Friday , December 9 2016
Home / Isu Semasa / Malaysia negara paling aman di Asia Tenggara

Malaysia negara paling aman di Asia Tenggara

Statistik telah dikeluarkan oleh Indeks Keamanan Global (GPI) 2011, di mana menunjukkan Malaysia merupakan negara ke-19 paling aman di dunia.

Manakala jika di rantau Asia Tenggara, kita merupakan negara yang paling aman meninggalkan Singapura dan Vietnam masing-masing pada tangga ke-24 danke-30. Statistik penuh Asia Tenggara adalah seperti berikut.

Bil.NegaraKedudukan
1.Malaysia mediamalaya.com19
2.Singapura mediamalaya.com24
3.Vietnam30
4.Laos32
5.Indonesia mediamalaya.com68
6.Thailand107
7.Kemboja mediamalaya.com115
8.Myanmar133
9.Filipina136
10.BruneiTiada data mediamalaya.com

About Musalman

Seorang jejaka yang dahagakan berita artis. Kacak bergaya dan disegani ramai. Lagak menghisap rokok sahaja membuktikan dia seorang yang optimis.

Check Also

cuimb_mviaikcka

Aplikasi Razak menerima serangan “1 Bintang” di Google Play

Aplikasi Najib Razak baru sahaja diumumkan pada hari ini namun ia mendapat reaksi yang berbeza ...

23 comments

  1. Aman dari segi ape yek?

  2. Aman ke????…

  3. semoga malaysia akn aman smpai bile2…amin…

  4. alhamdulillah…sekurang2nya negara kita takde pemberontakan mcm kat somalia, syria, libya, dan negara2 yg memberontak.

    bersyukurlah. tak perlu nak sinis. kalau tidak aman, kita semua tak dpt online senang lenang mcm ni.

    kalo setakat hal politik, tak perlu la nak kecoh2.

  5. Sememangnya ramai manusia yang tidak tahu bersyukur.

  6. betulke stats nie? tentu singapore meroyan tengok data nie..hehe…

    dorang bangga giler tahap cipan, kononnya negara dorang lebihaman dan makmur…. pls correct me if i;m wrong…

  7. Heran aku,apesal brunei yang last yerk? Aku tak pernah dngr berita yg kat sana selalu huru hara.

  8. brunei tu bkn last..dia tulis takde data lahhh…

  9. these results are not true… semua bohong pasal brunei yang sepatutnya kat atas. setuju pulak pada yang tak pernah dengar huru hara @ brunei. Negara yang aman damai. Everything is free here. tak kan ada pemberontakkan kot…. perlu teliti megunakan mata dan telinga bukan nak hentam saja….

    kena ingat!

  10. ya allah..aq brsyukur dlahirkan d bumi bertuah malaysia ku ini…biar aman dn sentosa sampai bila2..amin..

  11. x de tembak-menembak rawak di skolah, x de perbalahan puak, boleh jalan2 tanpa ragu2, x de isteri dan anak yang meratapi kehilangan suami dan bapa akibat perperangan, x cukup lagi…? berdosa manusia x bersyukur ni… tgk diri sendiri dulu, cukupke sumbangan pada negara?

  12. this is my work of folio thank for help me>>>>>…..:)

    🙂

  13. riana…. ko la makhluk paling bo doh… bodoh nak mampuss…

  14. aku rasa Brunei Darussalam lah negara paling aman di dunia

  15. Baca elok2. Global Peace Indicator lah! Sebab tu lah kita kena menekankan BI!!!!! Public Safety dan Peace tak tau nak dibezakan… Tsk Tsk Tsk.

  16. . . . . .Pertengahan tahun 2011 saya/kami melawat Chengmai-Chengrai. . . . .
    sewaktu menginap di hotel Farouk. . . .saya berjalan kekawasan berdekatan, ada rumah sangat besar (tokeh karpet muslim rasanya) gatenya simple dan terbuka(kelihatan tak pernah tutup) tidak ada anjing . . . .sejurus kemudian keluar seorang anak perempuan bersendirian dari rumah itu untuk kesekolah naik van.
    Hati saya berkata 'alangkah selamatnya tinggal disini'
    . . . . . . .Thailand.

counter statistics