysia ini sedar akan keadaan semasa? apakah mereka sedar apa yg menunggu mereka? apakah pengetahuan mereka tentang islam itu secara mendalam atau hanya dipermukaan sahaja? apa yg mereka tahu tentang perpaduan? adakah mereka tahu siapa sebenarnya musuh mereka? adakah mereka sedar siapa sebenarnya musuh mereka? adakah mereka sedar akan permainan musuh mereka? adakah umat islam di malaysia ini lupa? kenapa mereka lupa? kenapa mereka mudah lupa? lupa atau buta? adakah mereka ini lupa dan buta? adakah umat islam di malaysia ini sedar siapakah mereka?

      Bukankah zaman ini zaman yg akhir? adakah umat islam di malaysia ini tahu akan kandungan di dalam al-quran dan hadith? siapakah sebenarnya musuh manusia? bukankah musuh manusia itu syaitan??? adakah umat islam di malaysia ini sudah berdakwah pada jalan yg betul? apakah pemahaman umat islam di malaysia ini sudah betul? maka siapakah yg sesat sebenarnya? apa tindakan org islam khasnya org2 melayu islam dalam keadaan ini? adakah org2 melayu islam memperbanyakkan program hiburan yg tak henti2 melekakan? kalau begitu, bagaimanakah umat islam mahu menyuburkan kefahaman tentang islam kepada penganut agama lain?

      P.S Adakah rakyat Malaysia betul2 faham akan konsep 1Malaysia?

  28. nasi dah jadi bubur

    selama beberapa hari ianya disiarkan tu pun dah cukup membuat penghinaan itupun satu kejayaan missi mereka.. Harus ada tindakan undang undang diambil..kena siasat TV 3 ( angaka 3 ) ini pun dah berkonsepkan trinity
    Tak heran Nama TV3 ( Trinity Vision 3 ) Patut Di Boikot TV3 ni…

  29. Nasi dah jadi bubur :

    La….nak buat apa siasat tv3…dan apa kaitannya dgn trinity? dah memang masa tv3 diwujudkan dulu mmg dah macam tu…kalau tak ada tv3..ada dua siaran je la kan…tv1 dan tv2…takkan la tetiba nak buat tv10 kan…lainla masa sekarang ni (bagi yang ada astro)..macam2 ada…sudah2 la tu nak cari kesalahan orang…mereka pun dah minta maaf dan janji tak buat lagi…nak cakap sampai bila pun takkan habis..makin menyinggung perasaan orang lain tak kira umat islam, kristian dan Buddha .

    • No Comment.. x nak masuk campur tak pasal2 kita di malaysia ni boleh jadi PERGADUHAN KAUM pula.. PM mengatakan yang kita nie adalah 1.. 1 apa.. 1 MALAYSIA.. kena hormat menghormati lain2 agama..

      – maaf jika saya terkasar bahasa –

      – Emmy Iracle –

  30. sya x setuju dgn topic ini kerana majority apa yg writer tulis seolah-olah menyalahkan agama christian. Sedangkan kamu tidak pernah berkata apa tentang agama yg lain.. hanya kerana iklan itu kamu org menunding jari ke arah agama lain & salah faham dengan pendirian agama lain. pikir dulu sebelum menulis. kerna kamu org punya pembaca nie terdiri daripada pelbagai kaum. kenapa nda bertanya saja kepada penerbit iklan itu? sblm menunding jari & menyalahkan agama2 lain?

  31. hello 1355, cuba ko baca balik commennt bash…. sepanjang pembacaan saya, tiada pun dia kata org melayu islam takutkan org kristian. jgn lah ba kamu salah fhm… cuba kamu tingkatkan tahap keintelektualan kamu tuh bila membaca..! now, yg sebok mau membakar al-quran nih siapa pula….? bukankah berpangkat pastor/paderi….? siapa yg takutkan agama islam n al-quran sebnarnya skrg ni samapai mau main bakar2? kerja buduh betul!! hati2 silap2 diri sendiri yg terbakar di akhirat nanti! naaaa siapa gak yg rugi??? nda lagi pernah org islam buat bgt sama mana2 agama…. bandingkan seja lah kalau masa beperang, wartawan amerika tuh pun sampai terharu mau masuk islam selepas bebas dr kena tahan di iraq ka di afghan tu… tgk lah org putih kalau berperang.. tiada peri kemanusiaan!

    si bash tuh ckp yahudi! ko paham ka nda? ko nda tau ka yahudi tuh is the destruction of human kind…? diorg lah sebenarnya the main thread of umat manusia? semua bangsa diorg mau pegi kasi pecah belah and musnahkan kalau boleh….

