Friday , December 9 2016
Home / Isu Semasa / Semakan Brim 3.0 2014 Online

Semakan Brim 3.0 2014 Online

Semakan Brim 3.0 2014 secara online sudah boleh disemak. Tarikh pembayaran Brim telah diumumkan dan akan dimasukkan kepada setiap akaun pemohon mulai 22 Februari 2014 secara berperingkat. Namun terdapat segelintir pemohon sudah mula mendapat Brim 3.0 sejak awal pagi tadi. Cara Membuat Semakan Brim 3.0 2014 Online Anda boleh menyemak status brim 3.0 2014 melalui beberapa cara di bawah:

  • Secara Pos
Surat pengesahan akan dihantar kepada pemohon apabila tarikh pembayaran sudah hampir.
  • Secara Telefon
Hubungi no talian hotline LHDN 1-800-222-5000/-18000-88-2716 (waktu pejabat sahaja)
  • Secara Emel
Ajukan soalan melalui email kepada br1m2@treasury.gov.my @ br1m3@treasury.gov.my
  • Secara Online
Lawati Laman Web e-BR1M

Tags

About Musalman

Seorang jejaka yang dahagakan berita artis. Kacak bergaya dan disegani ramai. Lagak menghisap rokok sahaja membuktikan dia seorang yang optimis.

Check Also

cuimb_mviaikcka

Aplikasi Razak menerima serangan “1 Bintang” di Google Play

Aplikasi Najib Razak baru sahaja diumumkan pada hari ini namun ia mendapat reaksi yang berbeza ...

370 comments

  1. Saya guna akaun may bank,

  2. Saya guna akaun may bank
    ada kah ya di kredit dalam akaun atau pun saya kena tunggu surat,

  3. Saya tahun lepas dapat malalui surat sebab takder akuan bank.tapi selepas itu saya dah buka akaun di maybank.tahun ni saya akan dapat melalui surat ataupun akaun maybank???

  4. abang saya jadikan saya tangungan dia tanpa pengetahuan saya tapi tidak pernah pon sara sy.sy bekerja sendiri dan saya tidak di luluskan permohonan.

  5. saya guna akaun maybank ..belum masuk lagi duit

  6. Saya tak dapat lagi

  7. Saya pn xdpt lagi, knpe ye? Ari 2 sy ad bg no akaun bank cimb bank tp sy tgk xmsk lg.

  8. Dah tiga kali pegi maybank. Smpai skrg tak dpt lg .

  9. knp sye masih x masok lg,mcm mne nie,jnji 22hb

  10. knp sye tak dpt

  11. saya pun x dpt lagi ni…

  12. saya pun belum masuk lagi…hari tue saya bagi acc maybank..

  13. saya sdh 4 kali pergi ke bank, tak ada pun wang brim dimasukkan………..

  14. cimb xmsok ag.

  15. Sy pun blm dpt lg..tp kwn2 rmai dh dpt..

  16. Kenapa…??? Tk masuk lagi…. Dh berkali2 pergi bank arie ni…. Tension gile….

  17. aku pun sama xdpt ag np er,…

  18. 3 kali g mybnk..takde pon!!!!

  19. saya dah masuk rm650

  20. saya dah dapat.

  21. kenapa saya cuma dapat rm450???
    bukan dah berkahwin rm650??
    tahun lepas dapat rm500..

    • Gaji lbh Dr 3000 hnya dpt 450

      • * Mak saya x bekerja.. thn lps dapat rm500, kali ni dpt rm400 bkn rm450. dgr kata lg rm50 tu kerajaan deduct utk insurans. insurans ape wallahualam.. bkn kata dpt rm650 ke? mohon pencerahan.
        * setakat ni ramai kawan saya yg guna CIMB majority semua da dapat.. saya guna RHB sampai skrg masih x ada.
        * Yang bujang sepatut dapat rm350 tapi mereka hanya dapat rm300 je..

        • rm50 utk insurans. rm450 utk gaji rm4000 ke atas seisi keluarga. gaji bwh rm4000 br dpt rm650.

        • saya gaji bawah rm3000 sara anak seorang suami no income dapat 450 lima puluh sahaja

          • bapa saya pun dapat 450 je… sedangkan sekarang bergantung kepada pinjaman sara hidup (peneroka) sebulan RM 1,200.00. boleh sesiapa boleh terangkan dekat sini…

  22. Gaji awak lebih 3k kot 2 dapat 650

  23. siti norsyamiza azmiza

    Nie dah 4 kali g maybank…
    Belom dapat lagi….
    Adakah bagi brim berperingkat…:'(

  24. Bsn blum msk lg ke…dah 3x pegi cek di bank…

    • sy pda 21/02 da masuk da…BSN…tapi mak sy xdapat pn..pdahal taun lps dpt je….gune BSN gak…xkn la taun ni nk kena wat rayuan kot…..

    • sye pn xdpt2 lg ni pkai acc BSN..ish tension la nk g cucuk kat bank banyak kali..xkn msuk bank secara berperingkat kot,setahu sye yg xdk acc ja dpt lewat..mohon penjelasa dari pihak yg berwajib…….

  25. mohd nizam bin abdullah

    knp sei x dpt lg?janji 22hb,tlg beri penjelasan segera….cimb bank

  26. saya pun tak dapat lagi. kenpa ye

  27. tak dapat lagi pun rhb bank

  28. Sy kejap2 pg bnk…… Sampai skang apa pon tarak…huhu

  29. Dah pukul 8.15 malam 22 feb 2015. TAKDA lagi punnn dalam account.

  30. jam dah 8.30 mlm …dah lebih 10kali check akaun bank..cimb…adusss x masuk pon lagi…nak check status pon x boleh….

  31. bank islam x masuk lg..

  32. Surat x smpi lg mngkn esok kot tungguuu

  33. Hampeh je..xyah lah mharap sgt..mcm x layak je nak dpt br1m nih

  34. GUANE NE..DOK DPT LG…FRUST GILER…PENAT DOH ULANG ALIK KE BANK BILA PLOK NOK DPRNYA…WEIIII

  35. Dah buat xpt pun mcm mna sya nak cheak nie?

  36. saya pun tak dapat lagi

  37. Aku pun x dapt lg ni.. frush giler tgk maybank2u x de duit masuk… dh malam pun x masuk lg.

  38. Knp x masuk g nie.

  39. Ya allah…tlgla jgn kecewakan kami sebagai rakyat yg berharap…
    Manakah janji janji yg ditaburkan pada rakyat yg semakin kesempitan diarena ini…mohon tunaikanlah janji janji yg telah ditetapkan…agar berilah kami sedikit kenikmatan JANJI yg diberikan..bkn br1m yg kami harapkan..

  40. Tgk besokla dgr brperingkat dia bg..Klu ada info2 la sepatah dua kata..

  41. malu kot kami g bank ..beratur panjang lak tu

  42. sye pun dpt rm450..janji rm650..pendapatan sye sebulan xsampai rm3000

    • Binson bin Majinkal

      klu gaji tak sampai rm 3000 .tapi dpt rm 450… ada kah pendapatan Overtime di ambil kira juga?? . Rasanya pendapatan OT ,bkn lah pendapatan tetap.

