Sunday , December 4 2016
Home / Isu Semasa / Super Ganas: Pekerja KFC belasah pelanggan

Super Ganas: Pekerja KFC belasah pelanggan

KFC tampil lagi dengan masalah baru. Kali ini difahamkan cawangan tersebut telah kehabisan ayam goreng. Ini membuatkan segelintir pelanggan marah, pekerja KFC juga telah menunjukkan kemarahan dengan membelasah pelanggan tersebut. The rule is customer is always right, tak kire kalau customer tu jenis cine bukit marah tak tentu pasal.

About Musalman

Seorang jejaka yang dahagakan berita artis. Kacak bergaya dan disegani ramai. Lagak menghisap rokok sahaja membuktikan dia seorang yang optimis.

Check Also

cuimb_mviaikcka

Aplikasi Razak menerima serangan “1 Bintang” di Google Play

Aplikasi Najib Razak baru sahaja diumumkan pada hari ini namun ia mendapat reaksi yang berbeza ...

131 comments

  1. buat malu je..

  2. Haha mat salleh tu relax je tgk..mesti 1st time dia tgk benda camni..tapi aku rasa kebanyakkan pelanggan kat situ mcm xlah terkejut sgt tgk mamat tu kena pukul..mungkin dah expect pelanggan tu mmg kurang ajar kot..

    • saya baca kat facebook kfc tu , cina ni cakab cibai melayu .. tu sebab budak tu naik angin terus pergi belasah …

      cina tu memang kurang ajar pasal cakap macam tu .. padan muka kena belasah ..

      tapi melayu tu memang salah sbb belasah customer .. sah sah kena terminate …

  3. hahaha……tu la~~~~~

  4. Hahaha lawakkk…

  5. Kindly remove this link as it provoke negativity.

  6. tu la akibatnya kalo kurang ajar n x sabar. Saya x bermksud nk memainkn isu perkauman tetapi rata2 kaum cina memang slalu buat hal,saya bercakap dari pengalaman n memang dh jadi kebiasaan bertemu dgn customer kurang ajar mcm nie

    • x jugak.! org melayu ke, org cina ke, india ke or sape je semua sama je. mungkin dh terkene kt batang hidung awak, dh rezeki awak asik terkene.

    • aku setuju selalunya time kat jalan main mask..dh la bwk laju..i noe they drive car yang mahai2 but the main point here is respect..yes mmg customer always right tp setiap org ada kesbaran masing..penah minggu lepas beratur nak bayar barang..n tetiba ada one chinese slmber potong…apa g terus sound la ni apa hal potong..

      • tak kisah la kete mahal ke murah ke.. sama je. bawak kete mahal, org sayang kete.. takkan nak main masok je.kalau org langgar mampu ke nak bayar.. pengalaman sendiri ye. stk

        • ala kalau dh mmg bawak keta cm tut kesah pulak dia keta dia mahai…kalay org syg keta mahai x dak la exksiden keta volksagen langgaq bmw phm!!!xpastila kalau hg nmpk eksiden yg keta besa ja..jempot la mai png kalau x penh nmpk peacee!!!..

      • yup… depa mmg banyak peel… kalau pasai benda free lagi laju

  7. Kenapa video nie fokus part nk gaduh aje. kita tak tahu hujung pangkal. mesti ada something yg buat pekerja kfc tuh naik berang.

  8. Kurang Ajar punya pekerja KFC,dorang ni xde training ke ssuka hati mak bapak dia nk tumbuk orang,ishh harap2 jgnlah ade provokasi psl video ni takut nnt jd tragedi 13 May,KFC harus perjelaskan tindakan staff dorang n harus mengambil tindakan,klu blh tutup terus KFC tersebut.ni lah org melayu kang amik pekerja asing ckp ank tirikan pekerja tempatan,dh bg peluang nk wat kuang ajar lak,jgn nk marah klu org tempatan lbh berminat amik org luar ,org sndiri mcm bangsat.

    • Ko nie mmg bodoh la bg komen fiza.Xsemestinya pekerja kfc 2 yg salah.Maybe cina bukit tu wat kecoh xtentu pasal.Org jenis ko nie la yg wat bangsa melayu lagi teruk kena pijak.takut sangat kat bangsa cina walaupn dwang tu salah.

      • Klu ko x suka kena maki jgn keja ngan manusia,pergi kerja ngan monyet,@ orang bisu..dia nk maki ke nk mencarut ke lantaklah.

        • maksud ko org kerja KFC ni patutnya lantak la ko kena maki, kena kutuk mak ayah ko ker, kena kutuk kaum ko ker, die ckp PKM aper…biar je la. kiranya maruah jd no. 2 la eak??? cina tu pi cakap melayu cibai, aper komen ko???

          • komen aku lantak lah dia nk ckp ape pon,klu ko x cibai ko nk marah wat pe,ni sbb ko cibai lah ko marah klu aku bkn stkt ckp cibai je,aku dh mencarut2 kan bdk bodoh tu.aku pernah jg ckp kat sorg bdk cina ni bodoh sbb lyn lambat tp dorg xde pula nk marah2 sbb dorang tu tau dorang tak bodoh so wat pe nk marah.ko bekrja ngn manusia klu xsuka kena maki jgn kerja ngn manusia g kerja ngn org bisu.tu bos2 melayu klu kerja ngn dorang korang igt dorang tu smua guna bhsa2 yg baik ke?same je tp sbb dorg tu melayu xpelah nk ckp ape pon ckp lah

        • aku sokong ko fiza….. jgn libatkan perkauman dlm hal ni…. klu cina tu menyumpah ke apa ker… apasal yg budak KFC tu nk naik angin… buat je ler keje…. budak KFC tu dibayar utk buat keje… bukan nk marah2 org….. aku x percaya cina tu menyumpah mak bapak budak ni….budak ni jer panas baran x tentu pasal…… lepas ni confirm KFC takkan amik budak mcm ni… klu aku ada kat situ sbg customer…aku akan berpihak kpd cina tu sbb kami adalah pelanggan……