    pasal umat islam di malaysia, itu diorg punya hal lah…. nda ada juga dia mau kacau perayaan org lain, so jgn kacau org punya perayaan lah! itulah telampau banyak bid'ah (tokok tambah n ubah suai) jadi banyak umat islam di mesia ni jadi begini… penekanan akidah kurang dr kerajaan? cuba ko dalami islam berdasarkan al-quran dulu… jgn ko timnguk umat islam yg rosak akhlaknya…. konfirm ko mau masuk islam! Yahudi nih memang sesat dan jahat sebab diorg ni ikut ckp setan! so, sepa2 yg ikut cara yahudi ni…. bah, ikut ckp setan lah jugak namanya… paham????kalau pasal umat islam satu dunia…. haaa itulah diorg nda ikut betul2 ajaran Rasulullah…. jadi, berbeza2 di lain tempat lain kawasa… ada yg ganas ada yg lembut…. dsb, mmglah mana2 yg jahat tu ajakan syaitan…. yg sesat mcm yahudi dan yg sewaktu dgnnya pun ajakan syaitan bah… sorry aaa aku nda sebuat siapa2 sesat, siapa makan cili rasa pedas laaaa

    P.S: bukan sja ko phm ka nda apa si bash tuh ckp… tapi,ko paham ka nda oooo konsep 1Malaysia ni??? 1Malaysia BUKAN SATU AGAMA N SATU PERAYAAN OK! Pikir2 lah bah kalau mo mengomen org…. pakai otak pikir, otak di kepala.. bukan di mulut! haaaa terasa sendiri kan pedasnya!

  32. salam,

    kawan-kawan….senang cerita, kita tak payah gaduh2 lah… tak ada manfaatnye pun… menang jadi arang, kalah jadi abu… biarlah si penulis tuh dgn tulisannya. stiap org ada hak untuk bersuara… so kenapa mesti pening kepala. kita 1 Malaysia mesti bersatu… saling menghormati n mengasihi…. kita mesti sama2 pastikan kebangkitan negara dan bangsa Malaysia pada tahun 2020 ni nanti berdiri sama tinggi dgn negara Amerika, Jepun dan plg tidak pun Singapura…. so, kita semua sudah matang untuk menilai sesuatu dgn bijak…? kalau kita berpecah, siapa yg untung….? NONE @ else musuh2 negara!

    so, mari kita sama2 hayati Rukun Negara…. dan cintai negara, kita semua pasti selamat!

  33. SAPA JUGA YG BUAT IKLAN NI ERKKK?? PATUT TAPIS DULU SBLUM KUAR KAT TV… TAK PASAL2 KECOH.. KIN SAKIT HATI JER.. HORMAT-MENGHORMATI KAN PENTING!!

  34. come on la…. x hbis2 illumintai,, kalo gmbr yg memg natural rumah melayu ama ada,,, xkan sume nak kene bakar mcm ada kaitan ngan illuminati! kita x seharusnya memikirkan perkara-perkara begini melalui sudut pandangan yang sebegitu rupa,,, memg x dpat dinafikan,,,iklan tersebut mempunyai sedikit kontroversi kerana ia seakan-akan krismat… saya ingat bertanya kepada moderator ini… adakah apa yang anda tafsirkan semuanya benar,diyakini dan dipercayai sumbernya? jikalutidak pasti, dan hanya mainan perniagaan,,, adakah anda patut membuat entry pasal ni? kerana kalau apa yang ditulis ini salah dan masih ada yang mempercayainya,,, anda secara tidak langsung telah membawa ajaran sesat… dalam erti akat lain, ||||jangan sebarkan kalau tidak pasti, dan benda-benda seperti ni hanya boleh dibaca dan tidak semestinya dipercayai~|||| semua ini pemikiran sempit… dia pergi 3 tempat tu,, maknanya tiga tempat tu ada benda jahat la? kalo die g pahang,, sure2 ada illuminati kat sane kan? kalo g kat hutan pendalam searwak pown silap2 entry ni akan dikiata ada illumnati kat dalam hutan sedang membuat preparation untuk kluar kan?? iklan ini just penuh imaginasi dan fantasi walaupun terlebih batas kerana kelihatan seperti krismas,,, tapi tafsiaran dan pemikiran anda tidak boleh diterima pakai kerana terlalu |PARANOID| [X]

  35. aduhai…
    taw ke maksud freemason 2 ape?
    bkn kristian or ape2 agame,
    freemason nk bg org xcaye agame de la..
    yahudi pn bkn sume..
    2ka la tajuk klu ye pn..huhu

  36. rmi yg sebok sangat pasal illuminati.
    pasal sembahyang 5 waktu xsebok pun

  37. nie smua TV3 pnya psl la.. bkn dia (tv 3 ) yg tnggung akibat.. tpi agama yg tnggung akibat.. tv3 x bleh digna pkai lngsung.. p jmpa pngarah tv3 2.. kta pkul rmai2..I HATE tv 3

  38. :p korang suma bodoh kerna komen yg tak mendatangkn faedah nie buat penat tgn jer bodoh!!!!!

  39. Nk kmn x pa..but jgn jdkn prkra mcm ne seolah-olah agama kristian 2 pcanye…tkpe la xnk bhs lg psl ne kta sndri fkr APA yg baik pa yg buruk…

counter statistics