  43. saya pun x dapt lg ckp online.baik bgi surat ja ni nk p check selalu dah la org ramai ,beratur panjang tiba masa check x dak pun penat je la

  44. Aku yg bujang pn x masuk..org lain msuk…aduhhh….

  45. sy pun x dapat lagi

  46. Saya x dapat lagi duit pon blom masuk ke bank aduh- melaka masjid tanah

  47. Knp xmsk lg brim ni

  48. Sme la xdpt lg..ari tu de tukar acc bank..tp tukar manual..bkn tukar online..thun lps dpt..tp thun ni x dpt lg..cm ne ek..ni klow pg lhdn msti rmai gler..nk call asyk line bz jewq..haishh..xde alternetif lain ke nk taw kite dpt or x..

  49. Kenapa masih tidak masuk lagi apakah aku tidak layak menerima brim ini ….

  50. BRim Sy xmasuk lg Sepatutnye bile on9, semuaNye mudah & cepattt niw slowwwww…….y sisteM on9 xdilaYaN pew aptb r…..

  51. sy nk cek status mcm ner…tnye melalui emel xde jwpn pn…lau leh cek status sekurg2nyer xdelh trtunggu2 n trtnye2 samada dpt ke x br1m ni..tlg bg pnjelsan mcm ner nk cek status…

  52. Kerajaan memang x patut, org yg kerja swasta mcm aku ni dahla nak naik gaji susah, nak naik pangkat susah, nk mohon loan susah.. brg setiap hari naik harga, gaji naik setahun skali pun payah. Time nak buat loan nak beli kete nak beli umah, bank nk tgok gaji bersih, time nak dpt duit bantuan kerajaan mcm brim ni dia kira gaji kasar pulak! Dulu dpt 500 skang dpt 450 jek, org bujang xde tggungan dpt lebih plk!! X adil!!!!

  53. Semak secara sms x ada ke? Confius la klo nk check atm je sbb tercampur ngn duit lain.. Klo y guna acc bank,ada bagi surat x?

  54. Janji apakah ini…setiap 2 jam sy harapkn wang telah di bank in kan spt yg dijanjikan…sy berpendapatan bwh 2k.

  55. jgn undi BN lagi.kencing…dh 20x g bank.smpi skrg x msuk2 lg..

  56. saya pn x masuk lagi risau gak manalah tau tersalah tekan no acc dl.sy pki maybank huhuhu…

  57. KERAJAAN PENIPU !! SAMPAI SEKARANG AKU CHECK TAK MASUK2

  58. saya pun dah check online acc maybank saya lebih 10 kali sejak pagi semalam masih belum ada lagi. mana silapnya ya.

  59. wan kari b wan alias

    saya tidak memberi no akaun.macammana saya nak tahu dimana saya perlu ambil bantuan tersebut

  60. Sy tk dpt lgi. 4x g bnk. Malu je

  61. Maybank mmg lambat masuk ke???

  62. Patutnyer pihak berkenaan guna sistem SMS bgtau kat penerima sudah dibankin ke belum Wang BR1M…

  63. Pelik laaa asal xmsk lg eh padahal update acc bank secara manual.. Ke mmg maybank yg lmbt. Ingatkn bg mbb acc paling cepat… Adeeiii

  64. berperingkat…faham kt situ berperingkat mulai 22 feb. sy pun tk dpt lg …sedih…kite tunggu insyallah ada… positif..ramai tu yg mohon…

  65. kenapa acc maybank tak masuk lagi

  66. masih tak terima lagi sampai skrg……dapat ke tidak pon tak tahu πŸ™

  67. berputih mata je duk tngok org nlain bleh brim…kacip booohhh…

  68. xdop pitih boh…pa g igak ayam blakang umoh n g jual kacip ngat…

  69. maybank ja yg lambat…sok last akan msuk dlm akaun x msuk jugak hangit la…kna pgi tnya kt lhdn la…

  70. lbih 10 kali g bank..tpi xmsuk ag..pning ar..sabo je la

  71. dah letih gi mesin atm sampai mesin atm pun naik meluat tengok aku. lembab cam kangkung la……

  72. Tak masuk pun duit br1m.. 6x pegi bank dh. Bank islam dh dpt ker ?? Anyone????

  73. aku pun tak msk lagi.. bank islam

  74. Rasenye lebih baik terima duit macam tahun lepas. Even kene bratur panjang pun, tpi tak payah tertunggu2 status dah sebab dh kompom dpt. Surat pun smpai awal kat rumah. Rasenye sistem macam ni membuatkan rakyat tertanya2 status masing2 dan menyusahkan rakyat pulak bile kene g bank selalu nk check duit dh masok or blum..

  75. sabar.. kan dah cakap selewat2nya besok.. saya pun xmsk lg.. acc MBB.. kerajaan bagi di caci, kerajaan xbg lg la korang.. relaxs.. saya ni pun pekerja swasta, ibu tunggal.. sabar lah ye.. xpro mana2.. cuma klu dh dpt next year, confirmed dpt nnt k..

    • liana-“.. cuma klu dh dpt next year, confirmed dpt nnt k..”
      betol ke statement tu? mcm pelik jer baca…

      • next year or last year? jgn terasa semua manusia ada melakukan kesilapan. x ada yg sempurna. betul x mohd kamarul. Btw sampai skg duit x masuk lagi ni. byk2kn bersabar

  76. x da pown mana nie…..dari semalam tunggu

  77. dr smlm tgu…klu mcm ni baik ikut prosedur lama je,ambik baucer lg senang.tk payah nk 4 ke 5 kali ulang alik bank.

  78. Gaji aku nak dapat 2000 pon payah..bila lah pulak dapat 3k keatas ni…brim dapat 450 je ape citaaaaaa…siaaaallllllll

  79. kawan i dapat rm 600..sdngkn dia bujang x adil ne….

    • mungkin dia ada tanggungan…tak semestinya bujang tkde tanggungan…mak ayah dia ker..kita tk tau…atau mungkin dia menipu ketika isi borang tersebut…hanya dia yg tahu,,,,

  80. Ramalingam a/l Perianan

    Saya belum menerima bayaran lagi melalui akaun bank.

  81. Mcm mne sume dh dpt ke

  82. Rmai yg tk dpt lg.acc mbb mgkn esok..

  83. Aduhhh..rupanya ramai duit belum
    Masuk lg yer..aaa sy pun blm masuk
    Lagi. Kita tggu jerlah..sobarlah kawan2

  84. Kalau yg tak bagi no akaun mcm mana yer….hari tu saya terlepas sudah…huhu

  85. klu sok tak dpt gak camne ni..

  86. Mmber aku mcm hampa gak pakai mybank sampai la haram duit brim xmasuk lg..dah la mmbe aku tu hutang aku..aku semak pala betoi la..

  87. dan bila nak dapat kupon juga ni ….. .?? πŸ™

  88. πŸ™ πŸ™ πŸ™ πŸ™ πŸ™

  89. kenapa la semakan tu x leh guna pon..bg la boleh guna..sekurang2nya x la dok berulang kali p bank check…adoi…sampai sekarang x masuk lagi akaun maybank..x tahu dapat ka x

  90. Kalu macam saya acc mybank pown xmasuk lagi nk tau dpt or tak pown xtau sbb sy ibu tungal anak 1…. xpi saya blom berkahwin agak2 sy dapat tak???