          • memg die dbayar utk bkerja TAPI BUKAN UTK DIMAKI..x tkejut klo kjadian ni blaku kat i-city.korg baygjknla ade brp org yg akn mkn kat situ.dtmbh dgn pkerja yg mgkin x ramai.memglaa x meng tgn..customer always right but as a customer u have choices.klo da tau servis lmbt n org ramai so guna otaklaa..ko bleh bajetlaa akn tggu lama n mgkin x kan dpt..klo da x tau sabar bek x yah nak ngada2 sebok mkn kat situu…PKERJA KFC PON ADE PRASAAN SBB DORG PON MANUSIA MCM KITA BUKAN BINATANG YG PERLU DIHERDIK..BINATANG PON KITA SAYANGKAN…

          • memang tak patut dimaki tapi sebagai orang melayu yang mempunyai adab sopan yang tinggi kita tak boleh lawan balik….kalau org bagi taik kita bagi bunga atau lebih baik diam dan pergi ambik air sembahyang…….ini dapat buktikan yang kita lebih bertamadun dari bangsa lain baru bangsa lain boleh respect……cina ke melayu ke india ke sama sahaja kalau hati bersih semua ni tak terjadi…….banyak gak orang melayu yang tipu aku dan orang cina tolong aku so sebenarnya bangsa tak penting tapi hati beb……..

    • ‘cust is not always right but cust is always important’. itu prinsip era 21 ni kpd sapa2 yg keja cust servis. aku faham perasaan pekerja kfc tu. dan SGT BANGKANG KAT FIZA!!! sekolah tadika mana dulu??? aku jg keja cust servis, & bila aku jd cust org, aku akan istiqamah dgn layanan yg diterima.

      • abis mcm mane pula klu org melayu sndri maki bangsa sendiri,kita nk buat tindakan yg same juga ke?aku dh berdepan bermcm kerenah manusia ni xkira ape bangsa pon,klu kna maki ke,hina ke paling2 tidak pon aku hny maki lps custmer tu blah.klu dia ade otak knp x pgl je polis ckp ade org nk wat kekecohan sng abis cite,ni klu bw msk court cnfrm cina tu menang.lainlah cina tu pegang pistol ke,pisau ke bru blh ambil tindakan,abis klu 10 org dtg memekak,mrh2 smua nk kena tumbuk ke?sorilah aku pnh kena lbh teruk dr bdk KFC bodoh ni tp xdelah nk bertumbuk2.nk berlagak konon mcm bangsa tu mulia sgt tp perangai lebih teruk dr anjing.

        • Apek kurang ajar yg kena pukul tu boy friend kau eh Fiza.. wakaka. Bukan main lagi kau backup dia sampai kau jadi mcm hanjing menganjing kan org.. Lariiiii si Fiza hanjing nak mengeget

          • haduiii fiza lahanat ni lg. bila komen j mesti bunyi bangang sgt! ko ni mmg lahanat k? mmg nmpk mcm salah tp ko de kt situ k? tgk dnga dgn mata kpl sndr! vdeo tu bkn cite dr awal smpai abes mgkuk! ko sama mcm musibat yg amik vdeo. nk mnimbulkn fitnah! yg xde kt situ jgn komen lebih2! kita ni duk brbilang kaum. 1 malaysia! x semua melayu x bgus dan x semua cina india 2 bgus. pk logik akal. korang lk jgn pcy sgt 'fiza' ni melayu. ntah2 yahudi zionis! sb 2 slumber j bangsatkn melayu walopn x tau ujung pgkal cite. fiza yahudi zionis lahanat! puii!

        • alaa..klo kt nak samakan situasi org ngn kita memg kita lah slaluuu over…
          utk setiap kes kita kena tgk gaklaa situasi..bnyk faktor yg bleh mpengaruhi tindkn kt utk setiap situasii..mgkin cik fiza sorg yg pnyabar,so mgkin cik fiza bleh handle situasi yg mgkin lebih teruk dr bdk kfc nii.bg bdk kfc nii mgkin nii da kes mlampau..sy pon pernh g i-city n teringin nak mkn kfc kat situ.tp mlihat org yg ramai n suasana yg kurg selesa n sbg customer yg bijak jgk sy ade mmikirkan kes2 begini.sy pernh fikir keadaan bgamana bkerja sbg bdk kfc tu.dgn org ramai,order yg bnyk,n etc.sy pon bfikir as a customer klewtn servis,ktidkselesaan,kemarahan pon mgkin akan timbul klo mkn kat situu…so, seng2 x yah mkn kat kfc situ.bek pegi kfc besr kat uitm area jakel tuh..so AS A CUTOMER U HAVE MANY CHOICES AND THE BEST CHOICE TO CHOOSE.USE YOUR RATIONAL MIND TO DECIDE OK….

          • Bro, harap maaf but aku nak bagi pandangan sikit. As a customer u bbhave a decision to choose. As a worker u have a decision to choose as well. If u do not want to SERVE a customer then dont work in customer service. Mmg customer ada right nak marah because we are not satisfied with the service. It doesnt give the right for the worker to hit u. Kalau ikut undang2, ni dah kira kes jenayah. Tapi kalau setakat nak meluahkan perasaan dengan maki dengan mulut belum jadi kes lagi. Saya setakat nak nasihat kan je sebab maybe anda tak pernah berada di perantauan. Where customer is always right. N for the worker, they get tips for excellent service. That is why mnc companies really look into customer service. Again i stress, kalau tak sanggup melayan kerenah orang, jangan kerja customer service.

