Sunday , March 29 2015
Home / Pelik / Super Pelik: Sambutan kematian yang pelik kaum Toraja di Indonesia (video)

Super Pelik: Sambutan kematian yang pelik kaum Toraja di Indonesia (video)

Video bukan untuk yang lemah semangat & sayang binatang

Kami sebenarnye sedang mencari maklumat mengenai mayat seorang wanita yang dihidupkan semula menggunakan ilmu hitam dan berjalan menuju kampung diiringi penduduk kampung. Ini sangat  hangat sehingga ia tersebar meluas. Lain yang di cari lain pula yang kami jumpe. Kami terbaca suatu fakta mengenai sambutan pelik yang menjadi satu kebudayaan kaum Toraja di Indonesia ini.

Apabila berlaku kematian di kalangan kaumnye, akan berlaku korban kerbau. Apa yang menarik, korban tersebut bukan di sambut secara sembelihan tatapi secara menetak leher kerbau tersebut dan membiarkannya seksa sehingga mati. Selain daripada itu, mereka juga menyambut hari kematian dengan mengadakan Laga Ayam dan membuatkan mayat berjalan ke kampung. Scary! Lagi satu video after the jump.

About Musalman

Seorang jejaka yang dahagakan berita artis. Kacak bergaya dan disegani ramai. Lagak menghisap rokok sahaja membuktikan dia seorang yang optimis.

63 comments

  1. Syukur aku dilahirkan dalam Islam…sesungguhnya Islam itu maha suci agamanya n tidak kejam ke atas semua makhluk ciptaan Allah…Alhamdulillah….

  2. kejam betul lah..sian kerbau tu…

  3. xpayah lah kata kejam dah itu adat dorang respect la skit woi.ko igt ko sorang je hdp kat bumi ni,dlm dunia ni terdiri dri pelbgai glongan dan kepercayaan so klu x suka xyah kata kejam.hdup mcm katak bawah tempurung

    • go F yourself o0o

    • o0o

    • fiza,bkn xrespect, haiwan pun mahluk bernyawa, sj xleh ckp,,, trptg pisau kt dapor pon blh kata sakit pakan lg cam ni, apa xkejam?
      bismillahirrahmanirrahim

      • sbb tu saya ckp ni adat dorg,kena lah hormat,lain lah klu dorg mmg sengaja buat penganiyaan tu mmg kejam.

        • kalo adat dia tetak leher orang, kena hormat gak la? takleh kata pape kan. ko memang bagus..

        • pndapat msg2. ko sndr pn mngaku nmpk kejam tp brgntung pd niat. ko x rspek pndapat org tp hrp org rspek pndpat ko. ko yg x fhm tp slhkn org plak. dlm malaysia ni org ISLAM sembelih lembu tiap hari raya korban. org HINDU yg sembah lembu fhm & boleh respek sb org ISLAM sembelih dgn cara baik. pisau tajam, cepat dll. menjadikan binatang cepat mati.. tp klo org ISLAM korban lembu sama cam kaum toraja camna? bkn takat org HINDU tp agama lain pun hentam trmasuk yg xdk agama. slp2 brgaduh. hrp ko dh fhm npe org mrh ko n npe.

        • IGGGGGRRRR MINNIK YA FIZA.. ANHHIKKK TES