Wednesday , September 17 2014
Home / Gossip Panas / Nanu Baharudin gomol & pegang anak anjing (4 gambar)

Nanu Baharudin gomol & pegang anak anjing (4 gambar)

Gambar yang dimuat naik oleh pelakon Nanu Baharudin memegang anak anjing belaannya bakal hits minggu ini. Mana taknye, sebagai artis yang beragama Islam yang memegang anak anjing pasti membuatkan mereka yang fanatik agama naik hangin. Lagi gambar after the jump.

Tagged with:

About Musalman

Seorang jejaka yang dahagakan berita artis. Kacak bergaya dan disegani ramai. Lagak menghisap rokok sahaja membuktikan dia seorang yang optimis.

111 comments

  1. boleh jerk pegang..tp jgn lupa samak dh la…

    • Betul. Memang tak haram utk pegang anjing. Cumanya anjing tu kan najis. Kalau dah masuk dalam rumah macam tu, kat mana dia nak solat? Lagipun, baju2 dia kan dah terkena najis tu. Semua benda dalam rumah dia dah terkena najis itu (yakni anjing itu sendiri).

      Saya bela kucing. Dan saya tak bagi kucing saya masuk dalam rumah. Tapi bila sapu lantai dalam rumah, even dalam kitchen sekali pun, mesti akan ada bulu kucing.

      • Persoalan lagi satu – dia tu solat ke?

        • persoalan yg perlu ditanya, kita cukupkah solat utk mengata org? kita cukup ke amal nak fitnah org… tepuk dada tanya iman…

          • fitnah apa? bukan ke dia sendiri yg upload gambar2 ni? anjing mmg hukum nya haram untuk orang islam bela sebagai binatang peliharaan (untuk digomol, bawak tidor), kat mana fitnah disini? ini basic rules yg patut org islam tahu, dia tinggal bawah tempurung ke? tak kan nak guna alasan – saya tak tahu? tak kan begitu jahil sebagai org islam yg duduk di Malaysia? … jangan nak tegak kan benang basah dan tanya keimanan org lah….Aku Benci dgn org yg persoal kan keimanan orang lain bila kita tegur benda yang batil… tegur tu untuk sedarkan dia….

    • yup..tapi sebolehnya elakkan mnyentuh dengan SENGAJA…=)

    • pic last tu kn ada botol arak? maka dgn rasminya anjing itu suda halal bg dia, sb dia da minum yg haram punya :)

    • Nenek ni banyak masa kot nak cuci rumah, nak samak hari2, maklumlah dia dah tua,bnyk free time, siapa nak offer dia lg berlakon. Buat aksi ghairah dan panas dalam filem baru yg kuar tahun ni pun tak laku!! Nenek oh nenek! sian jer tengok…

    • roy awk faham ke tentang islammm sedangkan kalau kita x sengaja pegang je dah kena samak…ini kan pula nak belaaa..nauzubillah hi min zalik…siap tidur lagi ngan dia…x masuk malaikat dlm rumahh..ya allah apa nak jadi dengan org islam sekaranggg.anjing tu msk dalam najis yg paling berat sekali(mukhallazah).nanu..nanu..taubatlahh sblm tuhan menjemout kita..baliklah ke jln yg benar..sesungguhnya tuhan tu maha pengasih dan penyayang…………AMIN.

  2. Adoyai :-o

  3. gile ap org tua nie???islam ke kapir??

    rosak2!!nme je negara islam…tpi rakyat yg islam cm kapir…

    • miss hollow girl

      sejak bila pegang anjing jatuh hukum kafir?lain kali klau nk ckp ape2 biar la berilmu sikit..bukak alquran balik baca btul2 biar fham.ape yg ko tulis pun dh menunjukkan sape diri ko sebenarnya..dalam Islam hukum memegang anjing dan babi adalah najis dan xberdosa xpyh mintak ampun dgn Allah s.w.t.samak aje.yg menjadi haram bila memegang yg bukan muhrim contoh anak dara org atau yg belum kawin tu ye jatuh haram..yg ni mmg kena mintak ampun dr Allah s.w.t..hal pegang anjing ni terpulang pada individu.klu rasa dia rajin menyamak ok la..pada yg malas nk menyamak org akan mengelak pegang anjing.bukan haram ye..jgn pandai2 buat hukum sendiri

      • mcm la die tu rajin nak samak kalo dh hari-hari pegang..

      • betul2..setuju!