        • woi hg ni apa agak2 bandingkan anjing ngn binatang bodoh toi..patutla hg bole ok ja bila org maki hg bahlol toi la hg ni…

    • alalala..banggang nya si fiza ni…apa ingat org melayu x de maruah ke nak kena maki hamun camtu,aku doa 1 ari nnt ko kena maki hamun dgn bangsa laknatullah ni..nk sgt tgk apa reaksi ko…bodoh tahap cipan la ko ni

    • ape la ko ni.. bangang ke bodoh!! ko xpenah kena maki ngan cina ke?? nnt ko kena maki 1 ari br ko tau!! ko suke ke kalau cina maki melayu?? xtaula kalau ko mmg suke!! lg 1 jgn suke2 ckp melayu bangsat!! jgn letak nama fiza tu kalau ko kutuk melayu.. BODOH!!

      • abis melayu xpernah ke maki org?mulia sgt ke melayu ni..

        • melayu mmg maki.. mmg slalu melayu mulut jahat… tp rsnye.. kalo melayu maki bangsa lain dpn2.. agak2 bangsa lain yg kene maki tu dtg bunuh x budak melayu tu?

          itu yg trjdk dkt bdk2 MELAYU dkt kfc tu.. agak2.. kalo staff kfc tu adalah org cina tu… then bdk melayu tu ckp same “cibai punya cina” … ko agak2 la… cina tu watper?? senyum? layan baik lg?

          p/s : bukan sume bdk melayu mulut jahat…

        • hey der..tmppt aku,cina siap da angkat kayu n pisau segala bagai blasah org mlyu..diorg lg la xblh nk kne sentuh..siap msuk paper..its not about mlyu mulia ke ape..tp cina mmg melampau kdg2..smpai bile melayu nk kene pijak??blh tahan bingai gak kau ni..

          • kalau dah melibakan benda2 merbahaya mmg lah ptt di perthankan klu setakat makian yg ko nk tunjuk hero buat ape??? bodohhhhhhhhhh..

        • ko bukan melayu kot? mgkin ko ni anak haram cina campak ke keluarga melayu…sial.

    • ni bkn soal kurang ajar ke x.. dh kene provoke, mmg la jd cm 2…dh penat2 keje, ade org yg celaka provoke, ati pn jd panas la..sbb tu smua pkerja2 dia mgamuk…

    • mungkin awak tak dengar perkataan (CIBAI PUNYA MELAYU)……..
      :p

    • fiza cibai!!! cibai giler…. ( ape ko rs? bengang x?? )

  9. not sure if correct or not, here is some comment of the people who was at the kfc outlet during the fight happened, source:blogserius.blogspot.com/2012/02/serius-shit-bila-pekerja-kfc-pukul.html
    ——————————————————————————————————
    AnonymousFeb 7, 2012 06:52 AM

    Yg cina tu dok provoke bdk melayu tu korang x nmpk… Mcm2 cina tu dok kata kt bdk melayu tu seblom depa tumbuk dia.. Ko ingt dia suka2 nk tumbuk ke knowing yg dia akan kena buang keje lps tu? Cuba tgk apa ko akan buat kalo dtg cina kt tpt ko n maki mak bpk ko keturunan bodo sbb tu keje level kfc je..aku nk tgk korang akanctumbuk ke x cina kuang ajar mcm tu..heheh
    ——————————————————————————————————
    AnonymousFeb 7, 2012 07:01 AM

    Aku pun ada kat KFC tu time ni.
    Cina ni memang kurang ajar kutuk mak bapak budak tu. Pastu merendah2kan orang kerja KFC
    That's why Cina lain kat KFC tu tak backup langsung cina sial tu.
    So maksudnya, Cina lain tak bersetuju dgn tindakan Cina sial tu..

    Senang citer, sebenar nyer dua2 salah.Customer and KFC workers both not civilized.
    Tapi, kalau ikut darah muda aku, kalau dah start sebut pasal mak bapak memang benda sensitif la.Aku pon boleh naik angin kot.

  10. KFC kat negeri kami ok jer. Tak pernah ada masalah mcm ni. Ni bkn masalah kedai KFC tu. Ni masalah 'perangai' org tu sendiri. Tak kira customer or pekerja tu.

    • sy rase mn2 kfc ok..tp keadaan kat i-city sgt bpotensi utk kes2 ni blakuu..x pcaya sila lah g -icity…

    • saya lah saper lagi

      tu salah customer tu yg xreti bersabar dan cakap benda yg xsepatutnya dekat customer yg tgh penat bekerja tu. wei kesabaran seseorang ade batasnya. kala dah terlampau mmg patt la kena lanyak si cina tu.

  11. xde org akn buat bnda cmtu klu xde org cr masalah ngn dia…sabar tu ada batasnyer…bkn nk berat sblh,xde niat lnsung…tp sy nk nasihat kaum cina,jgn sombong sgt n please jg tutur kata n tingkah laku…sy pnh keje brhadapn ngn customer cmni..other customer xde mslh..kt explain diorg fhm tp customer cina…mmg biadap,seriously.last time i was treated like a pencacai pengangkat najis..sbr tu mmg da xde so i just walk away instead of punching her ugly face.although we serve u,we r not ur servent..we serve u as a customer as our guest yg dhormati…xlbh dr tu.tp klu dtg n wt kurang ajar,sape2 pn akn halau klua.

    • setuju sgt2…pernah berhadapan dengan customer mcm ni especially kaum cina.sgt2 cerewet & kdg2 sombong tak tentu pasal.

    • betul tu kaum cina ni ingat diaorg dah bagus sangat…konon yg paling pandai lah kalau dah sebut keturunan or mak bapak mmg siapapun akan marah….x sedar duduk menumpang kat tanah melayu ni….serve u right……!!!!!

    • btol2…org2 kurang ajar ni, mmg tgn ngn kaki je solution dia…biar diorg sedar ckit..

  12. EZZA betul kata kau.."we serve u,we r not ur servent..we serve u as a customer as our guest yg dhormati"

    "customer is always right"
    "customer is the king"

    inilah frasa kata yang membuatkan kita riak, lupa diri, sombong dan berlagak. kadang2 nak beli tiket pun smpai nk maki hamun org. Bukan tiap2 hari pun ada keadaan macam ni. mungkin Tuhan nak uji kalau dah tiap2 hari makan sedap dan senang je.

