Wednesday , December 7 2016
Home / Isu Semasa / “Saya tetap Melayu Islam”, Amalina Che Bakri

“Saya tetap Melayu Islam”, Amalina Che Bakri

Amalina Che Bakri meminta orang ramai supaya tidak mudah percaya dengan apa yang disebarkan dan jangan menghukum seseorang berdasarkan pewatakannya. Berikut adalah kenyataan Amalina ketika ditembual melalui Skype di rumah ibunya, di Taman Sri Saujana berkenaan isu sudah tidak bertudung.

Amalina juga mengakui itu dirinya yang sebenar di mana dia suka bergaya dan berfesyen sejak kecil lagi. Manakala melalui kenyataan ibunya pula. Pakaian berfesyen yang dimaksudkan itu, dibelikan olehnya untuk Amalina. Malah ketika gambar tersebut di ambil, ibunya berada di situ dan ibunya juga yang mengambil gambar tersebut. Malah melalui kenyataan ibunya, Facebook itu bukan milik anaknya dan percaya ada anasir yang cuba menfitnahnya anaknya.

Kami bukan tidak mahu percaya berita ini, namun setelah bermacam penipuan dalam media beberapa ketika ini membuatkan kami terasa semak dengan apa yang disampaikan. Sebagai contoh yang berlaku sebelum ini, apabila seorang pelajar lelaki telah mengahwini seorang lelaki namun kenyataan lelaki tersebut juga mengaku yang dia dilahirkan sebagai Melayu Islam dan mati sebagai Melayu Islam.

Apa pun, kami mendoakan yang terbaik buat Amalina dan kembali ke jalan yang benar.

Tags

About Musalman

Seorang jejaka yang dahagakan berita artis. Kacak bergaya dan disegani ramai. Lagak menghisap rokok sahaja membuktikan dia seorang yang optimis.

Check Also

cuimb_mviaikcka

Aplikasi Razak menerima serangan “1 Bintang” di Google Play

Aplikasi Najib Razak baru sahaja diumumkan pada hari ini namun ia mendapat reaksi yang berbeza ...

45 comments

  1. hmm, kalo bertudung leh gak berfesyen…

  2. sporting sungguh ibunya amalina..masa kat malaysia tak berfesyen,da gi luar negara pandai pulak berfesyen!! agaknye kalau berfesyen kat luar negara org tak nampak kot..sudah2 lah makcik oii!! jgn nak asyik cover tuk anak..mana yg salah tu tegur la!!

    • bkn sporting tp terpaksa coverline takut tajaan kene tarik.mampuih oi mak dia nak kene bayar balik mcm parent si mamat gay yg kawen tu…ikut jela si anak tu….

  3. eleh yg kt malaysia ni berlambak mcm dia ni… gajah depan mata tak nmpak..kuman diseberang jugak yg nk diteropong….

    • kat malaysia ni mmg la belambak tp bukan yg pandai n dapat 17A1 and dapat tajaan from BNM dan menjadi harapan negara…

      • engko harapkn dia ke?aku tak pun… aku berharap pada Allah yg maha Esa.. tak pyh nk harapkan pada manusia… manusia bkn maksum… brp byk A bkn lah pengukur iman seseorg… bkn org byk A je yg patut kita belek akhlak dia.. yg tak de A langsung pn kena jugak jaga akhlak diaorg…

        • apa la ko ni…mmg la semua orang ISLAM berharap pada Allah Yang Maha Esa..kalo mcm tu xleh la nak ada atlit harapan ke, pemimpin harapan ke, pelajar harapan ke etc…yg kt msia mmg la berlanbak tp yg dpt spm 17A1 pastu tajaan BNM tu yang kureng kt msia ni…yg xde A tu mmg takleh nak buat ape dh la tp yg ade byk A ni mesti la bole pk mana buruk mana baik…

          • itula bila manusia terlalu berharap pada manusia begini la jd nye.. bila org harapan tak menjadi seperti apa yg mereka harapkan mula la nk protes…walaupun menjadi harapan mereka juga manusia biasa tak lari dr membuat kesilapan…skali dia tersilap smua pakat hentam. dh rmai sgt harapkan dia bg la nasihat elok2 bkn mencaci. aku yg tak menjadikan dia harapan pn tak menghina dia..