  91. semua macam la terdesak sgt smpai lbih 10 kali g bank check.. sekali dua check sudah la, esok check lagi.. daripada nk ambil duit secara xlgsung anda telah mmbazir duit dan waktu berulang alik ke ATM..

    kan senag kalau ada online akaun, check pkai komputer @ phone je..

    sekadar bercanda..hehe

  92. Assalamualaikum, saya pun pakai maybank jugak, still tak dapat lagi, sistem apakah ini, tak adil lah kan, kalau nak transfer tu biarlah serentak, jngn certain dapat certain lambat, certain tak dpt lgsg.. Jgn lah tunjukkn kelemahan kta di mlaysia ni.. Jgmlah tunjuk sgt ketidak adilan tu.. Hak rakyat.. Ingatlah dan tunaikan janjimu

  93. saya punya pun belum masuk lagi…boleh saya tahu macamana cara nk cek on9?

  94. Camner? Sume dh dpt ker? Sy belom lgi.
    -bank islam

  95. saya pun belum dapat lagii sedangkan daa bagi 6be kad ….

  96. saya punya akaun mybank xmasuk2 lg..kawan2 saya rata2 da dpt 20hb dgn 21hb…ni da 24hb…janji di capati betoll..

    • syew lgi kmi dh khwen tpi hnya dpat RM300 jew… plik btol… syew rsew mcm x stju gn bank niy…jnji yg dh khwin RM650…!!!!!!!tpi apew yg kmi dpat… mnysah kn bnyak kslapan yg jdi…. n bt rmai owg rsew ttpu jew…seriusly…

  97. saya pun belum dapat lagi..cuba call talian hotline pun hampehh buzy jer memanjang…grrr…

  98. aku call LHDN die ckp permohonan aku tidak lulus sebab ic bini aku salah..aku pelik sedangkan aku xde isi mana2 form lg..padahal sebelum ni aku dpt je..knape tahun ni plak ckp ic bini aku salah..Diorg salah key in ke?..

  99. Saya pun tak dpt lagi.surat pun tak dapat.bila call talian busy je.

  100. saya brim yg lalu ada dapat…um
    ntuk brim 2014 ni xde kemaskini adakah sy akan terima vaucer

  101. brim 3.0 i pun tak dapat ,dah 2 hari cheak kat account!!!surat pun tak terima sehingga hari ini!!!

  102. masih tiada khabar gembira dari akaun bank sayaa πŸ™

  103. saya belum dapat jugak

  104. Agak2 yang dah dpt , ada x nak bg komen… Sabar… Sy br1m yg pertama sampai dah nak abis agih br dpt tahu alamat salah. Kene Collect kt Rwg hulu Sel.. Orang lain dah abis makn, sy sekeluarga br nk merasa. Insya Allah, ada rezeki Tu..

  105. ZAIMIMALINDA@YAHOO.COM

    SAYA PUN X DAPAT LG…JELOS TGK ORG LAIN DAPAT,….ISSS PILIH KASIH ARR

  106. Saya pun tak dapat lagi …

  107. Hmmm..Kita pun xdapat lagi ni….

  108. Aku call lhdn diorg kt dlm proses..bengong..org len dh de status aku punye br nk proses..

    • sama la..aku pon masih tak dapat hari nie..brim 1 dan 2 aku dapat tanpa ada masalah..tp aku tak call lagi..aku guna akaun bank islam

  109. Tumpang Tanya..Kalau Guna Public Bank memang lambat skit ker ?? @@

  110. sy tk kemas kini data tp sy penerima brim yg lalu ada kat sy akan di beri kupon melalui surat…

  111. huh byk gak komen yg x dapat brim lagi…tp alhamdulillah sy dh dapat…mungkin giliran anda dlm proses kot.. hrp bersabar saudar/i sume…

  112. sy pn blom ag..cimb lembab or krajaan tipu

  113. Salam. Sabar ye kalian semua. Mana2 yg xdpt lg mcm sy, ia dalam process. and kemungkinan dapat, kemungkinan tak. Kita Nie maybe batch ke 2. Sabar, kalau Allah tetapkan rezeki kita kat BRIm, adalah tu. Yakin sj. Kalau xdpt, xpe, jgn bengang. Semua rezeki Dari DIA. Kalau Xnak ulang alik ke bank, buatla online banking. Mudah. Xbazir masa and duit kamu… πŸ™‚

  114. There’s nothing in yet apart my own is there.

  115. ohang lain da guna pakai saya x dpt lagi

  116. saya dah tel:1-800-88-2716 & 03-77136666 dah beratus kali…x dpt…yg bercakapmesin” Sila cuba sebentar lagi,semua talian kami sibuk””
    Hampa betul la……

  117. Kecewa duit brim tk masuk2 lg,

  118. nampaknya rata2 yang pakai akaun maybank x dapat lagi.. samalah cam saya pkai maybank.. kadang2 maybank ni pon x betul.. saya pernah cek kena tendang dan didenda rm200 sedangkan bila g check kat branch yg saya daftar akaun tu kata dia x tau kenapa status cek tu kena tendang, xda jawapan tapi dia makan rm200.. papepon terbukti maybank lagi lambat dari bank2 yg lain.. ingat asa hari sabtu planning nak bwk family makan2 tapi semuanya hancur.. haha. sabar jelah..

  119. x masuk2 lagi smp skrg..kerajaan nie x buat notis pape pun, cume bagi harapan je kat rakyat..agak2 sebulan lagi la gamaknye baru dapat..hampeh tol..

  120. X DE PN DLM AKAUN DUIT MASUK.
    MCM NE CARA PEMBAYARAN YE?
    RAMAI DAH DPT,KNP SAYA PUNYA X DAPAT LAGI?

  121. Rasa macam tak dak harapan ja nk dpt br1m kali nih. Yak da rezeki kot.. hmm. Dh 1.40 ptg/24.02.14 dh. Memang tak dk rezeki asanya. Macam dh putus asa asyik dok g bank ja check dt tpi tk masuk2. Kol lhdn asyik bz ja line. Bukan nak marah. Tp cara tak betul. Buatkan org tetunggu2. Hmm… entahlaaaa..

  122. DAH USAHA DAH… SLEBIHNYA YG BERKUASA TENTUKAN REZEKI…. DAPAT ALHAMDULILLAH.. TAK DAPAT, TAK APE… REEZEKI ALLAH TU LUAS… WALLAHUALAM….

  123. sampai sakarang, saya belum dpt lagi,bagaimana boleh tahun pass atau tidak .

  124. mak cik kepada bedah rembau

    mak cik dah ulang alik ke bank banyak kali.tapi tak dapat juga..klu nak cerita pasal rzk, mmg la klu dapat rzk..klu x de rezeki, x dapat la gamaknye..

  125. Mohamad Anuar Bin Kamarudin

    masih belum terima lagi… 24/2/14 hari ni saja dah 5 kali pergi cucuk… apa pon tak ada… sedih nyerrrr.. tahun lepas cukup time saja dah dapat… harap pihak berkenaan bantu lah.. terima kasih…

  126. yeay!!!!! rezeki BR1M dah dapat. g makan td pastu g bank tgk2 dah masuk. boleh belanje family makan.

