Thursday , September 29 2016
Home / Ngetop / Super Failed: Apabila test drive Proton Preve bermasalah (2 gambar)

Tags

About Musalman

Seorang jejaka yang dahagakan berita artis. Kacak bergaya dan disegani ramai. Lagak menghisap rokok sahaja membuktikan dia seorang yang optimis.

Check Also

Dash-Cam-Kemalangan-23-MEDIAMALAYA

Super WTF: Kompilasi kemalangan kereta menggunakan dashcam #23

38 comments

  1. gila la…blm pe2 dah rosak bagai..alahai proton2

  2. cuba tgk tajuk post ni.. 'super failed' etc….? teguran yang membina ka tu…tegur dan kritik dua perkara yang berbeza. walaupun aku pernah pakai proton saga dan kurang selesa dgn kualiti dan service yang mahal, namun aku tetap bangga dgn kereta keluaran malaysia… 🙂

    • bangga mmg bangga bro..tp beli kereta bukan mcm beli bju..tiap2 hari boleh tukar.harga kereta bukannya murah,,beli 1 bertahun2 guna..agak2 kalau dapat kereta kualiti mcam ni adil ke untuk pembeli??rakyat malaysia of course akan support kereta tempatan kalau kereta yang dihasilkan berkualiti..

  3. kepada support malaysia,

    anda tulis 'typical malay people"…

    anda bangsa apa? kenapa untuk berleter dan suruh orang lain keluar dari malaysia, anda mesti tulis dalam bahasa inggeris?

    anda termasuk dalam statistik orang malaysia yg tidak tahu berbahasa kebangsaan itu ke? yang duduk di malaysia sejak kecil tetapi tidak pernah berusaha untuk bertutur dan menulis di dalam bahasa kebangsaan, walau sedikit.

    siapa yang patut keluar dari malaysia sebenarnya?

  4. After over 25 years in the auto industry and knowing that most Malaysians will buy a Proton, I feel that the company owe it to the Malaysian users to finally able to produce superior quality cars which concentrates much more on the safety aspects than gadgets, and having more people survive an accident whilst inside one. Is Preve the answer?

  5. Cerita pasal proton, aku dah 10 tahun pakai proton, baru tahun lepas trade in, ambil nissan, proton ni kalau enjin memang boleh tahan jarang problem, tapi bahagian lain seperti drive shaft setahun sekali tukar baru, tingkap tak larat nak baiki, body walau buat element selalu pun masih gegar, wayering ada problem, bukan nak condem, tapi tu hakikat…dulu bekas boss aku pernah buat presentation dekat proton untuk jual part kereta, apa yang engineer proton buat masa presentation, buat bodoh, ada yang terlelap, kalau product kita orang tak bagus, kenapa BMW, WW, MERCH, HONDA dan lain2 beli? fikir la sendiri, nak yang murah tapi berkualiti itu moto proton….

  6. Sudh2,xpayah bertengkar..pkr cra postif,bkn xnk bngga dgn ap yg mlaysia bt,tp skrg ni,kereta produk mlysia,mg kurng berkualiti,aku gna pesona yg bru,bnyi engn mcm bot lg,bla aku pg tnya tmpt servis,alasn nya,(mg pesona bnyi mcm ini,bnyi stmpet)ap kes,berharga mewah,Rm59,xxxk blm kira,loan lg..kepada syarikt pembuat kendraan berproduk mlysia,bt lah keja dgn jujur,doubel cek

  7. Proton Edar clarifies viral Proton Preve accident pix
    APRIL 21, 2012 AT 1:20 AM BY PAUL TAN FILED UNDER PROTON, PROTON PREVE

    A set of images picturing a Proton Preve suffering accident damage causing the front right wheel to appear crushed in has been making its way all around the internet today, especially on social media spaces such as Facebook and forums.
    Proton Edar’s Facebook account has posted a clarification on what they are claiming actually happened with the car. According to Proton Edar, the accident happened around 4.45pm yesterday where the red Proton Preve in the picture driven by a Proton Edar sales advisor hit a divider and landed in a such a manner that caused the lower arm to break, resulting in the awkward position of the front wheel in the photo.
    We think Proton Edar has used its social media channel effectively in this case – rather than try to bury the story it has come out to try to explain what actually happened (many people were coming up with their own conclusions on how the wheel ended up in such a position), and signed off with an advice to everyone to drive safe so that such accidents would not happen. Of course, only those at the scene would have really 100% known what really took place exactly. There doesn’t appear to be much other damage that can be seen on the car other than the wheel.
    Perhaps the sales advisor was too enthusiastic about the new turbo engine’s torque. We at paultan.org would also like to remind everyone to drive safe. Proton has entered a new era with turbocharged engines in two of their models now – the Preve and the Exora Bold. The new turbo engine makes more torque at a lower RPM than most people are used to, so don’t go crazy before you learn your new car’s limits.
    Give yourself some time to get acquainted with the car, which is especially hard to do if it’s a test drive unit – there’s definitely not enough time to learn the car’s full behaviour! It’s really not necessary to drive a test drive car as if you stole it just because you can – after all how often are you going to trash your car during your course of ownership?
    You can click the image above to view the full message or head onto Proton Edar’s Facebook.

