Tuesday , October 21 2014
Home / Pelik / Super Pelik: Sambutan kematian yang pelik kaum Toraja di Indonesia (video)

Super Pelik: Sambutan kematian yang pelik kaum Toraja di Indonesia (video)

Video bukan untuk yang lemah semangat & sayang binatang

Kami sebenarnye sedang mencari maklumat mengenai mayat seorang wanita yang dihidupkan semula menggunakan ilmu hitam dan berjalan menuju kampung diiringi penduduk kampung. Ini sangat  hangat sehingga ia tersebar meluas. Lain yang di cari lain pula yang kami jumpe. Kami terbaca suatu fakta mengenai sambutan pelik yang menjadi satu kebudayaan kaum Toraja di Indonesia ini.

Apabila berlaku kematian di kalangan kaumnye, akan berlaku korban kerbau. Apa yang menarik, korban tersebut bukan di sambut secara sembelihan tatapi secara menetak leher kerbau tersebut dan membiarkannya seksa sehingga mati. Selain daripada itu, mereka juga menyambut hari kematian dengan mengadakan Laga Ayam dan membuatkan mayat berjalan ke kampung. Scary! Lagi satu video after the jump.

About Musalman

Seorang jejaka yang dahagakan berita artis. Kacak bergaya dan disegani ramai. Lagak menghisap rokok sahaja membuktikan dia seorang yang optimis.

63 comments

  1. Syukur aku dilahirkan dalam Islam…sesungguhnya Islam itu maha suci agamanya n tidak kejam ke atas semua makhluk ciptaan Allah…Alhamdulillah….

  2. kejam betul lah..sian kerbau tu…

  3. xpayah lah kata kejam dah itu adat dorang respect la skit woi.ko igt ko sorang je hdp kat bumi ni,dlm dunia ni terdiri dri pelbgai glongan dan kepercayaan so klu x suka xyah kata kejam.hdup mcm katak bawah tempurung

    • go F yourself o0o

    • o0o

    • fiza,bkn xrespect, haiwan pun mahluk bernyawa, sj xleh ckp,,, trptg pisau kt dapor pon blh kata sakit pakan lg cam ni, apa xkejam?
      bismillahirrahmanirrahim

      • sbb tu saya ckp ni adat dorg,kena lah hormat,lain lah klu dorg mmg sengaja buat penganiyaan tu mmg kejam.

        • kalo adat dia tetak leher orang, kena hormat gak la? takleh kata pape kan. ko memang bagus..

        • pndapat msg2. ko sndr pn mngaku nmpk kejam tp brgntung pd niat. ko x rspek pndapat org tp hrp org rspek pndpat ko. ko yg x fhm tp slhkn org plak. dlm malaysia ni org ISLAM sembelih lembu tiap hari raya korban. org HINDU yg sembah lembu fhm & boleh respek sb org ISLAM sembelih dgn cara baik. pisau tajam, cepat dll. menjadikan binatang cepat mati.. tp klo org ISLAM korban lembu sama cam kaum toraja camna? bkn takat org HINDU tp agama lain pun hentam trmasuk yg xdk agama. slp2 brgaduh. hrp ko dh fhm npe org mrh ko n npe.

        • IGGGGGRRRR MINNIK YA FIZA.. ANHHIKKK TES

    • mangkukayunkofiza

      fiza komen ko macam jamban… berak x basuh ke?

    • menyeksa binatang cmni HARAM dalam islam…walaupn diorg mostly non-muslim tpi kita sbg muslim x leh merelakan dlm hati ritual sadis cmni…hatta dlm islam nk sembelih pon kene cepatkan, pisau kne btl2 tajam n kene potg kt 2artery(skali nerve) n halkum bntg supaya sakitnya minima…kalo nk bunuh binatang yg beri ancaman kt kita pon ad etika…kne cepat n xleh menyeksakan…islam cover every aspect of our life…thats why islam is beautiful…no offence,,juz harap anda faham

    • sumpah kau cacat otak..

  4. ya saya respek diorang punye adat…marilah sama-sama kita kata berkasih-sayang sungguh mereka dengan kerbau-karbau itu…

  5. ape maslah si FIZA ni…mmag x de sivik la ko ni..