      • betul setuju sgt2. pegang anjing tak haram. ianya NAJIS MUGALLAZAH. so kalau rajin samak tak ada masalah. pada yg komen kata ada botol arak kat gambar last tu.. isk pandai2 je korang.. tak nampak jelas tak boleh cakap ya. fitnah namanya.

        kan sekarang ni dah ada sabun taharoh tu. so kalau nak samak hari2 and tiap kali nak solat pun tak ada masalah.

      • miss hallow girl nie bijak sebenarnya tp boleh tahan jgk bodohnye… hahhahaha…

    • mengikut islam…pgg anjing xperlu samak klu di pegang kering…unless risau psl umah je la…xde jatuh hukum kafir pun…:-)

      • betul2…

        mmg la xharam pn pegang anjing yg kering n xperlu samak..

        tp anjing kan suka jelir2 lidah n sentiasa keluar air liurnya..

        tangan kita pn sentiasa berpeluh even pd zahir kita xnmpk n rasa..

        maka,kelembapan itu ada n menyentuh anjing akan menyebabkan kita secara automatiknya perlu disamak.

        lain la doktor atau polis.diorg da amik lgkh berjaga2 b4 pegang anjing..

        kita serah pd Allah je nk jatuh hukum cmne.kita sbg umat islam,cuma bole ingat-mengingati sahaja..

  4. ksian..apa sbnrnye mslh artis cmni erk..??

    pelik btul..bila da jd artis mst ketepikn hal agama ker..??

    subhanallah…~

  5. mulut boleh tahan

    bodoh la…. xtau ke binatang tu haram… better bela babi je… peluk babi lg bagus…

    • hahaha.babi ngn anjing sama je hukumnya..HARAm=)

      • baca balik kitab. apa hukumnya pegang babi and anjing? pandai2 je kata Haram. ianya HARAM DIMAKAN. bukan haram dipegang..

      • ni siapa pulak ni. guna nama orang tu tapi kutuk orang tu. kampung la kau ni. orang kampung pun tak macam ni. be professional. tq :D

      • pegang x haram,, just najis mughallazah dan perlu disamak.. mkn yg haram

    • dia tak tau tu anjing ke kucing, mak dia tak ajar

    • haram dimakan,…die cume najis dipegang…bkn tak boleh dicuci pon….air tanah banyak…tapi bg memreka yg memandang hina anjing ni lebih teruk….

  6. pertama sekali, ulama berbeza2 pendapat tentang hukum memegang anjing. Imam Syafie berpendapat memegang anjing hukumnya wajib di samak 7 kali samaada anjing tersebut basah atau kering.

    Imam maliki pula berpendapat wajib samak apabila anjing tersebut basah. Jadi, ramai muslim di negara2 yg memegang mazhab maliki membela angjing sebagai binatang peliharaan

    So ,kita sebagai muslim yg bermazhab syafie tidak sepatutnya memegang anjing dengan sengaja. Tetapi anjing boleh di bela untuk tujuan keselamatan seperti mengawal rumah dsb. dengan syarat anjing tersebut tidak boleh dibelai seperti haiwan peliharaan.

    Klu nk belajar lebih lanjut, silalah bukak kitab2 fiqh.

    • yang ni mak jemah tuju.. errr chef ni bujang kan? meh kapel ngan mak jemah.. mak jemah pon solo… har har har

    • chefbujang… nabi ada kata ke pegang anjing ni kena samak… jgn salah faham antara basuh 7 kali dan salah 1 dari nya air tanah dengan samak. betul awak ckp 7 kali. tp jgn cakap samak. ckp basuh je. samak tu perkara lain. anjing dgn babi basuh 7 kali. bukan samak…

    • awak ni bab "samak" dan menyucikan najis pun tak lulus lagi.tak tau apa itu [erbezaan antara samak dan menyukikan najis.berlajar lagi sebelum awk komen panjang lebar kat sini.

  7. yes…saya setuju dengan miss hollow girl and chef bujang….

  8. xde binatang lain ke dia nk bela..kenape anjing,sungguh xpaham..ko ni dh buang tabiat ke nanu oii.

  9. boleh jer pegang.. tapi bab samak tak samak tu wallahulam.. :D

  10. tuhan menjadikan banyak binatang lain yang xperlu disamak bile dipegang & dibela. nape la binatang yang kena samak jgk yg dipilih…adoiiiaaaiiii

  11. ape la nk jd dgn artis skg ni..dh tau anjing tu haram..lg mau bele..mcm xde menatang lg..bodos

    • gatei, cuba tgk balik hukum. anjing ni tak haram dipegang. HARAM DI MAKAN, BUKAN HARAM DI PEGANG.. mana2 imam 4 mazhab pun tak pernah jatuhkan hukum haram pegang anjing. pandai2 je ubah hukum.