  4. Assalamualaikum…….

    Ngapa jadi macam ini,…..dlm Islam kan dah ada cara berpakaiian yg sempurna,….. inilah yg dikatakan berpendidikan tinggi mungkin akan dpt gaji berpendapatan tinggi tetapi kerohanian tahap minima, ingatlah hidup didunia hanya sementara……akhirat kekal abadi. Sampaikan ibu pun pertahankan anaknya, ingailah setiap anak adalah amanah Allah S.W.T. yg akan ditanya nanti bagaimana kita mendidiknya……..ibu & bapa kongsi saham yg sama walaupun tidak menguntungkan…..fikir2kan

  5. Cemerlang dlm sume subjek setakat 'pemahaman' jer la….. practically is up to her…. hak peribadi masing2… (alasan yg sll org guna utk menghalalkan cara mereka)…..

  6. ni baru btl culture shock..memalukan btl…ingatkan dgn pncapaian 17a1 tu dapat mengharumkan nama negara disamping mgekalkan budaya ketimuran serta islam..bukan ramai org islam yg bijak pndai mcm amalina..tp syg…amalina bukan seperti yg diharapkan…

    • btul tu..ni mmg betul2 punye culture shock..sayang je dah Allah bagi bijak pandai mcm tu tp tewas juga dengan budaya barat yg melalaikan…

  7. lucut balik gelaran ikon pd dia ni…dia tak layak tuk dijadikan ikon remaja/pelajar di malaysia..sebab pakej yg tak sempurna…..kpd ibu amalina…benang kalu basah mana bole ditegakkan….apa salah kiranya ko mengaku jelah kesilapan…tak leh ke..ni dg bongkak/ego nak mempertahankan perkara maksiat dan jahil agama….ko bukan orang kapir..ko orang ISLAM…kalu ko orang kapir..peduli apa rakyat mesia nak sibuk2….baik amalina..baik ibu bapanya…balink le ke pangkuan ISLAM…..

  8. rambut perang ke…seluar ketat ke….seluar ketat jarang2 nampak kulit peha ke….baju sendat ke….kalu dah tak cun..tak cun juga….muhasabah diri…sedangkan yg cun melecun..body cantik pun perlu ditutupi dr mahram..ini kan yg tak melecun….kasi tutup la…prinsip agama ISLAM yg asas ni pun tak geti nak jaga..camne pulak nak perjuangkan/pertahankan ISLAM dari musuh2 ISLAM…isu akidah..isu murtad..etc etc..byk lagi lah perkara nak pikir….isu aurat yg simple pun tak leh handle….

  9. hahaha..x cun pn..ckp pn sleng la konon..poyo..ckp je teguran2 anda sy akn amik iktibar..poorrdahhh..kalo berubah xpe gk..tp still cmtu baik xyah ckp! bajet ckp wt skype cmtu org dpt terime la..bla la …buuuu

  10. alsan dia jk tu kta suka bfesyen dri kcik..pkai tdung klau suka bfesyen juga pun bleh kn .. islam pda nma jk tu..

  11. Kenaper dier boleh keluarkan kenyataan macam ni? Dier kan pelajar pintar kononnya, Subjek agama Islam dapat A, tapi ada ker Agama Islam ajar penganutnya pakai dan bersosial macam yang dier buat tu? Ni semua sebab nak raih simpati dan start nak masukkan elemen Islam… masa pakai baju yang mak dier pakai tu takder ker rasa bersalah? Melayu Islam pakai macam tu ker? Der… pk la skit… dah salah tu salah la… balik la ke pangkal jalan dowh…