  127. Call Tak DAPAT , LHDN APE dah jadi line 1000x sibok aje …..

  128. cucuk kat maybank 2 X, cucuk kat cimb 2X ….check kat teller 7eleven dah berkali-kali dah….casher 7eleven pun dah mula takut tengok aku…dia ingat aku nk rompak plak…

  129. SAYA MASIH TAK DAPAT LAGI BRIM. ADAKAH AKAUN MAY BANK LAMBAT BAYAR BRIM . TOLONG JELASKAN

  130. penat wo tggu..dah la terdesak gak nak pakai duit ni,,kamon la kerajaan

  131. x semua maybank account holder lambat dpt bayaran. Ade setengah dah masuk dah..cume mostly mmg x masuk lg…berkali2 pi check…sedih n sakit ati pun yer juga. Patutnya jadi la cerdik skit. At least buat semakan online so rakyat bleh check sendiri tanpa tertunggu2 duit masuk atau tidak dlm account. ADUHAI…………..

  132. che embhon bt ramadhi al-buani

    x yah tunggu brim.g keje sane dapatkan duit.sibuk nak cite pasal brim je.ko ingat hidup ni nak tunggu duit jatoh ke riba je ke.jgn jadi bangang.terima kasih

  133. Dari pg td dah p bank berkali duit tak masuk lg,tension gila Nie…jd mcam,Nie Pulak..bila kita,memerlukan duit…janji tinggal…janji..hampeh…

  134. gaji dh habis dah….ingatkn brim boleh lah bantu sikit…tp x masok2 pn lg…nk check status pn payah…nk tahu dpt atau x jer pn..x dpt boleh buat rayuan..aptb lah…

  135. yeeee dah dapat tapi terlebih pulak. jangan2 duit korang termasuk dalam akaun aku……tima kacih cemua yeee

  136. mmmmm x masuk lagi.. sabarrrr

  137. bila tarikh tamat brim ni? aku xmsk2 lagi…member gaji 4-5 ribu dah pun msk,aku baru sribu lebih belum msk lagi…

  138. hmmmm x masuk lagi…saborrr je le….

  139. Arini last kan ? Pkul bpe ea? Sy punya tak masuk2 g. Dpt ke tak menjadi persoalan. Tak patot diorg bt mcm ni. Mcm menyusahkan rkyt je pulak. Sape bank islam yg dh masuk?

  140. saya baru cek online tapi blm ada tanda2 duit masuk. hong leong bank.

  141. Saya pon xdpt lg hingga saat ini

  142. Ramai yang masih menunggu. Kol asyik bz je.

  143. Saya pun x pat lagi kot… Kenala bersabar k.. saya pakai account Maybank…. satu hari try sekali, mmg hampa, tp relaxlahh… Ada rezeki adalah….Tak kemana…

  144. Knp sya xdpt lgi …dah nk pecah kad bank sya cucuk msh x dpt2…….000000000000000000000

  145. aku masuk tapi kerajaan kata tahun 2015…aku dah siap isi borang dah…

  146. takde pitih kawe..hogoh kl hogoh…kita pi piala dunia…hiaaaaaaaaaaaap!!!!!!!!!

  147. Ta dpt lgi br1m. Huhu..

  148. Bank Islam cepat..Tahniah dan terima kasih…

  149. Bank islam awak masuk bile?

  150. maybank mmg cmni ke o pihak lg satu saje lmbt2 kn..kn ke mnyusahkn kalau kejap2 nk pg cek..baik amk cash je cm thun lpas..ngt gne acc cpt n senang la ni mnyusahkn plk..nk bli brg2 dapor pn trgendala da..haiisshhhh…sabor je la..

  151. sama saya jugak,,,xmasuk pon…, sy guna maybank

  152. Saya pun xmsok jgk.. saya pakai acc maybank.. tlg tlg tlg.. hehehe…

  153. aduyai yang dah update akaun masih tak dapat2 lagi…apalagi yang macam saya nie yang tak sempat update akaun..mudah2han adalah rezeki untuk anak-anak..

  154. dah la brim tak masuk2….check gaji pon tak masuk jugak….maybank…maybank….apa dah jadi ni…..huhuhu

  155. Maseh tak masuk lagi,cerita kt tv janji ditepati tp hampeh…

  156. hmmm….xde lagi….tunggu lagi la gayanya….sabor je la…

  157. apa yg saya tahu kali ini br1m 3.0, stp pemohon dan nama pasangan pemohon, data kita akan disemak dengan kwsp, sekiranya kita melebihi dari syarat2 yg ditetapkan, secara automatiknya kita tidak akan lulus. walaupun br1m sebelum ni kita dapat. jadi…

  158. kalau aku kaya…………………tak mintak pun BRiM ni.

  159. saya pun belum dapat lagii .. daa bagi 6be account .. public bank …

  160. Dulu sblm mengundi semua dapat Br1m..sekarang dah lepas mengundi faham2 lhh..sapa dapat rezeki x dapat cuba lagi πŸ™‚

  161. saya pun belum dapat lagi…huhuhu dapat ke tidak erk?

  162. sy pun xdapat lg . bla lg nak dpt ni . huhu . knapa pkai acc maybank ada mslh kah ?

  163. kalo x kemaskini maklumat boleh dapat brim ke x ek? tapi maklumat tu semua sama jer.akaun bank pon ada pada tahun lps lg..mohon share..thankz

  164. saya dah dapat br1m. di kreditkan ke akaun saya semalam 24/2/14. alhamdulillah. saya pakai akaun maybank. semalam risau jugak duit tak masuk2. then petang semalam cek, duit dah ada dalam akaun. pada yang tak dapat lagi tu sabar la ea. maybe in process. chill. πŸ™‚

  165. Masih lagi tk masuk br1m. Hmm. Kecewanya..
    ~bankislam

  166. email je kat treasury dlm sehari dua nanti diorang reply..last year saya ada bagi email kat diorang, reply dlm 2 hari camtu.kalau tel mmg tak dapek le nak nolong manjang engaged je. selebihnya bersabar je le insyaallah kalau dah tu mmg rezeki kita semoga dipermudahkan…

  167. aq guna cimb xmasuk2 lg,,susah la camne.org lain da msuk :3

  168. Masih tak masuk lagi pun…jenuh nunggu, org lain dah abis gune pon duit tu
    -Maybank

  169. salam saya nk tnya saya sudah dpt BRIM tp kenapa RM450.00 je,tahun lepas saya dapat RM500.00,macam mana ni pergi LHDN dia ckp KWSP yg wat kira2,cam mana u all kira ni,makin kurang….wife saya dah tak kerja nak dekat setahun,gaji saya rm2500.00 tak sampai 3k pun….

  170. tak masuk lagi kat bsn. kenapa ?

  171. hmmm…betul jugak..sebelum pru13…semua yg apply dapat…sekarang ni…bila dh lps pru13 hmmm faham2x je la….sabor je la…klu yg pengiraan dibuat oleh KWSP..hmmm rasanya xpatut la…klu yg bekerja sendiri gaji melebihi yg sepatutnya confirm dapat punya…sbb tiada buat potongan kwsp kan……. KALAU AKU KAYA…XPERLU LA SUSAH2x NAK MINTA…..