      • dhtu kene samak tu..same la mcm babi..cehh..ko pn same ke

        • gateiku sayang,

          samak tu sebab ianya NAJIS MUGALLAZAH, maknanya najis berat. BUKAN HARAM. kalau haram mana boleh samak. haram maknanya berdosa. kalau berdosa takkan hilang dengan samak. memanglah hukum pegang anjing ni sama macam kita pegang babi. anjing dan babi ni dua-dua NAJIS MUGALLAZAH = NAJIS BERAT. dalam Islam memang la 2 benda ni najis berat. bila najis berat, cara cucinya tak sama macam hukum2 najis yang lain mcm najis yang ringan dan sederhana. najis berat cara cucinya kena samak. dan hukum samak ni berbeza bergantung kepada 4 mazhab dalam Islam – syafie, hambali, maliki, hanafi.

          contoh perkara yang haram bila berdating, pegang tangan makwe kita. itu haram = berdosa sebab belum bernikah walaupun kita bercita2 nak nikah. Haram tak sama dengan najis mugallazah. najis mugallazah boleh disamak maka hilanglah hukum najisnya. kalau haram kena bertaubat and minta ampun dari Allah.

          gatei, saya rasa awak ni mesti budak2 lagi. p baca buku hukum hakam betul2 dik. tak pun buka youtube@facebook, cari ceramah ustaz kazim elias. free je.

      • mmg la pegang anjing or babi leh sertu(bukan samak ok,ramai salah guna istilah) tp hukum membela anjing@babi as pet adalah haram melainkan tujuannya utk menjaga keselamatan.tp anjing nanu tu jenis anjing comel2 takkan utk jaga keselamatan kot.bahkan anjing utk jaga keselamatan pun diharamkn masuk ke dalam rumah bimbang terkena najis.susah nk solat.len kali pegi belajar agama.jgn ckp ikut sedap mulot je.sumber:ustaz azhar idrus

  12. Hmm.. ada ke org yg asyik nak menyamak aje kerjanya sepanjang hari…

    nak ambik wuduk pun malas.. jgn kata nak menyamak…

  13. aku rasa korang lagi teruk dari nanu yang pegang anjing tu. bulan ramadhan ni mengumpat pasal orang. tak reti buat kerja lain je. nanu pegang anjing korang dah kecoh, nenek atuk kau bela anjing korang ada kesah? kesah haaa! cuba tanya nenek atuk kau entah entah diaorang pun penah bela anjing. datuk tan sri yang bela anjing tak keluar pulak blog dia pasal pegang anjing? kenapa takut ke? takut tak dapat tender? kalau berzina, minum arak semua tak haramkan? pernah tak tanya diri sendiri, pernah tak buat kerja haram seperti berzina, minum arak semua. korang ni apa da. bulan puasa sibuk mengumpat. buat batal puasa je. pegang anjing bela anjing haram. anjing pun makhluk ciptaan Allah jugak.

    • u r insane Asparebont !!! yg ko nk defend si nanu tu kenape? klu sedare ko..ko patut nasihat…kite bukan ngumpat LOL! kite nasihat..tp klu x mkn nasihat…ape kami bleh buat…its up to her!! ape2 pun..sbrg kemungkaran elokla di tegur ditegah…bukan kite menyibuk…tp aku x nk sbb kn kealpaan kite menegur sedare muslim kite ni…kite pun ditimpe bala dr ALLAH SWT..ko nk ke kene bale dr ALLAH..ko x nmpk ke kuase kebesaran ALLAH..tsunami kt acheh..gempe bumi..tanah runtuh..x kire baik / jahat…kene jugak…sbb nye..t'lalu byk maksiat !!! paham x???

      • kau ni memang pandai bercakap. kenapa kau tak tegur dato tan sri kat luar sana? sebab nanu ni public figure? hahahahaha. kalau nak tegur tak perlu heboh kat internet. ni namanya memalukan orang. kalau kau tu baik sangat kau pergi jumpa dia depan depan bukan bercerita dalam blog. ni la orang malaysia. tak pernah maju. macam tu ke cara nak tegur orang. memang bangang orang yang suka mengumpat dalam blog. korang semua pandai bercakap tapi sebenarnya korang ni bangang.