    http://www.diskaun.my

  12. korg ni takde hal lain ke nak pikir..banyak g isu dunia islam yang tak berkesudahan..isu palestin..negara-negara arab yg berperang…rakyat miskin kebulur tak makan…tak hbs2 soal tudung la..soal jaga maruah dirila..kalau belajar sekolah agama di US or UK bukan tudung yang menjadi isu tapi akhlak yang didahulukan dulu sebab tu kebanyakan pelajar dia tak bertudung pun,even ada yg pakai skirt…jgn nak salahkan mak dia…mane ade mak yang nak tgk anak dia hancur…mana tahu mungkin mak dia berdoa dia menjadi insan yg baik..bapa wardina pun seorg penceramah agama,mak dia pule seorg guru agama.dia juga pernah hanyut suatu ketika dulu..takkan keluarga dia nak buang dia…doa mak ayah dia la yg membuatkan dia berubah ke arah kebaikan..manusia mana tak buat salah…tidak takkanla ada kisah seorang pelacur masuk syurga hanya kerna memberi minum pada seekor anjing….pelacur tu pakai tudung ke???dosa pahala..syurga neraka semuanya di tangan Allah..semoga Allah mengampunkan dosa anda semua

  13. ALLAHHUALAM..SEMOGA ALLAH SWT MEMBERI HIDAYAH..

  14. apasal sume komen kat sini macam orang bodoh? kau ingat senang dia nak survive bergaul dengan kawan2 matsaleh kat sana kalau dia tak berimej moden macam ni. kemungkinan dia sorang je budak perempuan melayu islam kat uni dia. so, xde sapa yg dia nk berkawan klu bukan local people. org sana pon prejudis jugak kalau tgk alim semacam. lagipon nampak dari gambar2 dulu yg bertudung, bukan cara tudung yg betul2 menutup aurat yg dia pakai. dengar cerita jugak dia memang free hair lepas hbs high school. so, whats the big fuss if she's already not that alim pon dari segi appearance time kat M'sia, then kt sana pon imej yg sama??? engkorang try la pi UK or US, tengok camana survive kalau sorang2 kat sana, samada engko jadi loner xde kawan, atau ko kena tukar imej to suit in, atau ko xyah tuka imej tapi ko try so hard nak berkawan dgn locals, atau kalau ada budak2 M'sia, ko akan stuck kawan dgn dorang je. hahaha. tolong experience outside world kalau boleh —bukan team amalina tapi faham condition orang yang perlu jadi macam ni—

      • betul2..daripada Amalina tu, baik Siti Fatimah Mukhtar tu…
        Contohilah si Siti Fatimah Mukhtar tu..

    • Aku study kat UK… London to be precise. And kat uni aku tak ramai Melayu. Tapi uni dia berlonggok2 Melayu Islam… statement ko invalid.

      BUT, of course, aku ada agree ngan ko sikit2. Sebagai org yg dah experience hidup kat sini, memang susah nak survive kalau tak ikut cara org. Tapi, aku tak ikut cara org hidup kat sini.

      WALAU BAGAIMANAPUN, aku terpaksa cakap, walaupun aku bertudung, tak pernah bersosial atau berparti atau ke kelab atau apa-apa sahaja yg macam tu, aku still tak baik mana pun. Susah wei, kalau org asyik nak judge kita tapi tak pernah nak membantu.

      Drp korg bising2 pasal dia, baik korg tolong dia. Cakap elok2. And just for semua org punya info, beratus-ratus lagi pelajar tajaan BNM/ TM/ MARA/ JPA/ PETRONAS dsbg yg tak bertudung. Slow-slow nasihat la, that's all I can say…

      Salam dr South Kensington, London. 🙂

    • jgnjadihakim..ko diam kalo dh prangai ko sndr mcm jamban!

  15. Artis dan ramai lagi kat M'sia bukak sana sini tak kena kutuk macam ni….Tuhan mana pula ajar cara kasar dan kesat macam ni? Nabi Musa pun kena cakap baik2 kat Firaun..Lagipun isu tudung kepala ada banyak pendapat..baca kat sini http://www.irfi.org/articles/women_in_islam/is_he… Jgnlah menghukum ikut pendapat masing2….ada yang berpendapat setakat tudung kepala pun masih tak sempurna dan tak islamik …mesti tutup muka sekali…jadinya anda semuapun tak cukup Islam…

  16. ni la hasil sistem pendidikan malaysia sekarang… agama tah kemana.. btw amalina, MELAYU? yes u r but ISLAM? i don't think u suit to said that proudly….