  8. Aku ni dah lama pakai Proton. Wira tahun 1994. Sampai le hari ni, sayang nak jual. Bukan apa…tua-tua Wira itu pun jarang meragam. Cuma aku tak berapa berani nak bawa jalan jauh-jauh. Almaklumlah umur dah tua, sama tua dengan umur anak sulung aku yang tengah tunggu tawaran ke IPTA. Percaya tidak ekzosnya masih ekzos yang asal dan sampai hari ni masih belum ada tanda-tanda nak kena tukar baru. Aku rasa la, Wira aku ni aku nak pakai sampai mekanik surrender kata tak boleh baiki lagi. Aku sayang Wira aku dan nak pakai sampai relai. Orang nak kutuk Proton pun kutukla aku tak kisah. Aku tak akan jual Wira aku walaupun kini aku dah pakai Sorento.

    • betul tu En. Ibnu. suami saya pun sayang sgt kat kereta wira kitorg (saloon – jenis panjang). dia tak nak jual wlupun kereta tu dah habis byr. sebabnya adalah krn kereta tu jarang bermasalah, selesa utk perjalanan jauh & paling penting, spare parts mudah didapati dengan harga yg berpatutan. bagi sayalah kan, tak kira kereta apa pun, yg penting bagaimana kita menggunakannya. klu cermat, maka tahan lamalah ia. klu kasar & kurang penjagaan serta maintenance, lama2 pun boleh jadi besi buruk. so, M'sia boleh.

    • sparepart wira model mula2 byk import dr jepun…and pasang kat cni kalo x siap saya….wira lama mmg power…bapak ku penah rosak gearbox sbb ada mekanik pokok ketapang wat amenda tah…pasang2…trus rosak…lepas tukar gearbox model br…trus….xde power langsung…..sorry proton…i dont believe u….hahaha…..korang yg pandai internet…sila wat perbandingan harga kereta proton di malaysia and uk….rasa pelik sgt kot….kat uk proton jual murah dr malaysia. sian la rakyat malaysia yg tanggung keta mahal….yg x nek kapal g uk…err…kereta wat kat malaysia kena tax ke? plus…dengar kata ad beza dengan kualiti kereta pasaran malaysia dengan export….

  9. dungu, ni kan exident, aduhaiii……………….!!!
    kalau bawak keter german exident hancur jugak!!! nak sampaikan berita make sure lengkap dan betul la…jangan nak menimbulkan persepsi yg buruk!!!! ini periuk nasi org lain….

  10. proton autarrrrrrrrrrrrrrr……. letih dah pakai proton problemmmm adoooooo… cakap tak serupa bikin

  11. proton yg paling baik adalah wira je. yg lame lebih berkualiti. yg terkini takde kualiti. name pon elok2 dulu tuah dah jadi preve. ape maknenye preve tu? tuah kan lebih beridentitikan malaysia?

  12. Oklah tu ….. skurang2nya kereta nie boleh juga rosak… alah bukannya nak beli dan guna selama-lamanya…pun….. Ada org beli kereta setahun dua pastu JUAL dan beli baru… sama gak…

  13. preve ni macam design kia forte…..

  14. Sy ni xda lah kata x sokong brg buatan malaysia..tp kena trima hakikat keta buatan ni kualiti mmg xda..hal ni jelas bl tgk 2 0rg adik beradik sy pkai keta proton bru plak mcm-mcm problem..dr segi bunyi pelik jgn kata lah mmg mcm2 ada..klu diikutkan hrga keta msia ni melampau..tp kualiti mmg xda..keta import mahal sbb dah dikenakan cukai..jd kesimpulannya siapa yang kena?pengguna jgk tggung beban sbb xda pilihan.. Skang pun sy pkai keta buatan msia..wpun ada bunyi yg x syok keluar buat2 x dgr jelah..ape bleh buat beli baru mcm2 bunyi dah ada..nasib badan..