      • betul tu, BALA tak diturunkan kat sorang manusia je. tp diturunkan pada semua yang kat tempat tu. sebabnya, dah ada perkara mungkar, orang lain taknak tegur, buat tak tahu, siap cakap "Lantak dia la, bukannya dia ganggu hidup korang pun."

        Bila dah terkena bala, nak cakap lantak jugak ke?

  14. Sesiapa yang buat fatwa sindri sila baca hadis-hadis sahih ni. Kalo hadis-hadis ni pun korang nak argue, maknanya korang argue apa yang Nabi Muhammad SAW kata.

    Dari Abu Hurairah, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

    من أمسك كلبا فإنه ينقص كل يوم من عمله قيراط إلا كلب حرث أو ماشية

    “Barangsiapa memelihara anjing, maka amalan sholehnya akan berkurang setiap harinya sebesar satu qiroth (satu qiroth adalah sebesar gunung uhud), selain anjing untuk menjaga tanaman atau hewan ternak.”

    Dari Ibnu ‘Umar, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

    مَنِ اقْتَنَى كَلْبًا إِلاَّ كَلْبَ مَاشِيَةٍ أَوْ ضَارِى نَقَصَ مِنْ عَمَلِهِ كُلَّ يَوْمٍ قِيرَاطَانِ

    “Barangsiapa memelihara anjing selain anjing untuk menjaga binatang ternak, maka amalannya berkurang setiap harinya sebanyak dua qiroth (satu qiroth adalah sebesar gunung uhud).” (HR. Muslim: 23 Kitab Al Masaqoh).

    An Nawawi membawakan hadits di atas dalam Bab “Perintah membunuh anjing dan penjelasan naskhnya, juga penjelasan haramnya memelihara anjing selain untuk berburu, untuk menjaga tanaman, hewan ternak dan semacamnya.”

    Dari Salim bin ‘Abdullah dari ayahnya –‘Abdullah-, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

    أَيُّمَا أَهْلِ دَارٍ اتَّخَذُوا كَلْبًا إِلاَّ كَلْبَ مَاشِيَةٍ أَوْ كَلْبَ صَائِدٍ نَقَصَ مِنْ عَمَلِهِمْ كُلَّ يَوْمٍ قِيرَاطَانِ

    “Rumah mana saja yang memelihara anjing selain anjing untuk menjaga binatang ternak atau anjing untuk berburu, maka amalannya berkurang setiap harinya sebanyak dua qiroth (satu qiroth adalah sebesar gunung uhud).” (HR. Muslim: 23 Kitab Al Masaqoh). An Nawawi membawakan hadits ini dalam bab yang sama dengan hadits pertama.

    • Budak2 nie duk cakap peggang anjing kering 2 xpe… org cakap situasi bela anjing.. nanu tu islam.. lain la dia ni islam pakai name n status ic jew.. asal larr makcik nie suke2 bele binatang 2.. orang yg defend nanu 2, xfaham kowt… org islam betol xde la bukak aurat, rambut karat2, ambik gambo dgn anjing.. opss, kew korang pom macam 2?? so, siapa nanu? hahahah

  15. Ini pula daripada Prof. Dr. Yusof alQardhawi. Baca sendiri.

    http://soaljawab.wordpress.com/2007/04/23/hukum-b

  16. Adakah anjing sekecil itu boleh menjaga keselamatan? Rasanya anjing tu kena pukul dengan kayu pun boleh lari.

  17. korg nk defend si nanu ni kenape?? korg faham x..ISLAM tu mengamalkn kebersihan..klu dh bele anjing..tido ngan anjing..yg dikategorikn sbg NAJIS BERAT / MUGHOLLAZAH…ape cite tu?? mengamalkn ISLAM ke namenye tu? bele anjing tu dh same mcm ko palit seluruh umah ko dgn TAIK tau x..sdgkn taik org pun x jatuh kategori najis berat..tp najis berat tu jugakla yg ko bele dlm umah..nk solat apenye..baju2 ko tu ko larat ke samak..byk lg keje lain yg ko bleh buat selain menyamak..nape nk carik psl??? kpd yg DEFEND sgt si nanu tu..korg jgn la take it easy sgt bende2 mcm ni…bleh lari akidah la woii !!!

    • benda camni bukan setakat najis sahaja. hukum najis tu satu cerita. ada jugak lagi satu hukum, hukum memelihara anjing itu sendiri. saya dah tulis semua kat atas. beserta hadis sahih lagi. kalo masih ada yg argue, saya tak faham la.