  17. Sejak bla isu ppuan islm tidak betudung menjadi isu bsar ka malaysia ni? Dan adakah semua melayu islm malaysia semua betudung ke? Tengok pemimpin2 kta istri diorang pakai ke tudung.. Knape hanya amalina shj d hentam teruk?tak perlu nk prejudis la.. Tak pegi luar ngra pun ramai mlyu islm malaysia cultural shock.. This is so lame.. Xde isu lain lagi ke nk d debat?

  18. tah btl idak mak die bli suar tu utk die..nk cover..mak die da siap ckp awl2..bior mak ckp mak bli setel..hahaha..pdhl anak nyer bli..xde mase la sorg mak nk bli bj or suor utk anak die jenis mcm tu..opelik!!

  19. rambut kuning, sembahyang ke tak ni kat luor negara tu..hurmmm..pakai pewarna rambut tak sah sembahyang…..tayang rambut haram dalam Islam…lebih2 lg pada yang bukan muhrim…jgnlah hanya mengaku Melayu Islam, tetapi tak ikut suruhanNya..dan jgnlah bangga dgn kejayaan didunia…nasihat jer sbnarnya…nie…harap2 kekalkanlah keIslaman tu yer…

  20. JanganJadiHakim : hanya belajar di negara luar, aurat perlu dibuka? komen anda tidak munasabah langsung. semoga nur amalina mendapat hidayah drpd Allah s.w.t. Amin.

  21. Saya tetap melayu ISLAM!
    1. Melayu ke? bila berpakaian mcm tu!
    2. ISLAM Ke? bila mendedahkan aurat n pergaulan mcm tu!!!!
    Adoiyai…….. x phm aku, sila sesiapa yg bijak pandai dlm duniawi n akhirat memberi penjelasan ke atas statement yg di berikn saudari Amelina tu

  22. dlm metro kata dia byk ckp omputih slang british…lam BH plak keseluruhan ckp melayu….aku pn xtau nk caye ne 1…psl dia mmg free hair sblm dia g uk g 2,aku caye…cme mgkn dia jd mangsa fesyen..2 yg sampai pakai suar ketat lobang2 2…bkn soal dia berfesyen tp soal dia DITAJA.segala nye ditanggung.so dia kne la jg tatasusila.even dia free hair sekali pn,blh je klu dia berpakaian sopan..ramai studen melayu kt over sea yg xbertudung n kebayakan mereka pn di taja,tp sbb xberpakaian mcm 2,xde pn jd isu..

  23. FYI, dekat US ada jugak budak2 tajaan BNM dan Mara yang gua kenal social tahap hanjeng korang taknak kecoh plak? dekat sekolah dulu semestinyelah bertudung. tapi skrg, memang pakai lagi dasyat la. miniskirt aje. lol

  24. sedapnya korang mengumpat mengata orang…cube tlg tgk diri sendiri,kuarga dan waris waras yg dekat dgn anda sume…???? baguih sgt kerrrrr?

  25. saje nk kongsi k.. my cousin duduk di shefield, uk sejak tahun 2008 lg n alhamdulillah die masih bertudung walaupun mempunyai ramai kengkawan matsalleh. sebenarnye benda ni pokok pgkalnye iman n kekuatan rohani. klau kte lemah mmg kte akn twas..

  26. pantat dh lobos.

  27. aku org johor…..
    dipendekkan cite,,dan dari sumber2 yg terdekat dgn amalina ni,…salah mak/bapak dia……..belagak sgt!!

  28. MELAYU kan MUDAH LUPA……

  29. MANUSIA AKHIR ZAMAN…………

  30. dia bace ke dkt sini??buang mase je tulis n lepas geram dkt sini..
    nak ke dia bce byk2 ni??
    buat penat je..

counter statistics