  172. Br1m tk masuk2 lagi. Dh pkul 2 dh.

  173. SAMA LA SAYA PUN XMASUK LAGI. SETIAP HR GI CEK.TELIPON SEMUA LINE BZ.HAMPEHHH

  174. BANK ISLAM XDE LAGI

  175. RHB xmasuk lagi…ARGHH!!!seb baik leh online check.

  176. dpat call tadi tapi dia ckap masih dalam proses … ? yang 2.0 dpt 500 , nk proses apa lagi ni … makan capati la jawabnyaa ni

  177. bank cimb pun tak masuk lagi…. erm…. aku tak layak ker….. aku dah kaya ker….. kalau aku kaya!!!!!

  178. haha,aku dulu staff sambilan br1m ni.sedaye upaye lah tolong makcik2,org2 kmpg datang merayu sbb kesempitan hidup,sedih kadang2 tengok macam2 orang ni kan.so skrg dah xproses br1m,bank2 dah handle,so mintak maaflah kalo xdapat berlaku adil untuk mereka yang benar2 perlu. (T.T)

  179. napa lah x masuk2 agi BR1M nie…bila agaknyer masuk..atlest dapat tau status pun jadi ar….org yang aku baru daftarkan pun dah dapat…aku punya sendiri x dapat….huh tension lari buget…

  180. Baru balik bank. Tgok duit masuk ke tak.. tpi hampa. Tak masuk2. Jgnla buat macam ni. Dpt or tk spatutnya bgtwu je. Jgn susahkan rkyat. Hmm
    #tolongprihatinpadarakyat

  181. Tak masuk lagi Br1m…bank simpanan nasional ..kbanyakkan dapat suda….

  182. Msih x dpt brim lagi…letih nk cek…duit da kering..
    jika ada pihak2 kerajaan yg membaca komen2 ini sila lah cek2 blik
    msih ada penerima yg belum menerima BRiM lagi trmasuk diri sye nie
    …hampa..

  183. SEHINGGA HARI INI 25/02/2014 SAYA MASIH BELUM MENERIMA BR1M 3.0.. HARAP DAPAT BERI JAWAPAN DENGAN SEGERA..SAYA MENGGUNAKAN AKAUN MAYBANK.

  184. Kalau dh tak de .. tak de la jwbnye.. hmm.
    Sangat2 kecewa

  185. saya dah dapat akaun maybank … sbr je . tgh proses tuh

  186. Masih takde sey….. sabar.. sabar….esok sy update anda lg k

  187. Hmm. Kecewanya. Tak masuk jugak br1m. Pkul 12 ni stop ke yg masuk dlm akaun ?

  188. msok ni dh 4 ari ulang alik bank cek brim tpi xmsok2 gak… ap cite ni….. sdeh tol la kwn2 smua dh dpt… aq sowng je lom dpt lg…

  189. hempa nk tau tak kenapa Akaun maybank x masuk2 lagi…sebab maybank x da link Umno sebab tu la…aku pun x dapat lagi akaun Ambank pun x dapat…

  190. SEMAKAN STATUS BR1M 3.0 ONLINE | CARA SEMAK ONLINE KEPUTUSAN BR1M 3.0
    SEMAKAN ONLINE KEPUTUSAN BR1M 3.0,SEMAK ONLINE KEPUTUSAN PERMOHONAN BR1M 3.0,SEMAKAN ONLINE KEPUTUSAN BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA 3.0,CARA SEMAK STATUS BR1M 3.0 ONLINE,SEMAKAN STATUS BR1M 3.0 ONLINE,CARA SEMAK SMS BR1M 3.0,CARA SEMAK BR1M ONLINE,CARA MUDAH SEMAK PERMOHONAN BR1M 3.0,DOWNLOAD BORANG RAYUAN BR1M 3.0,MUAT TURUN BORANG RAYUAN BR1M 3.0,CARA BUAT RAYUAN BR1M 3.0 ONLINE,CARA BUAT RAYUAN ONLINE BR1M 3.0,CARA ISI BORANG RAYUAN BR1M 3.0,CARA JAWAB BORANG RAYUAN,PERMOHONAN ONLINE BR1M 3.0,CARA MEMOHON BR1M 3.0 ONLINE,DOWNLOAD BORANG BR1M 3.0 ONLINE,MUAT TURUN BORANG BR1M 3.0,PERMOHONAN ONLINE BR1M 3.0,CARA MEMOHON BR1M 3.0 ONLINE,CARA BUAT PERMOHONAN BR1M 3.0,SYARAT PERMOHONAN BR1M 3.0

    Cara semak permohonan bantuan rakyat 1malaysia 3.0 boleh dibuat melalui 3 cara seperti di bawah ini.

    1) CARA SEMAK STATUS BR1M 3.0 : Cara pos.dengan cara pos,penerima akan mendapat surat dari pejabat pos yang berkandungkan status permohonan sama ada lulus atau pun gagal.jika lulus,penerima akan diberitahu tempat dimana penerima akan menebus baucer tersebut.

    2) CARA SEMAK STATUS BR1M 3.0 : Cara call.cara ini anda boleh terus menghubungi pejabat lembaga hasil dalam negeri LHDN di hotline 1-800-222-500 / 1-800-88-2716.talian ini dijangka akan dibuka awal januari 2014 dan hanya beroperasi dari jam 9 pagi hingga 5 petang setiap hari isnin hingga jumaat.

    3) CARA SEMAK STATUS BR1M 3.0 : Cara email.anda hanya perlu menghantar email ke br1m3@treasury.gov.my atau br1m2@treasury.gov.my.untuk bertanya melalui email,sila pastikan anda memberikan identiti penuh anda bagi memudahkan pihak berkenaan menyemak status permohonan BR1M 3.0 anda.

    Kepada yang masih belum membuat permohonan,sila layari link ini https://ebr1m.hasil.gov.my/Default.aspx dan ikut arahan seterusnya..

    Tahniah kepada yang lulus dan kepada yang gagal,sila buat rayuan dengan segera kerana semakin lewat maka semakin tipis peluang anda mendapat bantuan ini.

    UPDATE! Nampaknya masih ramai yang tidak faham.kami bukan di bawah kerajaan tapi kami(pingje.org) hanya pemberi maklumat.oleh itu jika anda ingin menyemak status permohonan BR1M anda,sila semak melaui 3 cara seperti yang diterangkan di atas.harap maklum dan jangan tanya kami lagi ye.. πŸ™‚

    UPDATE! Pemberian BR1M akan mula di agih pada 22hb februari 2014.sebarang update akan kami kongsikan nanti.

    Cara buat rayuan akan kami kongsikan kemudian,bagi yang gagal dalam permohonan BR1M 3.0.

    WANG BR1M 50% PENERIMA SUDAH DIBERIKAN MULAI 21 HB FEBRUARI 2014.SILA SEMAK AKAUN BANK MASING2.SIAPA2 YANG MASIH BELUM TERIMA SILA TUNGGU YE.KEPADA YANG GAGAL SILA TUNGGU JUGA KERANA CARA BUAT RAYUAN AKAN KAMI KONGSIKAN KEMUDIAN.SEBARANG KESULITAN SILA DATANG TERUS KE PEJABAT LHDN YANG BERDEKATAN DENGAN ANDA.