    Sesiapa yang tidak pernah kerja customer services boleh lah melalak kat sini kata mcm2. Mcm mane korang nak expect yg pekerja tu leh sabar kalau customer pun jenis x sabar.

    sepatut nya MANAGER KENA EXPLAIN KT CUSTOMER SITUASI DAN TAKE OVER KEADAAN SEBAB DH RAMAI SGT CUST TUNGGU…BAGI AIR FREE KE..

    • yes sokong…..sebab saya pun pernaH kerja di kfc store n HQ…situasinya same jer….melayu, cina, india same jer…laGi2 yang riak sombonG bonGkak mesti berperanGai mcm cina yanG kena belasaH tu…YAnG kena siram denGan air pepsi pun ada…penGalaman kerja customer servis kita bleH tahu macam2 peranGai manusia….

  13. padan ngan muka , suka kutuk orang kalau norng kata xde,habis,, gi lah makan benda lain xkan kena makan KF,

  14. hahaha tak dapat makan ayam pun nak sentap…padan muka kena blasah.

    (korang tkyah nak racist sgt la, melayu cina india sume sama je..jgn sbb satu hal ni korang dok ckp cina mmg camtu..keadaan dah sedia panas jgn bikin lagi panas beb)

  15. Saya rasa CINA tu yang salah kerana perempuan Cina tu sebut "SORRY SORRY" dan selalunya orang yang dibelasah dulu tu yg pencetus masalah ! Anyway insiden ini memang memalukan terutamanya kepada Mat Saleh tu. Bila dia balik negara dia dia akan cerita orang Malaysia bergaduh kerana ayam hehehe

  16. Wah, nak makan ayam pun bergaduh-gaduh, lapar sangat kot apek tu, tu yang dia merepek sampai kena belasah, hehe

  17. memang customer is always right dalam bisnes.tapi come on lah, kita berurusan dengan manusia yang ada rasa dan batas kesabaran. dikurniakan akal untuk berfikir. kalau isu kat sini marah sebab ayam habis. lol? takkan budak kfc tu keluar bagi sagu hati dekat customer tu.

    Janganlah guna tiket customer is always right untuk pandang rendah pijak2 orang lain.

  18. penah keje customer service dulu.same je smue.kalau kt tmpat aku dulu, customer melayu bodo sombong..ckp underwear xleh pulang balik pun siap nk menjerit bagai.yg cina lak blagak nk mampus beli bende kecik penuh satu troli serba serbi nk kite double check pas kire padahal dh nmpak skit punye ramai bratur blakang dia.sama je smue.

  19. ala…ayam abis pun nk marah. dh x de rezki nk mkn ayam kfc kat situ nk wat camne…crilah tmpat lain @ mknlah makanan lain.

  20. yg nyata, pekerja KFC pukul customer…maki tu mmg xbetul..cuma…kalau pukul org…sape lagi salah? rata-rata komen berpihak pd pekerja tapi sape boleh tahan kalo tunggu sejam, bila sampai baru nak bagitau ayam habis. takleh bagitau awal-awal ke? dah nampak mcm nak habis…keluar lah…bagitau customer kat belakang Q..takyah tunggu lagi..ayam dah abis…sape yg sombong?

    • komen ni sy copy paste dr FB (tp x pasti sumber dr mana. org yg komen dlm FB ni pun copy paste jg)

      "I was there..and yes..we wait for 1 hour..yes the service is slow..because tak cukup staff..and orang pun sangat ramai…kebanyakkan staff dah penat..non stop working..actually ayam tu bukan dah abis..masih tgh masak and that chinese guy dont want to? wait again..and start maki2…then keluar…mybe tak puas hati dia masuk balik..and shouting at KFC workers and? start maki2 again….
      COPIED FROM lowa123456.. LIKE THIS SO THAT OTHERS ARE NOT BLINDED BY THIS INCOMPLETE VIDEO…

      dr apa yg sy baca, ayam 2 x abis lg. cuma tgh dimasak.. kalau boleh tgu sejam, xkan x boleh tgu sekejap je lg, sampai ayam 2 siap dimasak sdgkan time 2 turn dia dah. ayam 2 siap dimasak je dah boleh diberi kat dia.
      tp kalau sy di tempat customer 2, bila masuk je kat dlm 2 dan tgk dah ramai org beratur hingga sesak, sy xkan beratur. baik sy mkn di tempat lain. bknnya x boleh mkn KFC di tmpat or hari yg lain.

    • ko ni pn bodo kontiki…ckp mcm org bodo je..ayam ade lg la..bkn abis…yg customer yg bangang tu, tau kalo xleh sabar tnggu, g la mkn tmpt len..mau provoke plak…

  21. bese la amik bdk2 koje..cmtu la jd nyer..wkakakaka

  22. kesian KFC…hr tu kes ayam tapak kaki, pastu kes minyak lap dapo…
    pastu kes voucher…
    skrg kes gado..

    adoihaiiii

  23. yang kurang ajar bukan pekerja KFC, tetapi justru pelanggan tersebut yang menendang piring.

  24. biarla diorg gaduh,kita p makan ramli burger lagi sedap

  25. Hahahahaha. Cuba tengok nyonya yang pakai handbag baju sleeveless orange kot. lawak la dia

  26. nang antapppppppppp

  27. kesian kaum melayu islam..selalu jadi mcm ni,selalu di pandang rendah..tolong cut video ni,boleh cetus perkauman..kepada bangsa melayu,tolonglah kita bangkit jgn biar bangsa lain menguasai kita…

  28. yg salah manager nya!!!!

    sbb x leh handl pekerja & customer….

    bkn klo hal kerumitan brg2 samada hbs stok @ tak cukup,manager yg kena deal kn????

