Monday , September 26 2016
Home / Isu Semasa / Super Keliru: Soalan Matematik

About Musalman

Seorang jejaka yang dahagakan berita artis. Kacak bergaya dan disegani ramai. Lagak menghisap rokok sahaja membuktikan dia seorang yang optimis.

Check Also

haron-din

Dr Haron Din meninggal dunia, dikebumikan di Amerika Syarikat

Salah takziah kami ucapkan buat keluarga Dr Haron Din di atas pemergian arwah akibat komplikasi ...

111 comments

  1. sye dpt 2.

  2. jawapannya 288…. Dalilnya:

    48/2(9+3)

    48/2(12)

    apabila ini berlaku, perlu utamakan pengiraan dari sebelah kiri dahulu, jadi:

    48/2=24
    24(12)

    =288

    sekian, terima kasih….

  3. 48
    ——-
    2(12)

    = 2

  4. 48/ [2(9+3)]
    =48/ [2(12)]
    =48/ 24
    =2

    • Selesaikan di dalam bracket dahulu.. kemudian diikuti dengan operation yang laen 🙂

      • yeeeeee bracket paling penting…ingt la KUDABACAMTO= KU (KURUNGAN), DA (DARAB), BA(BAHAGI) CAM(CAMPOR) TO (TOLAK) ni cikgu sy ajar

        • ye KUBADATATO so selesaikan dalam kurungan dahulu ye,,,,so jwpn ny adalah 2

          48/2(9+3) = 48/2(12) ← masih dlm kurungan so….
          = 48/24
          = 2
          so selesaila dapat 2 hehe

          • mmg la selesaikan yang dalam kurungn….yg dalam kurungannya 9+3 je…2 bukan dalam kurungn.-.-'

    • mana ada kurungn sebelum 2 tu.-.-"

  5. 2

    kalo mengikut ape yg cekgu cekgi ngajo mase aku skola dolu perlu selesaikan dalam kurungan dulu..huhu..

  6. 288 coz 48/2=12 dan darab ngan 9+3=12

  7. jadi bodoh je jawab soalan macam ni!

  8. Haha nampaknye dalam komen pun terdapat 2 jenis jawapan. kalau ikut google calculator, dapat 288, tapi kalau kire secare manual ikut algebra dapat 2

  9. cikgu math: kalau kau jadi cikgu sekolah, mesti kementerian bagi notis 24 jam berhenti keje kat kau atau tukar profesion. huhu. 2 la jawapan dia. aku congak je, takyah buat kira2 cam kau. hahahhaa

  10. congak je..
    jawapannya = 2

  11. 288. Kalau ikut peraturan yang cikgu ajar kat sekolah – selesaikan yang dalam kurungan dulu (9+3)=12. Lepas tu selesaikan yang darab atau bahagi. Dan dalam kes ni ada darab dan bahagi jadi kena selesaikan dari kiri ke kanan iaitu mana yang datang dulu. Maknanya 48 dibahagi dulu dengan 2 bersamaan 24, dan barulah di darab dengan 12, jadi jawapannya 288. Dan sesiapa yang dapat 2 tu mesti die buat darab dulu baru bahagi. Mungkin cara dorang present sokla tuh yang mengelirukan. Nak lebih kepastian ttg peraturan pengiraan boleh google.

    • Tidak sama sekali…48 dibahagikan dgn 2(9+3)….ingat 2(9+3) adalah pembahagi…BUKAN 2 sahaja! Jadi 2(9+3)=24…..maka 48÷24=2….

  12. ya jwpn adalah 288. congak mmg la dpt 2.sila pastikan preaturan pengiraan anda betul br komen org len nyer jpwn betol ke salah.jgn tunjukkn diri sendiri "bijak" dgn cara sendiri yg anda sndiri xpasti betol ke tidak….

    • mana awak belajar math ni?? kt sekolah dulu takda diajar guna BODMAS ke…pergi google

  13. tekan la kalkulator…JAWAPANNYA = 2…so yg pndai matematik…jgn bagi dalil sngsang….ckgu math ak pn ckp selesai dlm kurungan..9+3 =12
    48 / 2[12] = 48/24 =2

  14. congak je la..simple je

  15. aku tekan calculator dapat 288. aku congak pon dapat 288. Pelik la orang yang dapat 2 nih. Mesti buat kira-kira x ikut rules..