    CARA BUAT RAYUAN BAGI YANG GAGAL

    1. Individu perlu tampil sendiri ke pejabat LHDN berdekatan.
    2. Individu berkenaan juga perlu mengemukakan semula pelbagai dokumen sokongan termasuk penyata gaji dan tanggungan lain untuk disemak semula oleh LHDN dan 10 lagi agensi lain termasuk Bank Negara dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).
    3. Selepas individu terbabit mengemukakan dokumen sokongan dan rayuan bertulis kepada LHDN maka keputusan permohonannya untuk mendapatkan BR1M akan diluluskan.
    4. Pembayaran akan dibuat ke akaun pemohon setelah keputusan menerima BR1M 3.0 diluluskan.

    Pembohong Lebih nie……

  191. Tak de rezeki nk dpt br1m

  192. Mcmana nk check bg yg tk bg no akaun? Surat tk dpt pun. Col asyik bz ja…hishhh

  193. Kenapa belum dapat lagi……? Maybank

  194. alhamdulillah..semalam dah nyatakan keluhan dalam ni….masih x masuk..arynie dah masuk dah…tapi kenapa masuk rm550 je..kata rm650…mana pegi lagi rm100…huh…mcm2 pertanyaan lak yg bermain dalam kepala hotak nie…tapi syukur lah..nasib dapat…akaun Hong Leong Bank

  195. Kenapa xpt lagi? akaun bank islam

  196. semua kena tipu belaka…janji dapat rm650…tp dpt rm450…..kata bleh cek status online…tapi HAMPEH!!!!

  197. sy pun xdapat lg..aduhh..yg lain dh dpt jer..nape ek??

  198. Askum, saya adik kakak dan Ayah saya tak dapat lagi br1m 2014 sampai hari ni, dah banyak kali cek akaun tak ada juga br1m dimasukkan, tahun lepas dapat pulak, tahun ni tak diluluskan ke permohonan kami…mohon penjelasan pihak berkenaan…

  199. Kenapa saya punya pun blum masuk lagi.. akaun ambank ada sesapa yg dh dpt tak?

  200. Tak da rezeki merasa br1m tahun ni. Lari segala budget. Tahun lepas dpt je.

  201. Maslinah bt md yusof

    Saya pun blm dpt dlm bank maybank…dah 5hr pg check tp blm jgk dpt….

  202. Br1m tak masuk pun

  203. Dengo kate pengagihan smpai 15 mac? Boley caye ke

  204. Smpai dah mls nk check akaun. Da 6hri check smpai skunk xmsuk agi.

  205. baik guna cara lama..bagi pakai kupon je..semua dpt..ni nak mudah masuk no account..last2 lagi menyusahkan….ada x dpt amount yg dijanjikan..ada yg x dpt lagi sampai sekarang..

  206. Nak tanye, saluran br1m melalui akaun bank dah stop ke? Or masih lagi dalam proses transaksi?

  207. ini semua propaganza kang1kung

  208. brim x massuk lg ni

  209. Kwan saye selurat br1m dh sampai rumah semlam. Sye yg melalui akaun bnk tk dpt2 smpat hrini

  210. saya pon masih belum dapat duit brim,padahal tahun lepas saya dapat..maybank

  211. saya masih x dpt la……..sedih

  212. Br1m oh br1m . Aku x dpt ker

  213. Mna brim aku x dapat lg ni org llain dh abis joli

  214. Indah cakap dari rupa
    last yr dapat, tahun ini entah le. Check MBB hampeh.

  215. Saya pun sama x dpt gi!! Akaun MayBank ade probz ke??

    • Saya nak tahu jer sama ade saya dpt / x kerana tahun 2012 & 2013 saya
      dpt manakala tahun ni i update akaun MayBank tp sampai minit skrang x masuk laa!

  216. kenapa saya dapat rm450.00 jer sedangkan pendapatan seisi rumah hanya RM 1800.00 sahaja. Dengan siapa saya nak bertanya?

  217. apa nie..sampai skrg dah 6 hari x masuk2 lagi dalam bank….apa yang susah sgt nie??????

  218. orang yang sokong pas berlambak2 yang dah dapat…yang sokong BN ada yang x dapat lagi….

  219. Nmpak dah pentadbiran macam mna. Mcm mna rkyt nk percaya klau janji hnya tinggal janji? Kwn sy surat dh smpai rumah dh. Sy yg melalui akaun pun masih tak dpt2 smpai sekarang? Macam mana ni? Kol asyik bz. Nak semak secara online pun susah. Setiap hari g bank tak penah2 masuk duitnye. Macam mane lah ni. Egt nk tampung sikit duit tu beli barang dapur. Hrge dh la tinggi skrg. Susahla macam ni. Dapat/tak sekurang2nye bgtwu la melalui surat ke, mail ke. Ini setiap hari g bank nk check duit masuk or tk. Kalau mcm ni sistem lama lagi bagus. Hmmm. Saya terlalu kecewa kerana sya telah merancang budget keluarga apabila br1m dpt nti. Tp smpai skrg masih tk dpt.

  220. Tadi call talian 8000 8000 mocc LHDN…
    Utk makluman sistem bank ada masalah…kalau dlm minggu ni duit x masuk lagi ke dlm akaun bank, sila pergi buat semakan di LHDN yg berdekatan….

  221. saya pun sama x dpt gi.thn lps i dpt,knp brim 3.0 blm dpt gi.

  222. saya pun masih tak dapat….kalau diikutkan layak….banyak kali pergi check tapi masih tak ada

  223. Saye pun tk dpt lagi. Tahun lepas sy dapat ja. Tahun ni ap masalhnya? Tolonglah kerajaan. Jgn buat kami macam ni. Saya mewakili semua rakyat agar jangan hilangkan rasa kepercayaan kami terhadap kerajaan.

  224. Pun belum dpt, ni kali ke3 saya update anda …. sabar jelah…. Nasib gaji da masuk… herm herm….

  225. Sampai bila nak tggu ni? Br1m oi

  226. Salam nk tnye, bile trikh akhir edar br1m melalui akaun ? Ramai dh dpt tpi sya belum.

  227. assalam…knp pembrian birm xsma nilainya..ad yg dpt 300 ad yg 450 n ad yg 550..knp jdi bergini…????
    n nk smk brim yg x msuk akaun mcm mane???

  228. harap brim jadi kering .dah naik malu dengan mesin duit bank islam

  229. Masih lgi menunggu br1m

    • noriah abdul malek

      terimakasihlah lhdn hari ni call baru dpt jawapan…kena tunggu surat , dpt tk dpt tak tau lagi.at least saya tau belum dibank in..tapi mseh tetap menunggu…

  230. Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……

    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……

    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……
    Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo…… Mana Brim..ooooo……

  231. apesal saya punya br1m tak dpt2..padahal haritu cakap direct msk bank 22.22014… mana janji anda??mana perginya ‘janji d tepati..pencapaian d utamakan’ tp ape yg nk d capai..tak sampai2 jugaa… bila nak kasi ni??? nk bayar sewa rumah lagi…

  232. aku acc publick bank pon xdpt lg..cilaka..

  233. member office semua dah dpt, mana brim wooooi

  234. Sye pun tk masuk g br1m. 28 hb dh ni. Janji mane? Tahun lpas dpt je.

  235. sy pun tak dapat lg woooo….. dah bg no akaun dah… please help2… hahahahaha

  236. saya pon x dapat lagik…dah masuk bulan 3 dah oiii…ha3…

  237. shahrul bin musa

    bleh saya tau bila dapat voucer??