    • tu la aku pelik. stok x ckup ke, customer x puas ati, de lipas dlm mash potato ke, cicak dlm coleslaw k suma ni tggjwp manager! dia yg ptt plg dpn jwp dgn customer! jelaskn kdaan. ms traning dlu mesti de kn. manager mmg dbyar gaji utk dmaki dgn customer tol x. sb 2 gaji staf dgn mnager x sm. kita kt sini suma rs x puas ati tp ntah2 suma yg trlibat 2 plakon. motip politik rupany haha! ces! everything possible nowdays. just a thought especially when there are no police report which is ridiculous. and one mat salleh standing there witnessed everything. or maybe just a pure coincidence and human errors hehe peace!

    • ko ni ckp pkai otak kt lutut ke? smua nk letak kt bahu manager, berat la cm 2 bro…

    • bogok tul ayam tak habis cuma diorg belum masak lagi dr video tu korang dah tahu org ramai gila lagi lak kat i-city tempat org ramai tentu lah tak cukup dapur bogok…..mustahil KFC kehabisan ayam cuma ayam belum masak kalu nak cepat bawak dapur sendiri…. gua pun custemor gak tapi leh lebih kurang. SABAR JER ler..

  29. kesalahan menumbuk itu lebih besar dari memaki….api jangan dilawan api..inilah akibatye..kfc perlu memantapkan lagi training softskill pada staffnya…diorang perlu dilatih untuk jadi sabar dan handle satu masalah bukan melalui kekerasan..

    apa pun saya rase dua belah pihak bersalah..tapi saya fikir kesalahan staff kfc lagi besar…

    • mmg la besa kslhn…dh kalo penat2 kerja, pas2 kene provoke, maki2…sape bleh thn bro…sabar pn bleh sabar tp ade batasnya…bodo pnye customer..apsal la kecik2 xnk mampos..kan dh besa, kene tumbuk..haha

  30. budak2x kfc nepun manusia jgk. Tau penat jgk.. Dah penat kena maki lg la sakit hati. Bukan nak sebelahkan kaum sendiri tp aku sll gak terkena ngan kaum satu lg ni. Nak beli brg bkn nak beratur, main masuk jer ikut suka. Pastu kl pasal parking mmg sakit jiwa penat2x kita tggu org keluar diorg dtg2x terus ambk parking., tu tak kira lg bab nak minta tukar lorong.. Kl kaum tu.. Ermm jgn harap nak bg laluan. Mmg kurang asam sggh. Bukan sekali dua to dah berkali2x dr kaum yg x reti nak hormat org lain ni..

  31. itulah asam garam bekerja. kalau keje dgn bos kat syarikat pun, kalau bos maki2, terpaksa terima. kalau melawan alamatnya kena buang keje. keje kat mana2 pon sama. semua kaum pun sama. salu nya pengalaman terkena dgn makcik2 melayu. cina pun pernah. semua pun sama. yang penting kita jgn jadi cam dorang. amek sebagai pengajaran.

  32. bpak saudara saya jual nasi lemak saja..setiap kali dia blik kmpg msti ada cter psal cust cina..pling cerewet n bnyk songeh kaum tu la.nasik nk bnyk,lauk nk bnyk pstu hrga nk murah.sotong potong cmni,ikan blis keras lemau..kacang garing sgt…adoiaii x tahan rasanye kate pak sdare saya..tp sbb dia crik rezeki dgn makanan tu dia ok kn je..orng cina ni kdg2 bajet bgusssssssss sgt…

  33. korang customer & pekerja tu x salah. diorg mangsa keadaan dow. Kalo duduk front line mmg kena tebal muka backup silap org dalam..mayb staff tu bengang sbb manager die xde telur nak berdepan customer so die jadi mangsa. and customer tu tengah bengang coz dah beratur panjang then tiba turn die ayam plak abis. so dlm hal ni Manager KFC tu lah yg salah…mcm mana die jaga branch sampai x sedar stock ayam abis?? makan gaji buta ke apa?! kalau sy jadi boss KFC, pekerja tu saya hanya bagi amaran lisan saja. Dan manager branch tu sy akan ambil tindakkan tegas termasuk buang kerja kerana gagal manage branch ngan baek…

    • Lynn >Kau ni buta warna ke kabur warna..? Wakaka. Org dh bgtau bkn stok ayam abis cuma ayam masih tgh masak.. Aku geget gak tinge si Lynn ni nnt.. B)

    • sengal nak wat pandai lah tu puttui…tak paham bahasa.

  34. manager dia cabut lari, gaknya…tgk keadaan x bole dikawal…huhu….

  35. hahahahahha! apa la korang niii. benda mcm ni pun nk gaduh lebih2 :DD

  36. Weh tolonglah jangan jadikan perkara ni isu perkauman. Benda ni clearly salah management yang tak buat training utk pekerja. Tolong jangan jadi makhluk kuno sangat nak bangkitkan isu perkaumanm cukuplah politik negara kita pakai isu perkauman. Jangan dok bawak perangai nak cari kesalahan. Macam mana la nak maju dengan perangai macam ni. Tolong grow up sikit. Kalau salah, n tak tahu belajar. Tukar mentaliti masing. Jangan nak asyik salahkan orang je.

    • ni bkn psl pkauman ke x..ni mmg kenyataan la…mmg prngai diorg ni kadang2 menjijijkkan gak…ini realiti…

  37. Yg sa tau,budak kfc tu dan lain di jemput ke balai…mcm mana maki pun jangan pukul rang,sebab sendiri ja yg susah..bikin malu ja,tengok kat news tu…zzz

  38. cina tu tak reti sabo….ayam da la masak lama tGU je la 20min…nanti dapat makan juGk…kalau serve tak cukuP masak nanti bisinG lak… complain itu ini….ManaGer on duty sepaTutnya ada kat depan sebab Ramai customeR……Ni tak keByakkan manaGer suka lepak kat opIS kira stock n catat loG book….