    • benda macam ni lari akidah. tapi korang berzina, minum arak, bersentuhan bukan muhrim, duduk bercampur dalam satu rumah tu tak lari dari akidah. pergi club malam malam menari dengan bukan muhrim tak jadi masalah? tak lari dari akidah. kalau kau orang baik sangat. buat amalan je. jangan sibuk pergi jaga tepi kain orang. aku pun bukan alim sangat tapi aku jadi berancai tengok orang suka jaga tepi kain orang. kalau orang tu buat baik ada tulis dalam blog? tapi kalau orang tu buat jahat kejap je keluar kat blog semua. pikir pikir kan lah. tak payah nak jadi orang yang pandai bercakap. cakap pandai buat tengokkkkk!

      • org macam kau la yg menyebabkan orang2 yg terlebih sosial ni semakin berleluasa. biar, biar, biar. jaga tepi kain orang, itu ayat sinonim dgn org mcm kau. what a shame. mungkin kau seorg yg sgt urban. takpela, sangat faham.

        • kalau kau baca ayat tu dengan perasaan marah (which is mmg hati kau tgh panas skarang ni sebab org argue perkara yg kau sokong), maka jadi la ayat2 tu mcm kau kena marah. kasihan dengan orang macam kau. sangat kasihan. tak tahu apa yg kau panas hati sgt sampai tuduh org lain buat maksiat dan perasan baik. ke kau bukan Islam?

          • biasala… orang yang bersalah akan menuding jari pada orang lain yang bersalah jugak… tak kuasa mak neng.. mak bela ayam itik belakang umah… lagi best… takde lauk mak sembelih jerk buat buka puasa heheheh

          • ak sokong mak neng.. BIJAK

  18. BENDA SIMPLE..DARI KECIK LAGI DAH TAU PEGANG ANJING TU KENA SAMAK…NAK BELA UTK PELUK CIUM… FIKIR LA SENDIRI… UNTUNG2 DIA RAJIN SAMAK LA…TIAP HARI TIAP KETIKA…SAMAK DIRI, SAMAK BAJU, SAMAK RUMAH…RAJIN NANU NI KAN.

  19. Assaalamualaikum, tak kira lah ianya dikategorikan sebagai najis berat tapi tuannya tu rajin ke nak samak tiap2 hari? tempat tidur? tempat laluan setiap hari? keliling rumah? adakah tuannya menjaga kebersihan rumah? bagaimana nak sembhyang? kalau dh dilarang tu, janganlah nak debatkan pasal issue ne.

    • nasihat saya jangan sibuk hal orang. pergi la bukak puasa. bulan puasa sibuk hal orang sibuk jaga tepi kain orang.

  20. ni gambar twitter orang yang sibk cerita pasal orang. hebat sangat kah anda. gambar berpelukan. hahahaha. nak sibuk hal orang tolong jaga tepi kain sendiri.
    http://a2.twimg.com/profile_images/652442287/1916

  21. tolongla wartawan2 pegi interview c nanu ni…nak sgt tau apa alasan dia.eeeee…geram je tengok!

  22. huuuu ne la jadinya bila zaman gemilang da abeh..so tepaksalah cr kontroversi yg mcm gini…kan da meletop heheehehe…kalo x xkan dia sendri nak uplod pic yg kontroversi gini kan kan kan??^^ sabo jela

  23. xkan dah besar pon xleh nk beza yg halal dan haram…??atoiii….

  24. die upload sndiri gmba ni? wat for? nk carik kontroversi murah?? tak payahla… org makin x respek ngan ko ade la.

  25. xkisah aa ap2 pun…the pr0b is die samak ke x….klu x…erm..allahuallam laa…

  26. bila orang menegur kesalahan orang lain, dikatakan kolot.
    bila orang mengikut budaya barat, dikatakan moden.
    bila berkata perkara benar, dikatakan berlagak pandai.
    bila bercakap perkara berkaitan agama, dikatakan berlagak alim, kubur lain-lain.

    memang anjing juga makhluk Allah. tapi sebelum nak buat sesuatu yg menyentuh sensitiviti umat Islam, belajar dulu. minta pendapat orang yg berilmu.