  238. Mne br1m nih? Bulan 12 lagi dah kemaskini borang. Bile kol permohonan tgah diproses. 1 bulan lebih proses ? Smpai skrg tk de jwpn. Ape ni?? Yg dh dpt bolehla puas hati. Yg tk dpt lagi merangkak. Lame sy tunggu. Kalau tk dpt bgtwu jela tak dpt. Ni nak kene tgu berharap bgai. Tahun lepas ok je dpt. Ade sesape tak dpt br1m lagi tk? Ke saye je tak dpt?

  239. tunggu lah brim sampai tua la lu org yg rus mkn duittttttttttttt…………..

  240. hmmm…xdpt lg….xmasuk2x pun lg dlm bank…apa citer….kita sebenarnya…bukan mengharapkn duit brim ni…tp dh kata layak terima…kena tau la dpt ke tidak dpt ke…pengurusan tak bagus la mcm ni….xdpt kata xdpt…kan senang…..apa la…

  241. BILA CHECK MASUK ??

  242. Br1m tk masukk

  243. sye pon xdpt lg,, hri2 cucuk,, tpi persaan hmpe yg kluar

  244. tahun lepas dapat tahun tk masuk pun

  245. Salam. Saye perlukan rm200 segera.
    ADe sesape yg baik hati ? Saya pelajar dan saya pasti akan membayarnya semula. Saya amat memerlukan rm200 .

  246. Br1m oh br1m

  247. Hmm. Nak kasi pun kew tk brpe stabil.

  248. Br1m melalui akaun dh tamat ke pengagihannye? Sy belum dpt

  249. jangan buat raayat kecewa kerana mengharap sangat Brim tak kunjung tiba.

  250. BRIM…… BROOMMMMMMMMMM…….BROOM…………..YEH HAAA…….

  251. Mohamad Samsi Amri

    Mohamad Samsi Amri

    Saya Guna akaun Maybank tapi tak masuk pun……Apa masalah nya…

  252. Saya nk tahu status saya sma ada dpt atau tak br1m tu

  253. Saya pun masih belum dapat lagi…. Bila la nak masuk nie…. Haiiizzz…

  254. knp sy blm msk gi.dh lah bgi nom acc tapi blm masuk ape masalanya.penah aku hari2 cucuk.

  255. Lain kali kalau perlaksanaan tak mampu di jalankan dengan cekap dan pada masa yang di janjikan … TAK PERLU BUAT PELANCARAN AWAL-AWAL … ini yang membuatkan orang meluat .. siapkan semua dulu baru lancar …..

  256. saya pun xdpt lagi…sya guna akaun mybank

  257. Mohon penjelasan drpd pihak yg btggjwb utk menjwb soalan2 kmi. Kmi rakyat yg harus dibela. Setengah drpd kmi sudah mengemaskini akaun. Ttpi ap yg kmi harapkan tidak ptot berlaku. Ad yg masih belum menerima bantuan tersebut. Seminggu lebih kami tgu ttpi tiada jwpn. Dapat atau tidak kami perlu tahu dan perlu diberitahu. Sebelum undi br1m dpt dgn baik. Selepas undi inikah yg ptut kami dpt? Buktikn pd kami kerajaan bn adalah yg paling layak memimpin negara. Mohon penjelasan dripada pihak yg terlibat menjawab mengapa sudah seminggu lebih ada segelintir drpd kmi yg masih belum menerima br1m. Setiap hari ke bank adalah duit..

  258. betuLLLLLLLLLLLLLLLL kata Pakman..saya pun x dapat lagi nie…

  259. bila mau masuk maaaa

  260. rupanya ramai lagi yang senasib…. x update akaun no pun takpa… dah agak dah jadi camni…

  261. I have emailed tried to call but still no feedback. What is the point of having this if you are not planning to respond.

  262. mne br1m,x dpat2 lgi ni..

  263. mana brimmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm 1 umah xdapat g yg kawin yg bujang semua xdapat g apa cer ni gj semua bwh 1500 apasal xdapat g ini tidak adil!!!klu nk bg biaq la adil ni ada yg dpt dlu ada yg xdapat menyusahkan je!bg org harapan PALSU!!!

  264. asalam…..rasanya br1m dulu lebih bagus daripada yg sekarang…..dulu pon jutaan orang yg ambil…cuma terpaksa lah beratur…..tapi kali ni kerajaan beritahu kita dah cangih gunakan akun bank lebih cepat tapi ini lah jadi nya bukan kami x boleh sabar x kisah lah walau pon berperengkat….tapi kenapa semua opereter lhdn buka tangan,,hingakan banyak orang komplin talipon x mahu di jawab……cuba beri tahu tarikh yang betul jadi x payah lah kami asek pergi cucuk kat bank saja……kalau nak senang katakan saja lepas raya semua orang kompom dapat…..jadi semua orang tunggu lepas raya aje…..

  265. Huhu.. memang susah nak mengarap wang “orang” ni. Kalau diorg xnk bagi, lambat bagi, apa yg kita bleh ckp, line fon semua engage atau buat2 engage sebab xnk jawab. Hoho. Yang duk nampak komen2 kat sini, semua kaum sebangsaku, termasuk lah aku. Huhu.. xda ka kesedaran tuk kita sama2 buat sesuatu, tanpa bergantung harap kepada orang lain (kerajaan – yg menguruskan harta rakyat). Tp yg aku nampak bangsa aku sendiri ni tak pandai nak cari peluang tuk berniaga. Mungkin sbb kita rasa ni negara kita, bangsa melayu kita selamat disini. Ekonomi, bangsa lain dah kuasai. Nk tak nak harga barang dimainkan oleh golongan ni, kita terpaksa akur. Mcm ni lah. Dalam ramai2 yang komen ni, cuba kita letak satu target. Duit brim ni guna buat berniaga. Nk brrniaga apa? Guna kemahiran. Org x skolah pon bleh buat. Sapa yg tak reti ni ptg rumput? Cuci kawasan rumah? Apa kata tawarkan perkhidmatan tu kat org yang perlu. Satu lg sikap malu di kalangan org kita ni tak bertempat. Malu berniaga, rugi2. Aku pun dalam proses tuk buat niaga dgn duit brim ni. Kalau tak dapat, aku nk kumpul duit sendiri. Aku letak satu matlamat. Saja aku share. Aku tak untung dan rugi pun kalau aku tak share. Cuma aku nk kita sama2 pk halatuju kehidupan kita. Kesian kot aku tgk bangsa aku dan diri aku sendiri trrutamanya bila komen beratus sebab harap duit yang diberi dgn tujuan tertentu mereka.. harap faham maksud aku deyh… pendapat korang???

  266. kasi tukar sama dia..ini kalilah…

  267. da bape hari bulan da..hari tu call asyik dlm proses je..proses ape lagi…1 family aku xdpt lagi..mak aku xdpt lagi….kadang2 rasa fedup pon ade…sbb gan duit tu boley la bayar ape yg patut….

  268. Sekarang boleh apply lg x

  269. saya apply thun llu pkai kupon tp thun ni brim msuk dkat akaun bank saya.. pdahal saya tk bgi pn akaun bank saya.. akaun bank saya tu sdah ttup.. cm mna pla msuk dkat sna…

  270. sy lum dapat katanya dlm proses thn lps dpt

  271. sy pun blm dpt lg tk pa la if ada rezeki kita mesti dpt kan, insyallah.