  39. Kisah ini tak akan berlaku kalau tiada provokasi dari pelanggan yang celupar. Kalau kita beratur lama dan panjang dan tiba masa benda yang nak di beli habis. Takkan nak cari gaduh pulak. Itu memang menyeluk sarang tembuan…..Kalau tak boleh terima hakikat, jangan salahkan servis. Dah sold out nak bikin camne…tak reti bahasa atau saja nak tunjuk gagah.

  40. bagus, mcm ni lah yg aku hendak jaga maruah jgn dipijak. ajar kpd mereka bgimana berbudi bahasa bkn terpekik terlolong..kpd mereka yg back up lebih2 ingatlah satu masa kalau ko keje dgn si sepet ni tau lah bagaimana sakitnya hati bergelora terbakar dipermainkan di setiap segi. diakhirnya ko akan memendam rasa.

  41. Apa yang selalu kita lihat kalau budak kecil buat perangai tak dapat apa yang dia hendakkan. Selalunya kita lihat dipiat telinganya.Kekadang dijotos. Tapi kalau dah tua kebangka buat perangai tak dapat ape yang dikehendaki…tetau sajalah.

  42. bagus, mcm ni lah yg aku hendak jaga maruah jgn dipijak. ajar kpd mereka bgimana berbudi bahasa bkn terpekik terlolong..kpd mereka yg back up lebih2 ingatlah satu masa kalau ko keje dgn si sepet ni tau lah bagaimana sakitnya hati bergelora terbakar dipermainkan di setiap segi. diakhirnya ko akan memendam rasa.

  43. Kalau pelanggan ini naik kereta sampai dijalan mati…dia akan berontak kenapa jalan ini habis disini. Mana boleh camni, gua sudah masok jauh loh. Gua punya minyak sudah abis banyak loh. Siapa mahu ganti gua punya minyak…..dasar orang tak mahu rugi. Dia golek golek geram sendiri… Kalau kita u-turn abis cerita.

  44. x semua bangsa tu perfect. semua ade prangai buruk masing2.. jgn smpai sbb kes2 mcm ni tragedi 16 mei dlu berulang blek. mntak2 dijauhkan..

  45. http://www.youtube.com/watch?v=e6Nx3FkhbaY&sn

    yunk niy dia rupe mangsa tu..gunakan saluran politik dan menafikan provokasi tersebut…selamat menonton…:)))

  46. haha, korang kata la yg melayu ni tak betul tp kalo korang pegi tempat cina yg kebanyakannya semua cina kat tempat tu da korang berani jerit2? sori la bro, mmg korang akan kena.. dan apa yg jd sekarang ni, umno nak menang perlukan cina, pas nak menang perlukan cina.. memang cina dah naik tocang sebab pemimpin2 msia sibuk nak penuhkan apa yg mereka nak sebabnya nakkan undi mereka.. bodohnya melayu, sanggup pijak melayu sendiri, jual tanah melayu sbb cina.. that is true bro.. apa yg jadi di pulau pinang ini adalah kebenaran.. bkn aku ckap kosong, korang semua kaji dalam2 dan selidik betul2 bukan hanya tengok di tv.. pegi la tanya dekat melu pulau pinang apa yg jadi.. sedih bro.. korang semua tak tau.. bukan nak politikkan isu, tapi ni kebenaran yg semua melayu kena tanggung..

  47. Memang kerja di bahagian customer service sgt mencabar. Sy bukan racist disini tapi memang selalu org cina klu ckp dgn saya selalu kasar bukan tak da yg baik ada tapi lebih ramai yg kasar . Sy pernah di buang kerja dibahagian customer service telekomunikasi kerana customer cina yg tak puas hati dgn layanan sy. Saya di panggil islam babi,mak bapak jgn sebut la dan mengancam mahu saya di buang kerja. Saya di buang bukan kerna sy kurang ajar tapi sebab polisi disitu sy tak boleh letak telefon klu customer tgh marah. Sy letak sebab telinga sy sakit dgr dia asyik mencarut kan agama islam.

  48. Waktu sy dimarah tu sy dapat rasakan yg dia racist terhadap org melayu sebab marah dia berlebihan dan mencaci org melayu bodoh dan juga agama islam. Skrg sy berada diluar negara mungkin skrg rakyat malaysia sedang tidur nyenyak itu cerita 2 tahun yg lalu waktu sy pulang ke malaysia. Sy memang tak marah sy dengar saja apa yg dia cakap. Sy diam bukan bererti sy bodoh. Saya pun boleh lawan maki hamun spt dia juga tapi sy kan bekerja dan dia customer. Lagipun klu kita sering pressurekan diri kita nanti senang dpt penyakit bila umur meningkat. Maka itu dlm islam kita disuruh bersabar.
    Yang penting kita sebagai orang Melayu kalau ingin berjaya buat lah sesuatu pekerjaan itu dengan bersungguh sungguh.

    • dalam islam adalah jihad apabila kita mempertahankn diri,maruah,agama dn bangsa… 'custmer is always right' ni adalh slogan dr barat… tp kita sbgai org islam hruslah mgikut al-quran dn sunnah nabi muhammad…. dn dlm islam kita disrh pertahankan dri… dn adalh jihad… dlm isu ni.. sy krp sy lihat org yg kena blsh atau kena bunuh dpndg sbgai mngsa dn org yg benar.. tp kita kena thu yg stiap bnda kjadian ada sbbnya.. x kira sbb btul atau slh… adilkh klau bdk yg mmblsh 2 kita justify dia adlh pngganas dn perslh..? dn yg kena blsh 2 dpndang sbgai mngsa dn org yg bnr?