    YA! memang hak individu untuk buat apa saja / bela apa saja tapi ingat, dalam Al-Quran dah disebut:
    Malaikat tak akan masuk ke dalam rumah yg ada 4 benda:
    1) khinzir
    2) anjing
    3) arak
    4) patung
    Fikir-fikirkanlah……

    -AKU KOLOT-

  27. apa daa… korang belajar sains kan… tubuh badan kita tak pernah kering… liang2 peluh 24 jam mengeluarkan lembapan air peluh… time bila pulak tubuh badan kita kering…tuntutlah ilmu sehingga ke liang lahad…

  28. tu robot anjing la bukan anjing betul pun…siap boleh berlari n menyalak lagi…kat umah aku ada sekor hahaha

  29. sampai hati korang kata aku najis. aku pun makhluk tuhan. apakah aku tak layak untuk dibelai2 manja oleh manusia? apakah?

    korang tu yang najis. wahai ummat islam yg mengaku pandai. tapi bebal kalahkan anjing. siapa yg membawakan hadith tadi, sekejap satu qiroth sekejap dua, mana satu?

    siapa yg kata satu qiroth itu sebesar gunung Uhud? pandai2.

    siapa yg kata membela aku ini haram? apatah lagi nak samak guna air lumpur? kenapa anda semua tak basuh berak anda semua pakai air lumpur, kenapa pakai sabun?

    ambil otak anda keluar dan samaklah otak anda semua yang mencerca si nanu memelihara aku. kerana otak anda berdekad diperdaya oleh argumen2 lama yang mahu membataskan segala.

    anda yg buta dan pengecut tak mahu keluar dan melihat perkembangan ketamadunan manusia yang memberi upaya untuk manusia berfikir melestarikan kemahuan semua orang. org jumud tinggallah kebodohannya di dalam kepala kerana ia pikir hidup ini untuk susah2kan, takut terlalu gembira nnt masuk neraka.

    • sapa kata..sapa kata??..tuhan yg mencipta kita ni yg kata..kamu tu najis bagi manusia….manusia diwajibkan solat…untuk bersolat perlu bersih dr najis….dan perbuatan manusia yg membela kamu itu haram…sapa kata..Allah yang kata…full stop

    • yes ..you are

    • cakap mcm org takde pegangan agama. konon nk tunjuk hero. pegi belajar hukum hakam Islam dulu baru boleh berlagak. kitorang marah bersebab, kitorang taknak org mcm kau ni membuat hukum sendiri dan mencacat celakan agama Islam tu sendiri.

      P/s : ada pulak taik nk dibasuh dgn tanah? dasar pendek akal. aku rasa kategori najis dan cara penyucian ni darjah 1 dah belajar kot.

  30. Kenapa tak pegang Teddy Bear ke,Spongebob ke, Patrick Star ke atau Upin & Ipin …

  31. alaaa sekarang neh kalu melayu tak semestinya islam.. da dia pilih cara idup mcm tu bior jer la.. jadikan panduan kat kita anak banak supaya tak buat mcm tu…

  32. watpe nk kecoh2…pandai2 ler dia nk urus diri dia..haram atau apa…itu dia jwp le nnt…

  33. pada aku pegg anjing x slah..tp pndilah2 basuh yakni mennyucikan dgn betul..semua makhluk adalah ciptaan allah juga…moga2 allah dpt MENGAMPUNKN SEGALA DOSA ..yg telah terlepas pandang..

  34. Xbelaja fardhu ain ka?xbaca sirah nabi?letak anjing dlm rumah,malaikat xkan masuk rumah

  35. bila orang menegur kesalahan orang lain, dikatakan kolot.

    bila orang mengikut budaya barat, dikatakan moden.

    bila berkata perkara benar, dikatakan berlagak pandai.

    bila bercakap perkara berkaitan agama, dikatakan berlagak alim, kubur lain-lain.

    memang anjing juga makhluk Allah. tapi sebelum nak buat sesuatu yg menyentuh sensitiviti umat Islam, belajar dulu. minta pendapat orang yg berilmu.

    YA! memang hak individu untuk buat apa saja / bela apa saja tapi ingat, dalam Al-Quran dah disebut:

    Malaikat tak akan masuk ke dalam rumah yg ada 4 benda:

    1) khinzir

    2) anjing

    3) arak

    4) patung

    Fikir-fikirkanlah……

    -AKU KOLOT-

  36. yg sorang dlm gambar tu,kenapa nak kena terjelir lidah mcm tu..ingat elok sgt la tu…sungguh memalukan melihat perangai-perangai orang zaman sekarang ni yang sudah tidak tahu nak bezakan mana yang baik,mana yang buruk.Yang mana halal,yang mana haram…

  37. astaghfirullahaladzim.. obviously,org2 di atas yg defend sgt si nanu ni tak berpendidikan.