  15. salam semua.. saya pun rase bangga kite setanding negara maju yg lain…sume komen tuk penambahbaikan..ramai yg komen, maknenyer ramai la yg mengambil berat kan?? so, yg berkaitan sila la amek maklum..yer la, bukan semua same dlm cara menyampaikan, ade yg keras bunyik nyer, ade yg ala2 sopan santun, ade yg bunyik kejam tapi pada saya sume tu perlu diambil perhatian bagi menambah baik…proud 2 b malaysian 2…peace!

  16. aduhaiii..belajar la fizik…momentum tu apa…

  17. klu nk bunyi enjin y sehalus selembut sutere cina beli la BMW 7SERIES haaaa mmg terbaik,,ala kate mhal mne pn klu xreti nk jge same je,ayah ak setia dgn proton dh 24tahun ok je xde pn pe mslh proton saga die dah berbelas tahun enjin dh bunyi2 tp msih lg bly bwa ktorg jln2 wlaupn skrg dh ade exora jasa kate 2 ttp terbaik, mak ak dh besalin 2 kli dalam kate 2 fmly ktorg jenis y suke holiday so kate saga 2 dah banyk mengembara ke serate malaysia alhamdulilah ok sampi skrg tgal lg skrg xde la bwa jejauh,PROTON TERBAIK…

  18. Minta nasihat dari mereka-mereka yang berpengalaman.

    1.bercadang untuk membeli proton preve.
    2.sekarang ni menggunakan wira, keadaaan ok usia dah 16 tahun, kos baiki kerosakkannya pun boleh tahan juga besarnya.
    3.sebelum keluarnya preve dalam perancangan nak beli Forte tapi dengar citer maintainancenya sangat tinggi.

    terima kasih atas cadangan dan nasihat.

  19. aku dah pakai 5 kereta..semuanya malaysian made…3 proton 2 perodua..so far no complain…sakit sikit2 tu biasa la…proton pun dah byk improve sejak DSZ ambil alih…sekarang dok tengah tunggu preve..insyallah bulan dpn dapat kot…dah test drive..ok n smooth..setakat 160 senang je dia pecut…terusterang aku dah booking city bulan lepas…terpaksa cancel sebab dah terpikat kat preve….lagipun jauh lebih baik drp jenis yg sewaktu ngan dia…x rugi rasanya…

  20. Alhamdulilah.
    walaupun berbeza pendapat, kita semua masih ada jiwa menyayangi Malaysia..

  21. Ape2 pon aku support Kereta Malaysia…mgkin ini salah 1 kelemahan teknikal ygxdisengajakn…

  22. Aku dah pakai 4 kereta Proton, di mana tiganya baru. Antara 3 yang baru tu sekali sahaja yang kurang puas hati, yang beli di dealer. Aku rasa, kalau nak beli Proton, beli di HQ Shah Alam. Di situ customer servicenya tersangat bagus. Customer dilayan macam raja. Di dealer, servicenya kurang sikit dan kereta pula dah ditransport jauh.

  23. Telah memandu Gen2 selama 8 tahun 2 bulan, Perbatuan sudah capai 202 ribu kilometer kerana berulang dari Kluang Subang selama 4 tahun dan sekarang berulang dari Penang ke Subang pada setiap minggu selama 8 bulan . Engin masih berkeadaan baik dan kos penyelenggaraan rendah..Berbaloi dengan wang di laburkan untuk jangka masa panjang. Yang penting pengguna perlu menyelenggara kereta dengan baik walau apa jenama pun. .Bercadang beli proton preve kerana percaya akan ketahanan engine campro. Masalah kecil seperti tingkap tidaklah capai RM 10 ribu jika dibandingkan untuk tambahan beli kereta jenama luar.

  24. Apa2 pn brgantung pd nasib. Kalau dpt yg ok,ok la. Klw dpt yg xok.siap duit la.saga BLM AKU enjinnya dah pecah,tanpa sebab.mana nk cekau duit?proton nk bg? Dorg xnk amek kesah pn psl keta aku.

  25. Proton terbaik…..di luar sana pasti ramai kritik…tetapi sebenarnya proton mendapat perhatian
    dalam hati mereka masih ada berkata bagus juga kereta proton nie itulah hakikat yang sebenarnya…<3:pB)

counter statistics