  16. Dapat lah berapa2 pun. Ikut suka la. Kalau rasa2 suka nak jawab 288, sukalah. Kalau suka nak jawab 2 pun, jawablah. Tak kena tangkap dek polis. Yang dah tentu, kita tak dapat apa-apa. Kalau dapat RM ke, banglo ke, emas tempawan ke, ok gak la…

  17. JAWAPAN IALAH 2. 48 / 2(12)
    = 48 / 24
    = 2

  18. KENA SELESAIKAN DALAM KURUNGAN DULU YA…

  19. soalan 48 / 2 (9 + 3) . Klu tak silap dikira
    = 48 / 2 (12)
    = 48 / 24
    = 2
    sekiranya salah saya mohon maaf.

  20. adakah soalan ini super keliru??? NOT!!!

  21. cikgu math aku bagitau formula pengiraan = kudabacato = mulakan dgn kurungan,darab,bahagi,campur,tolak
    jawapan nya = 2…

  22. larkkk apa yg nak dikelirukan….. Sudah semestinya jawapannya 2…kiraan Dalam kurungan harus diutamakan dahulu..

  23. Jawapanya ialah 2

  24. klu ikut matematik moden 288..klu ikut add math dpt 2..

  25. ape2 hal kurungan tu kena settle kan dulu. dah remove kurungan baru buat operasi bahagi. kurungan didahulukan, darab diutamakan..

  26. BODMAS Bracket, Off, Divide, Multiplly, Add, Subtract…..

  27. confem 2….sape dpt 288 xreti kira

  28. sitifatimatuzahrah

    288. semua orang tahu akan dimulakan dengan kurungan.

    48/2(12)
    bracket dalam konteks ini adalah membawa pengertian darap.
    oleh kerana itu perlu dimulakan dari kiri. bahagi kemudian darap.

    • darap?darab cik siti.ekekeke..let me teach u..2(9+3) mean 2 kena darab dengan 9 n 3 dlm ()..so the answer is (18+6)=24..kalau pegi divide 48 with 2,means dh ttgal part of the number..OH MY MATH..

  29. sitifatimatuzahrah

    B
    Brackets first
    O
    Orders (ie Powers and Square Roots, etc.)
    DM
    Division and Multiplication (left-to-right)
    AS
    Addition and Subtraction (left-to-right)

    Bahagi dan darap memepunyai ranking yg sama. so dari kiri ke kanan.

  30. Oh My Mathematics~~~~~

  31. jawapan nyer 2..
    selesai yang dalam kurungan 2(9+3)
    2×9=18 + 2×3=6
    =24
    48/24
    =2

  32. haha da macam prbincangan dalam kelas sekolah dh rasa..time kasih la korg yg komen mgimbau kenangan dulu

  33. sng beno.. 2 la jwpn nye..sape jwp 288 tu stupid..haha

  34. dua tu bukn dlm kurungn ok….,selesaikn dlm kurungn dlu, 9+3 = 12…..so, 48 /2 x 12,…….. .bahagi n darab sma level, so selesaikn dr kiri ke kanan dlu, so 48/2 = 24 kemudian bru darab 24 x 12 = 288

  35. 48/2(9+3)=?
    48÷2×12=288

    macam gini ker .

  36. aku congak je.jawapan nya 2..

  37. 1) 9 + 3 = 12

    2) 12 x 2 = 24

    3) 48 ÷ 24 = 2

    So, the correct answer is 2

  38. Calculator scientific dapat 2

  39. adoii… 2 ke 288 ke sama je jawapan ikut suka masing2…
    tak payah nk kutuk2 orang lain bodoh ke pandai ke…

  40. Jawapannya terpulang mcm maner korang interpret soalan tu.
    Kalau korang nampak soalan tu mcm ni 48/[2(9+3)] jawapan dia adalah 2. Kalau korang nampak mcm ni 48/2*(9+3) jawapan die adalh 288.

  41. BODMAS, Otherwise just go left to right. Example:
    yes 30 ÷ 5 × 3 = 6 × 3 = 18

    no 30 ÷ 5 × 3 = 30 ÷ 15 =2 (wrong)

  42. najid rosmah makan duit rakyat……………………

  43. korang.
    48 / 2 (9 + 3)

    (9*3) memang dalam kurung. so memang betul korang selesaikan dalam kurungan dulu.

    tapi, 2(12) tu is 2*12, bukan kurungan. lain la kalau soalan tu 48/ (2(9+3))

  44. Ms R -pakar maths

    Sy sebagai lecturer maths amat sedih dengan jawapan anda. Agaknya sekolah dulu tidooo dalam kelas. JAWAPANNYA PASTI 2! Tanpa ragu-ragu!