  38. i mean,who in their right mind would say that theres nothing wrong with a muslim pegang n bela anjing ni.come on la. think with your brain.not your ass.

  39. ANJING….KAU SEMEMANGNYER ANJING…APE KO NK CKPPUN KO TU MEMG ANJING….

  40. Doakan semoga dia berubah.. xyah nak kutuk or berdebat psal agama kat sini. just share nasihat or hadis2 n ayat2 quran with little bit of explanation cukuplah. xyah nak debat2… korg pun bukan bagus sangat. This is entertainment blog, so why korang ada kat sini ??? bukankah lagi elok pegi baca quran ke, ibadah lebih sket ke.

    I'm here just for entertainment, nk baca gosip n cuci mata lepas solat terawikh.. hahahahaha… jgn nak discuss psal agama kalo diri sendiri x betul. cermin-cermin lah diri anda kerana rupa n pe'el anda bukan sebagus mana. don't just be a keyboard warrior… lantang hanya dengan menekan kekunci.

    Kalau betul nak nasihat, pegi la kat FB or twitter beliau, then yr advise will make more sense than complaining here wahai wira dan wirawati papan kekunci yang mempunyai daya taip seminit 20 perkataan dan update twitter setiap 10 minit dengan status2 yang nobody cares.

    so the best way is doakan kebaikan dan bukan keburukan.

    yang benar,

    – pahlawan Kekunci yg dayus –

  41. org bodoh bincang n debat dgn org bangang = infinite retard people !!!!

  42. Nanu..i hate u for this..benci..benci..benci…

  43. comelnya anjing nanu.. saya suka… :))

  44. Masyallah…. dia nie tak tahu ka halal haram,,, kan dlm hukum dh cakap, anjing haram disentuh… apa la… mcm mana org nak repsect kita semua nie sebagai orang islam, sedangkan kita sendiri yg tunggang langgang, saya harap kepada individu dalam gamabar tersebut, banyak-banyaklah bertobat, kerana allah sentiasa menerima tobat kita dan allah itu MAHA PENGASIH, MAHA PENGAMPUN…. Insyallah…mudahan2 sesiap yang tertengok gmbr ini, bleh dijadikan pengajaran

  45. pegang org yg bkn muhrim 2 xnk kecoh2 jgk ke? yg 2 cmfrm x leh nk samak 2..

  46. xsuke ayat media malaya…"mereka yang FANATIK agama"…apa tu?adakah sepatutnya term cmtu wujud?bley x gune proper word sikit…sgt xseswai….

  47. Sabar sedari sedari semua..kawal emosi..bicara dengan tenang..

    Kiranya kita berdepan dengan sesuatu masalah dan persoalan maka kembalilah semula kepada sumber rujukan utama kita yakni AlQuran dan sunnah..

    Dalam Islam, jelas memelihara anjing sebagai haiwan peliharaan (seperti mana membela kucing) adalah HARAM..

    Terdapat sepotong hadith sahih yang diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari dan Muslim yang menyentuh mengenai hukum memelihara anjing di rumah, iaitu:

    من اقتنى كلباً إلا كلب ماشية أو كلب صيد نقص من عمله كل يوم قيراط

    Barangsiapa yang memelihara anjing, kecuali anjing berjalan (untuk tujuan menjaga ternakan atau keselamatan) dan anjing perburuan, maka berkuranganlah (pahala) amalannya setiap hari sebesar qirat (ukuran yang amat besar).

    Berdasarkan metodologi fuqaha’ dalam memahami nas ini, adalah jelas bahawa haram hukumnya bagi Muslim memelihara anjing di dalam rumah melainkan untuk tujuan keselamatan dan juga perburuan. Ini kerana setiap sesuatu yang mengurangkan dosa itu adalah antara petunjuk kepada hukum haram.