    • masalah dia? xde prsaan GALB MUAFFFIL,, GALB KHARRBAN,, la adri keif syakillha mungkin zei FAKHHAA,

  6. fiza yahudi zionis

    ko ni jd zionis sesuai la! sb xde svik xde prasaan belas ksihan! bole sembelih suma umat islam dgn bnatang dgn ati yg sng. sesuai sgt

    • woi mangkok ayon yg bodoh lg bangang mmg la ko katak bwah tempurung ntah mmg muka ko pon mcm katak,klu ko tu baik hati sgt abis yg ko makan ayam,daging semua tu ko xksian pula,mmg la ko ni lembu sbb tu mkan rumput je

      • kemmak kitak

      • Fuck u

      • fiza yahudi zionis

        oii zionis! aym lmbu atau bnatang yg halal dimakan aku org ISLAM disembelih mengikut cara ISLAM! dimatikan dgn cara yg baik dan mmberi rahmat kpd bntang yg dsembelih. Rasulullah SAW sendiri menegaskan umatnya agar berlaku baik dan memberi rahmat kepada binatang. bukan cara kejam camni. ko tu yg buta hati jgn salahkn org lain. aku respek org kafir mkn babi. tp kalo depa seksa babi tu lom dimakan aku x respek! org kafir yg lain pn x respek! ko j bangang lbh! jgn samakan pmikiran zionis ko dgn islam.

      • dorang sembelih ngan cara baik bkn menyiksa.

  7. Bodoh pnye komen…tolong hormati agama kami…agama Islam yg suci…

    • ni satu lagi si melayu khinzir yg bodoh,ni smua ade kena mengena ngan agama ke?org mcm ko layak ke nk dhormati klu ko sndri x hormat adat org lain

      • ko la khinzir. adat belum tentu betol.. agama Islam sah-sah betul.

      • ko sound pndapat org lain. tp bila org sound pndapat ko mrh lk haha sial. klo ko bkn ISLAM atau dari suku kaum taroja atau yg swaktu dgny yg amalkn adat camni. ok aku fhm sb adat ko. tp 'fiza' mcm nama melayu ISLAM. dlm ISLAM amalan camni adalah KEJAM!

      • ko ni apehal prempuan sial…ko jgn nk gne name mlayu then ko nk ckp mlayu khinzir…org mcm ko ni aku ptutnye yg kne tetek kt leher mcm krbau tu….aku rase mak bapak ko pon mcm ko gk…zionis…keturunan anuar….

  8. patot la Indonesia slalu dpt bencana & slalu kalah bola…rmai kaum kt sane yg still xde sivik…tp ade ke org M'sia kite yg still xde sivik…???? hhmmmm

  9. yaallah….ape yang dah berlaku…..kiter patut bersyukur kiter masih ader agama yang boleh menghindar diri dari perkara2 bergini….nauzubillah…..

  10. blah la ko fiza ,cuba depa tu sembelih kucing hang mcm tu gak,baru hang tau makna respect

  11. …bukan nk sokong fiza tp dlm dunia ni ada bnyk budaya,agama,kepercayaan masing2..mungkin cara mereka salah dimata kita tp tidak pada mereka okey je sbb amalan tu dah diamalkan sejak turun tumuran…mcm kita ada amalkan brsanding..dlm islam xda pun…kita hormat orng..orng hormat kita..smoga mereka yg ada dlm video ni dpt sinar islam…amin

    • i like your comment,biasalah mentaliti org melayu ni xtau nk menghormati bdya org lain,tp klu org lain ckp psl bdya melayu ni pndai pula dorg marah,cb kaum lain ckp psl bersanding,cukur jambul dll tgk katak2 bwah tempurung ni mengamuk.

    • bkn xhormat, yg jadi bualan cara 2yg kejam,, be honest lah xke ko rs kejam tgok..

  12. adat tetap adat
    kejam tetap kejam….
    pahamm!!!

  13. betul la kata fiza tu.. ini adalah adat dorang.. kite kena hormat adat dorg..
    tp kite sebagai malaysia, kalau boleh, jangan la tiru adat dorg ni.. sebab adat dorg ni agak kejam dan menyeksa binatang..

  14. KALAU NAK BAGI NASIHAT PUN BIARLAH DENGAN NADA YANG LEMBUT.. BUKAN NADA YANG KASAR.. CARA PERTUTURAN KENA JAGA… KITA MELAYU… ADAT TETAP ADAT… TAPI CARA PENYAMPAIAN ANDA TU SALAH… BAHASA ANDA ITU MEMBUATKAN ORANG LAIN MARAH KEPADA ANDA..

  15. tukang tengok jer

    dorg ni tak tau mcm mane nak sembelih lembu kut… niat nak sembelih tp tak tau.. jom kite anta org ajar mcm mane nak sembelih lembu kat dorg.. hehehe

  16. ko pi mampos la fiza oiii….tak paham aku org bongok mcm ni….bangang tak abes2…..aiii panas aku aihh ngan fiza bongokk ni!!!!!!!!!!

  17. campak je fiza ni kat perkampungn cannibal tu biar dia kena mkn ngn org2 tu tgk kejam ka tak… tah2 dia dok sana ckp "takpa la i rela dimakan you all semua sebab i faham adat you all, mmg dah biasa makan manusia kan, potong la bahagian peha tu lebih sedap..jgn matikan saya dulu"

  18. nampak sgt kebodohan ko.