  49. kerja customer service mmg kena banyak sabar. customer pun kena sabar juga. tp paling tak tahan kalau pekerja buat kerja lemah gemalai. lepas tu bersembang. kalau bersembang tangan bergerak tak apa. ini bersembang, tangan pun berhenti buat kerja. customer beratur punyalah panjang.
    ingat dulu, kat 1 kfc, budak 2 kena bagi twister thing kat 1 tp dia x bagi. i jenis makan dulu apa yg ada sblm pergi ke kaunter. suruh bungkun twister tu. so pihak kaunter tanya budak tu kenapa x hantar n budak tu jawap 'saya x nampak pun org tu'. still sabar lagi walhal masa budak tu nk hantar memang dia berdiri sebelah i. masa tu i x tahu dia nk hantar twister kt i. so kaunter suruhlah budak tu buat balik twister 2. budak 2 naik angin n letak mop yg dia sedang pegang. i perhati dia terus buat twister sambil mengomel tp tangan x dibasuh. malas nk marah. i ambil twister n dpn org tu masuk dlm tong sampah. until hari ni i x pergi kfc tu. i also bg tahu kawan2 jgn pergi kfc tu in case budak 2 kena buat makanan after mop or sapu sampah n dia x basuh tangan or worst, dia br keluar bilik air. benda ini kebersihan.

  50. Kasi cantas itu cina kulang ajar!

  51. kalo org dh kuang ajar,kene la ajar skit..aku rs manager dia pon akan pertahankn staf dia…saksi pon ramai time tu kan

  52. aku berani ckplh yg org cina memg bnyk yg kurg ajr..coz aku keje dgn rmi customer cina…pling cerewet & x tau hormat org lansung..mentang2lh diaorg semua tu berduit..ckp memg x de adab..diaorg pun msih x puas hati dgn agama islam..asyik2 mempertikaikn itu ini..nk je aku ckp mereka tu semua memng x sedar diri…klu pasal berkira memng no.satu..hati busuk..

  53. PELANGGAN TU YANG SALAH ACTUALLY…BODOH SEMUANYA…

  54. DGAR CTER PELANGGAN CINA 2 MARAH2 N CAKAP MELAYU BODO..TU YANG BUDAK TU MARAH SANGAT….AKU PUN PANAS BILA DENGAR…

  55. memang cina tu yang mulut kurang ajar.. customer xsemestinya betul.. kadang2 benda kecik saje wathal.kebulur ayam sangat sampai memekak.mentang2 ade duit sikit2 tunjuk bagus walau hampeh!

  56. once kite di kaunter servis..psediaan mental dan fizikal kena kental…apapun situation yg blaku atasan kita akan menilai kita dri situ tak kiralah kita betul apatah lagi salah……kalaulah adik ni tak melawan,diam senyum…..pasti customer ni geram lagi…malahan kita telah menang dlm ptarungan ini positivelynya mberi tanggapan yg baik buat adik dri atasan dan org ramai..tak mustahil akan naik pangkat ..tidakpun ramai org kat luar sana berbesar hati mempelawa adik kerja….pepun gud luck !!!ini pengajaran buat semua k..salam

  57. alaa kita semua selalu jumpa kat restoran mana2 pun bukan kfc ja orang cina ni suka complen terok2 sangat kalo ada benda yg dia xpuas hati walopun perkara kecik..memang ada punya korang suma sure pernah jumpa..dia ni orang cina xkan malu punya kalo nak naikan suara dalam restoren kalo dah dia xpuas hati..orang melayu ni bukan apa kadang2 walopun xpuas hati nak complen tu kadang2 rasa segan malas la nak kecoh2 sangat kalo benda kecik..sebab nanti orang kiri kanan pandang2 plak kan..tapi orang cina tak..dia nak marah dia marah ja..sebab dia kata dia bayar..bukan orang cina ni racist ka apa cuma dia memang macam tu..setiap bangsa ni ada la karenah masing2..so kita dalam malaysia ni kenala faham memahami antara satu sama lain..sudah merdeka lebeh 50 tahun..xkan benda kecik nak gaduh2 lagi sesama bangsa..kalo sesama bangsa buat kerja masing2 berfikir untuk hidup dan majukan negara bersama tidak akan ada isu macam ni di malaysia yang sudah lama tak habis2..kenapa korea selatan boleh maju sedangkan kita masih tak habis2 lagi dengan perkauman dan agenda politik yang tak sudah2..rasa2nya kalo Malaysia ni tak dijajah dan penjajah tak bawa bangsa lain dalam Malaysia ini sudah tentu Malaysia sudah lebeh maju dan teramat maju lebeh dari sekarang..kita ada minyak dan hasil bumi lain yang cukup banyak..kita mampu berdiri sama tinggi dengan negara maju lain sekiranya rakyat bekerja dengan IKHLAS untuk majukan negara sendiri..macam korea selatan rakyatnya bangga dengan bangsa mereka korea selatan dan semua produk korea selatan..tapi masalah malaysia sekarang ramai rakyat penting diri..mereka ingin maju untuk diri mereka sendiri sahaja bukan untuk negara..inilah realiti yang terjadi..kenapa ini terjadi..kenapa kita tak mampu bersatu..konsepnya mudah..minyak bila dicampur dengan air walo baik macam mana pun xkan bercampur..jadi kenapa penjajah bawakan bangsa cina dan india ke tanah melayu..??sudah terang lagi jelas kenapa penjajah menjajah adalah bukan sahaja untuk ekonomi tetapi mengembangkan agama mereka dan menjatuhkan Islam..haa banyak benda kalo kita halusi satu persatu..ini semua sudah dirancang..mereka penjajah tak akan biarkan Islam menjadi kuat..sehingga sekarang pun mereka memerangi negara2 Islam..jika Malaysia ini tidak dipecahkan dengan pelbagai bangsa dan hanya bangsa Melayu Islam sahaja diMalaysia dengan Malaysia mempunya kekayaan minyak serta menguasai antara perlabuhan terbesar iaitu Singapura..nescaya kita Malaysia pun akan menjadi sasaran pihak penajajah barat ini sama seperti negara2 arab..apa yang mereka mahu adalah menguasai ekonomi dunia..cuba kalian fikirkan adakah mereka rela melihat orang Islam menerajui antara perlabuhan tersibuk di dunia iaitu singapura..sudah tentu tidak..ini semua sudah dirancang..jadi setiap perkara yang terjadi pasti ada sebab disebaliknya..inilah penelitian saya dan perspektif saya atas apa yang terjadi pada kejadian ini..janganlah kita bermusuhan antara satu sama lain..semuanya sudah tersirat..terimalah hakikat kita sudah hidup sebumbung dan jagalah tempat kita hidup ini supaya sama2 dapat hidup aman dan berjaya..ingat lah bahawa dunia yang kita diami ini hanyalah sementara..satu hari nanti nescaya ianya akan hancur..bertaubatlah dan kembali ke pangkal jalan..