  272. noradiy abu bakar

    saya masih tak dapat bantuan satu malaysia.padahal dah nak habis tarikh pembayaran,tp masih belum terima apa2 duit pun.dulu menetap di gombak dan skrang di sungai besi.sy dah update status tp masuh belum terima apa2 bayaran…(yg menharapkan bantuan rakyat 1 malaysia)

  273. gara2 brim,ketaku trtunggak dua bulan..cilaka..jgn bagi janji 22hb masuk brim la kalau x dpat ditepati..sampai skg x pandai masuk2..habukpun x mau masuk..

  274. Rupenye ramai yg masuk lg br1m.. Igt bape kerat je.. Then ade gak kes yg masuk half.. Hmmmmmm.. Ntah la ekk.. Susah nak komen.. Sy nak bayar mara pon ta dpt bayar.. Hmmmm.. Klu mengharap je mmg sampai bulab depan la ta bayar jawab nye.. Lg best tatau yg permohonan kite ditolak.ke ta.. Kne call LHDN dlu bru tau. Knp la ta siap2 kn surat bg awal2.. At least tau status n boleh wat rayuan..

  275. Muhammad bin Zahari

    Niat kerajaan nak menyenangkan rakyat tapi sebaliknya.
    Bagaimana terjadi begini ?
    1. Surat Pengesahan dah diterima penerima, tapi bila dtg ke Pej. Daerah masih tiada dalam senarai penerima.
    2. Penerima mewakilkan kepada org lain kerana masalah kesihatan dan wakil menandatangani surat akuan sebagaimana menurut Akta Akuan Berkanun 1980.
    3. Apabila ke bank BSN untuk menunaikan baucer tersebut bersama lampiran Surat AkuanBersumpah Wakil dan salinan Kad Pengenalan Penerima serta Kad Pengenalan Wakil pihak bank pula berkehendakan Kad Pengenalan asal penerima.
    Kemusykilannya kenapa tidak dinyatakan terus dalam Surat Pengesahan yang dihantar kepada penerima wakil mesti membawa Kad Pengenalan Asal penerima dan apa guna wakil menandatangani Surat Akuan di hadapan Pegawai Daerah/Penolong Pegawai Daerah. Berapa kali kami mahu berulang alik dalam jarak yang jauh (pergi balik hampir 100 km) kerana niat baik kerajaan ni. Hati mana tak panas dah lah menunggu giliran lama kat bank. Masa, tenaga dan kos habis begitu aje.
    Harap pihak yang bertanggungjawab pasti betul-betul tanpa menyusahkan rakyat.

  276. hairan… bila semak x layak pulak sedangkan sejak brim diperkenalkan kita dah 2 kali trima brim.. tapi geng seorang ni ta bekerja…tapi punya bisness meletop, dengan bangga dia kata dah masuk 650… apa ni.. kita gaji cepot ta layak pulak.. ni tolong orang susah ke or orang senang..

  277. penat dah aku tunggu biarlah … dapat tu rezeki if tak dapat najib tipu grrr

  278. assalamualaikum, aduhhhhai…xmasuk lagi….hmmmm, memang xdapat la…betul tu..ada rezeki adalah…xde…belum pru je boleh dpt…tgk nk dekat pru nanti….tungguuuuu….

  279. menipu punye kerajaan. suruh orang update maklumat online konon. perasan maju sangat. aku ingat servis pn laju la. ni MAKIN LEMBAB dr buat manual. aku punye sampai hr ni tak masuk ape cite NAJIB woi?

  280. sya pun x dpt lgi,, ramai kengkawan pun tak dpt lagi,, sabar laaa… selama ni pun klu tak dpt duit brim pun bolih hidup gak kan…..ni krajaan lambat bagi pun korang tak sabar,, dh bising bising,, tak tau nak bersyukur langsungg,,,,

  281. aku sokong pendapat asri….. cuba la jadi rakyat yang bijak ,,, jgn asyik nak mengharap,,, lepas tu tak dapat nAK mengutuk lak… asik nak ke suap je,,, tapi pandai kata kerajaan rasuah la, itu la ini la…… malu la aku jadi melayu macam ni…….

  282. Puas call xpernah dapat foward email langsung x berjawap…entahlah apalah yg diorang nak buat dgn golongan yg memerlukan mcm kita ni..main tarik tali je

  283. Nor Rita Binti Haron, Alor gajah, Melaka

    Saya, Ibu tunggal 4 org anak, masih tidak dapat lagi BRIM 2014…apa statusnya….tahun lepas dpt, tpi tahun ini tiada jawapan lagi….

  284. Kawan kawan. Cuba check account. Penantian saya berakhir hari ni. Setiap hari check dekat 10x sehari start 22hb feb hari tu. Alhamdullillah sangat2. Full amount dapat. Terima kasih untuk rezeki ini ya Allah.

  285. yeah! saya sudah dapat, sebab tu la kita kena sabar n yakin , lambat atau cepat pasti akan ada rezekinya. alhmdllah allah berkati doa org2 yg bersabar. br1m dpt dah, tmksh government. hidup bn moga diberkati yg maha esa.

  286. SYA XDPT JGK NI..SMPOAI ARI NI XMSUK LG

  287. banyakkan bersabar, dpt cepat habis cepat dapat lambat lambatlah habisnya

    ni pk menteri dh kata:

    Setengah juta lagi Rakyat Malaysia bakal menerima Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) sebelum bulan depan.

    Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan (kiri) berkata penerima tersebut bakal dimaklumkan dan wang BR1M akan disalurkan sama ada melalui akaun bank masing-masing ataupun baucar.

    “Ini fasa BR1M kedua selepas fasa pertama selesai bulan lalu,” kata beliau kepada beliau di Pejabat Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Kajang hari ini.

    Ahmad juga berkata mereka yang ditolak permohonan boleh memuat turun borang di laman web Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) bermula sekarang dan menghantar borang berkenaan berserta maklumat lengkap termasuk slip gaji suami isteri.

    “Sesiapa rasa diri mereka apabila terima penolakan BR1M, tetapi percaya mereka layak terima, hendaklah buat rayuan untuk BR1M yang ditolak sudah dibuka,” kata beliau.

    Beliau berkata pihak beliau akan mempertimbangkan.

    “Tahun lepas, seorang ditolak BR1M kerana beli kereta Proton Perdana tetapi kita lepaskan sebab beliau buktikan kereta itu dibayar dan dimiliki anaknya,” jelas beliau.

  288. Pelik tapi benar….saya mendapat email yang menyatakan bahawa pasangan say tiada dalam rekod Jabatan Pendaftaran Negara?. Harap Jabatan Pendaftaran Negar link dengan abatan Hasil…. tingkat prestasi kerja anda.

  289. dalam akaun bank tak dapat kupon pun tak dapat lagi . . tunggu ni kalau ada sampai r nanti . .

  290. saya belum mendapat sebarang surat dan kupon,, senarai nama ada terdapat di LHDN,tetapi sampai bila saya tunggu.Bagaimana saya bertindak?

  291. saya pun mati tapi dpt dr najib RM4

counter statistics