    • fiza ya fiza,, respect,, awak tau kex respect 2,, kalau orang xrespect adat2, xlah ada sampai skrang,
      cuma membunuh ngan menyiksa xkan xkejam?
      macam kat MALYSIA org hidup berbilang kaum,adat,dan kepercayaan,
      satu aku nak ambil, orng cina kalao bulan 7, di pcayai sbg bulan keramat, tolx?
      adalah buat mcm2 utk orng dah mati,, bakar duit kertas, kereta kertas supaya sampai kd si mati.
      kalao d fkrkan secara logik, benda yg d bkr mestilah hangus, tggl habuk, coba bakar kereta kau satu biji blh ka sampai ktakhirat,, yg kt bawa cuma amalan lah, baik ko buat baik ko dapt. sama gak ngan ko kerja gaji ko masuk KWSP wat pe? xke utk simpanan hari tua ko,, duit2 yg ko makan? klo ko xkje xlah ko dpt.
      FIKIR secara sihat smua tu mengarut, tapi RESPECT, RESPECT,RESPECT pya pasal adat tu kekal sampai skng.. perayaan pon PERDANA MENTRI KO SURUH KONGSI KEGEMBIRAAN, cam HARI RAYA CINA, DEVAVALI, AIDIL FITRI, sedangkan PM MUSLIM, muslim hanya ada dua perayaan xke itu slh dlm agama,,,, di sebabkan RESPECT ngan adat masyarakat ada lah sampai skrng adat trsbt,
      jgn cakap orng KATAK BWH TMPRUNG sendiri pon bkn nya baik sangat,, fikir panjang sblm hentam orang…

  19. bersanding mmg la xda dlm islam, tu adat melayu sahaja tetapi adakah brsanding tu sesuatu yg kejam? ada perlu pancung leher orang or binatang? klw ssuatu adat itu baik n xsalah..org akn respect tp klw adat yg mcm wtf dlm video ni, ada org nak respect? ternyata dia bunuh binatang secara kejam pastu sambut or buat parti..baik kah mcm ni? len kali pk sblm ckp..haiz. ckp pakai nfsu, mmg la mcm ko ni fiza..akal ada 1,nfsu ja lebih

  20. tgk video x geram sgt tapi lagi sadis bila baca komen org2 x cukup akal..haha

  21. huu..cik fiza… pd pendapat sy, cik irma n aimi cuma nak mengemukakan pendapat msg2, tidak dinafikan pendpat beliau bhwa islam agama yang mentkberatkan nilai kasih sayang sesama makhluk dan melarang bertindak kejam terhadap binatang… saya tak nampak pun statement mereka tak menghormati adat kaum teroja..
    sebelum cik fiza nak pendapat anda dihormati, sila pastikan anda menghormati pendapat orang lain dulu…

  22. masing2 m’punyai adat yg berbeza dan m’punyai k’fahaman agama yg t’sendri…
    tp suku kaum toraja mmg unik..
    yg kmu b’bahas ne knpa??
    mcm haiwan peliharaan kmu pla yg kna sembelih..
    sda nma nya ada kaum…….

  23. punyelah ramai muslim kt indonesia,,x de ke yg nk brdakwah kt kaum toroja yg majoriti kristian di kepulauan sulawesi ni

  24. indon memang kejam lg jahat…dok ngara sndiri buat jahat..datang ngara org pon sama jerk

  25. buduh c fiza paling buduh

  26. sayang nya ..cubalah d sembelihkan… kena lg dgn kari mama ku,,peeeeeeerrrrhhh..mest c fiza yg tambh 4pinggan

  27. jangan jadikan ini satu perbalahan…..sbb kadang2 kerana tutur kata dah bahasa akan menjadi satu perperangan dek disebabkan salah faham. Dah ada peribahasa mengatakan kerana mulut badan binasa ……jadi fikir2 kan lah jangan jadi terlajak perahu boleh di undur terlajak kata buruk padahnya….. :)

  28. misa' kada di patuo, penduan kada di mate'…ma'kada melo komi

  29. ini tanda nak minta nenek sunami yang datang!

  30. cik fiza.. rasanya dalam komen2 mereka ni xde menghina mana2 kepercayaan.. hanya mengatakan menetak haiwan cmtu menyeksakan.. sebab belum tentu urat merikhnya putus.. awak ni beragama ape? dari segi awk komen mcm bukan beragama islam.. jgn fikir pasal adat.. ini penyiksaan..faham tak.. ke tak faham lagi.. kalau tak faham mari sini bagi FB awak..saya add..biar kawan2 awak tau tentang kebodohan awak ni.. ;)

counter statistics