  45. aku dapat 2. tapi aku masih menunggu masa bila aku dpt applykan semua ni dalam hidup seharian. tak tau knp berhempas pulas time exam tapi skrg mcm tkde function pun dlm hidup. agagagaa

  46. Benda ni khilaf..ulamak matematik dah bincang 450 taun dulu dah..kenapa nak ungkit2..nak pecah belahkan umat..?KahKahKah..

    Dalil kata jawapan 288
    1-Guna calculator google
    Sebenarnya jawapan google salah,bukan salah dari segi operation..tapi salah cara dia read kita punya soalan..
    Bila kita type 48 ÷ 2(9 + 3), google calculator read and write soalan kita macam ni–> 48 ÷ 2 x (9 + 3), memang la terang lagi bersuluh jawapan dia 288, Kita tanya soalan lain dia jawab soalan lain..

    2- Guna calculator scientific Casio fx-570MS
    Ni dalil rajih..Type exactly 48 ÷ 2(9 + 3), jawapannya 2..
    tapi kalau type 48/2(9 + 3),maka jawapan 288..tapi jawapan ni salah. sebab simbol per '/', cara calculator read,dia hanya read apa nombor nominator? apa nombor denominator, in this case dia nominator=48, denominator=2, so dia read camni 48
    –> —– X (9 + 3), tu sebab jawapan dia jadi 288..
    2
    Dari segi ayat matematik untuk soalan ni, 48 ÷ 2(9 + 3) = 48 jadi jawapan dia 2….
    ————–
    2 (9 + 3)
    Jadi tanpa ragu,jawapannya adalah 2..type kat calculator scientific exactly soalan 48 ÷ 2(9 + 3) tanpa modify soalan menjadi 48/2(9 + 3)..Muktamad jawapannya 2..

  47. Edit kat atas sebab tunggang terbalik..Part no 2,pecahan lari..

    2- ………. so dia read camni
    48
    —- X (9 + 3), tu sebab jawapan dia jadi 288..
    2

    Edit–> Dari segi ayat matematik untuk soalan ni,
    48 ÷ 2(9 + 3) =
    48
    ———-, jadi jawapan dia 2….
    2(9 + 3)

  48. G tnye adi putra la sng……

  49. Albert Einstein

    org kata 2… so 2 la jawabnya.. nape la tengin beno kome ni.. benok ati… tu la,. anto g skolah.. lari…

  50. loh…senang je kot..huhuhu..

    48 ÷ 2(9 + 3)

    48 ÷ [ 2 (9 + 3) ] = 2 (12) [12 darab 2 sama dengan 24]

    48 ÷ 24= 2

    itu lah jwpan dia..huhuhu..

    kene utamakan yg dalam kurungan dulu…so kalau 2 (9+3) kene tambah dulu then baru darab..atau pun leh buat cara pjg skit iaitu 2 x 9 dan 2 x 3 pastu dapat jawapan kedua2nya baru tambah and tetap dapat 24….kurung bermaksud kene darab..bukan bahagi tambah or tolak..kene sedia maklum yer…jgn tersalah kira plak 🙂

  51. argh…bile dah bace ade plak dpt 288..so admin, plz dptkan kira2 yg betul…hadeh..tetibe nak tahu betul ke x jwpan aku..hahaha

  52. cikgu korang tak ajar math ke apa? hai.. nak jugak aku pecahkan satu2.. mmg la 2 tu luar kurungan.. tapi dia attach dgn (9+3), so kite kena kurungkan dia manually. meh tgk aku kire mcm mane. sekali tengok pun dah tau nak kire benda alah ni mcm mane
    48/[2(9 + 3)]
    =48/[(2×9)+(2×3)]
    =48/(18+6)
    =48/24
    =2

    x kan korg x penah belajar 3(7-3) = 3*2 atau pun pecahan secara panjangnya ((3*7)-(3*3)) = 12

    kesian dengan pendidikan anak melayu sekarang. benda mudah pun masih teragak2. 🙁

    • huhuhu.. ada gangguan tadi, kan dah tertekan 2 instead of 4.. sorry3..
      correction! 3(7-3) = 3*4

    • pandai-pandai je adakan kurungan.check kat google apa jawapan dia

      • apa pulak pandai2.. tu mmg dah rule math kot.. adohai.. pergi sekolah tdo ye?? time cikgu mengajar tidur ye??? kesian la ko ni..