    Dan ada juga hadith sahih riwayat Muslim yang boleh menjadi penguat kepada hadith Abu Daud di atas, iaitu:

    وعن عائشة رضي الله عنها أنها قالت : ( واعد رسول الله صلى الله عليه وسلم جبريل عليه السلام في ساعة يأتيه فيها فجاءت تلك الساعة ولم يأته وفي يده عصا فألقاها من يده وقال : ما يخلف الله وعده ولا رسله . ثم التفت فإذا جرو كلب تحت سريره ، فقال : يا عائشة متى دخل هذا الكلب ههنا ؟ فقالت : والله ما دريت فأمر به فأخرج فجاء جبريل ، فقال رسول اله صلى الله عليه وسلم : واعدتني فجلست لك فلم تأت . فقال : منعني الكلب الذي كان في بيتك إنا لا ندخل بيتاً فيه كلب ولا صورة ) رواه مسلم

    Daripada Aisyah r.a beliau berkata: “Telah berjanji Jibril dengan Rasulullah akan datang dalam suatu waktu, pada ketika janji itu telah tiba waktunya, Jibril tidak datang. Di tangan Nabi ada sebatang tongkat, maka baginda buang tongkat itu sambil berkata: “Tuhan dan RasulNya tidak akan menyalahi janji”. Kemudian Nabi melihat ke sebelahnya, maka baginda melihat ada anak anjing di bawah tempat tidurnya. Maka baginda bertanya: “Bila masuknya anjing ini?” Siti Aisyah menjawab: “Saya tidak tahu”. Lalu disuruh usir keluar anjing itu. Setelah anjing itu keluar datanglah Jibril dan Nabi terus bertanya: “Engkau berjanji denganku akan datang dan aku menunggu tetapi engkau tidak datang”. Jawab Jibril: “anjing yang berada di rumahmu yg menghalangi aku, kerana Kami (Malaikat) tidak masuk ke dalam rumah yang ada di dalamnya anjing dan gambar (patung)”.

    Adalah amat penting kita mengetahui sekurang-kurangnya secara ringkas hukum mengenai anjing ini, bagi memudahkan kita merasai nikmat keluasan fiqh di dalam Islam.

    Walaupun ada perbezaan pandangan ulamak mengenai kadar kenajisan anjing, akan tetapi jumhur berpandangan yang haram bagi Muslim memeliharanya di dalam rumah. Sekiranya ada keperluan untuk memelihara anjing untuk tujuan-tujuan seperti di atas, maka anjing itu perlu diasingkan daripada kediaman bagi membolehkan malaikat rahmat memasuki rumah kita.

  48. Orang Islam dilarang memegang atau mmelihara anjing di kediaman.Hanya dimaafkn jika terpegang Jika sengaja memegang anjing hukumnya haram.Hanya terpegang dimaafkn jika dlm keadaan kering.Jika terpegang dlm keadaan basah wajib samak(cara menyuci dari kekotoran najis berat).Dilarang memelihara anjing kecuali menjaga ladang2 yg luas.Hanya anjing2 tertentu yg boleh dijadikan penjaga harta.Bukan semua jenis anjing.Anjing2 itu pula tidak boleh ditempatkan di dlm atau luar kediaman.Bagi yg mereka yg dlm darurat spt anggota polis/veterina wajiblah memakai sarung tangan.Tidak boleh memegang sewenang-wenang umpapa kucing peliharaan.

  49. kepada yg setuju ngan Nanu tu……..KO LA ORANG YG PALING JAHIL YG AKU PERNAH JUMPA…bdk darjah satu pun tahu,benda kotor ngan benda bersih..kesiannya kat ko…x berbaloi Allah panjangkan usia ko..habiskan boras jer…

  50. salam,
    ini contoh umat yg di jangkiti pemikiran Skeptik

  51. Ala mandi wajib pn belum tentu..mxayah la tanya solat ngn samak..

  52. salam..nak tnye boley x?? kalo anjing 2..datang sendiri kat rumah kite,pastu kite bagi makan.maknenye kte bela jugak ke?. tapi die x masok uma..n kiteorg x sentuh die.cume die duduk kat lua je. n die jage uma kiteorg,??boleh x sesape gtau hukum??

  53. Jilatan anjing pada baju yang telah terkena air, maka baju itu menjadi suci; inilah pendapat Syafi’iy (Dr Abdul Karim Zaidan, alMufassal); Ibn Qayyim (Ighasah alLahafan, Jld 1, ms 155) berpendapat jika najis itu terkena panas matahari dan tiupan angin pun telah menghilangkan najis itu. Syaikhul Islam Abul Abbas Ibn Taymiyah (Majmu’ Fatawa Ibn Taymiyah, Jld 1 ms 475) berpendapat sesungguhnya najis yang lenyap dengan apa jua secara tabi’iy termasuk panas matahari, angin, atau hujan, maka hilanglah hukum najis ke atasnya.” WA …kalau kena baju tak perlu samak…..rumah…lanrai rumah..yg kena samak anggota tubuh badan kita..selebihnya hanya cuci dengan air dan keringkan…….

counter statistics