  58. too many chinese in this world, sorry to say

  59. klu jadi kat aku..trus terang aku ckp..aku tumbuk muka org tu..bru dia sedar yg jgn terlalu kurang ajar sesama kita…..pastu nk saman,saman jelah..sbb klu ditahan marah ngn emosi keterlaluan,bole jadi penderan emosi…lg bahaya tu..hehehe…renung2 kan..

  60. bodoh pukimak anak haram jadah nya piza..msti mak bapak ko lahir ko anak luar nikah bangsat.. org mlayu dh kna maki cmtu pn ko lg nk ckp cina haram tu btul..kpala bapak ko anak haram..

  61. ini sebenarnya bkan masalah perkauman tp masalah dlm diri yg xder kesedaran sivik…semua kaum sama jer, xkira kaya miskin tua muda…mcm gna toilet dh sah2 disediakan tong sampah masih ada jugak yg buang merata2…memanglah ada tukang cuci, tp sbb xder sivik, sombong xper jap lg tkng cuci tolong cucikan…klu ada yg kotor sampah merata2, complain…itu ajer yg tahu…

  62. there is no respect shud b given 2 people who disrespect our races, owner of this country, how can we Malay stand & watch he talking bad about us?y he want to show his anger for not getting his lunch by talking bad toward our races!!! its totally not related at all! Even we Malay not agreed violent is a way to teach people, but patient has a limit, next time, you other races shud bear in mind, our races&religion is a sensitve issue, speak with brain buddy~ this kfc guy can't be blame at all

  63. boleh detail lagi x citer d atas? ak ade bc yg mane pelanggan tu cakap 'cibai; kt pekerja kfc then pekerja kfc tue panggil 'pig'
    so kalau korang d panggil 'cibai' apa korang rasa? even custemer always rights tp jgn ler salah gunakan hak tue~ ohohoh

    bace dulu cerita betol,cari yg betol baru boleh nk komen,,ni tgk video jer dah tuduh bukan2~apadaaaaaa

  64. ini bkn isu perkauman…mungkin ada perkataan yg membuatkan pekerja KFC tu mengamuk (atau dia mmg jenis panas baran)…dah namapun manusia x kira apa jenis bangsa @ agama…bila marah mengatasi segala2nya…
    sy pernah alami pengalaman yg agak teruk semasa usia muda bekerja di sebuah restoran Pizaa hut..dimana pelanggan naik hantu…org MELAYU ok…order dibuat pd staff lain…tp yg kena saya….nak tau perkataan apa perempuan melayu tu panggil saya? HEY SUNDAL…
    jatuh maruah saya sbg anak melayu n juga beragama islam apabila digelar sebegitu oleh kaum sendiri di depan pelanggan yg ramai…tindakan saya ketika itu…berlari ke toilet n menangis sampai time closing…malu nak berdepan dgn sapa2…..
    so fikir2kan lah….kalau nak salahkan….staff KFC N customer kedua2nya bersalah….kalau kedua2 ada sikap toleransi xkan berlaku pergaduhan…

  65. KESIMPULANNYA DISINI KITA TUNGGU DAN LIHAT JEQ TAK YAH NAK DIPANJANG2 KAN CERITA…
    pEACE no WAr…….

  66. Boleh2 pulak Ayam abis erk…kata 24 jam…hehe…nsb lah KFC kt negri I sopan2 belaka…walaupun kena mrh or customer buat muka..
    and satu lagi….my experience pegi Genting last year…ada pulak tu geng2 pekerja kat bumper boat marah2 n maki2 kat pelancong….pekerja tu plk pakai tudung…memalukan sgguh…communication fail..KLU TAK NAK KEJE RESIGN JER….

  67. huhuuh…klu aku lah kat tempat tu…memeng perkerja kfc tu klu tak melutut tertiarap…..kat tawau belum ada lagi lah

  68. mmg x salah… kalu cina tuh mmg bangsat lah. klau x menipu bukan cina namanya, kalau salah awat x p polis.. p report kat dap buat ape.
    klau org maki bangsa kita x pe… nanti dia ludah dalam makanan, ambil tanah , tipu dalam meniaga, kelengtong org sana sini… xpe. nanti kalau malaysia tergadai baru padan muka. tgk penang 3/4 cina beli property, melayu terpinggir, kl?
    klau kalu nak tau mcm mana dia tipu, harga rummah untuk cina lagi murah utk bangsa depa, melayu dapat 10% tu pasai dah mark up siap2 ,pastu bagi diskaun.
    lagi bila ada bumi lot, bangsa lain x mau beli pasai susah nak tukar nama, nak buat flipping property cina punya lawyer mmg sengaja lewatkan permohonan.
    kau nak applied loann bank, GM kata contact cina ni dia blh tapau utk u….
    mmg cina suka buat provokasi, kalu melayu aku tahu mmg blh bersabar,
    cina nih mmg pantang lambat skkit, mmg provokasi, kalu salah dia.. mmg x mengaku salah punya…
    aku sokong 13 mei!

  69. 1stmalaygangster

    salam umat Melayu……

    Siapalah nama budak Melayu yang pukul ahli DAP tu…..aku nak berkenalan dan ambil dia jadi ahli kongsi gelap Melayu yang aku nak tubuhkan. Biar mana-mana Cina yang kurang ajar tahu hormat kepada kita bangsa Melayu.

counter statistics