  53. a(b+c) = (a*b)+(a*c)
    a(b-c) = (a*b)-(a*c)
    benda ni x kan la korg x penah belajar?? alahai…

  54. utamakan yg dlm kurungan dlu.. jwpn dia 2 laaa. congak je pn

  55. jwpnnya 2

  56. ohh kelirunyee aku.. sekarang ni nak beli kuda ke atau toto? atau aku kene main dulu catur..

  57. bapak bodoh dan bingai nya siapa yang mati2 nak pertahankan jawapan 288..opss kurang pahala puasaku..

  58. untuk yg kata jawapan 2…ABAH KAU.kenapa?sebab betul,selesai kurungan dahulu.kemudian darab ATAU bahagi,lepas tu tambah ATAU tolak.
    kalau tolak sebelum tambah,korang pandai lak tolak dulu.
    kalau diterjemahkan dengan perkataan,ia akan jadi
    48 BAHAGI 2 DARAB (9+3)=SELESAIKAN DALAM KURUNGAN DULU
    48 BAHAGI 2 DARAB 12=SELESAIKAN BAHAGI ATAU DARAB (YG MANA TERLEBIH DAHULU)
    jawapan 288
    p/s,boleh check di youtube atau tengok google

    • adakah 48/2(9+3) = kata selesaikan dlm kurungan dulu
      jadi 48/2 darab 12?????
      12 tu masih dlm kurungan…belum selesai lg yg dlm kurungan tu sepenuhnye..
      kita cume tambah je….tp kurungan dia x hilang lg…
      jgn anggap kite dh tambah (9+3) kurungan dia dh hilang…masih dlm kurungan = (12)
      sebetulnye 48/2(12) =?
      selesaikan lar 12 dlm kurungn tu dulu…. 2(12) = 24

      so baru lar ko bole selsaikan 48/24 = ?
      x gitu???

      selidik dulu baru nk hentam org…..

  59. baca komen kata buat dalam kurungan dulu,so sebelum nk komen aku punya balik sila jawab soalan yg simple giler ni._NO 2 TU DALAM KURUNGAN KE LUAR KURUNGAN?

    • no 2 bukn memg bukan dlm kurungan…tp kene igt dan teliti soalannye…

      48/ 2(9+3)=?
      selesaikan dulu dlm kurungan (9+3)=12
      so 48/2(12)=?
      (12) masih dlm kurungan, jadi tidak bole dbahagikan lg.. jd selesaikan dulu (12) tu…..2(12)=24
      dah selesai kurungan baru bole bahagi 48/24=jawapan 2

      jawapan bg 48/2(9+3) = adalah 2
      harap maaf…

  60. aku punya comment kena delete

  61. yg jawap 2 kutuk orang jawap 288 xkena delete
    aku nk explain kenapa jawapan 288 kena delete comment lak

  62. Admin …..sila jangan kelirukan orang utk dapat komen banyak…..
    jawapan memang sahih dah 2. Sila update entry sebelom terlihat lebih ramai rakyat malaysia yang boddo math….SEKIAN

  63. hahah…mmg bodo..

  64. jawapannya 2,ikut law BODMAS

  65. no 2 bukn memg bukan dlm kurungan…tp kene igt dan teliti soalannye…

    48/ 2(9+3)=?
    selesaikan dulu dlm kurungan (9+3)=12
    so 48/2(12)=?
    (12) masih dlm kurungan, jadi tidak bole dbahagikan lg.. kene selesaikan dulu yg ade dlm kurungan tu…..2(12)=24
    dah selesai kurungan baru bole bahagi 48/24=jawapan 2

    jawapan bg 48/2(9+3) = adalah 2
    harap maaf…

  66. sori……jwpn nier sng jer tapi sye x tahu jwpn nyer aper!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:D:D:D

  67. 48/2 (9+3)=2

    9 + 3=12
    bila jadi macam ni 48/2 12 tiada jalan kira saya taruh darap di tengah 2 x 12
    2 x 12 =24
    sekarang tinggal bahagi sahaja lagi
    48 / 24 =2#
    senang aje jawapan ni…

counter statistics