Monday , September 26 2016
Home / Pelik / Trick Matematik?

About Musalman

Seorang jejaka yang dahagakan berita artis. Kacak bergaya dan disegani ramai. Lagak menghisap rokok sahaja membuktikan dia seorang yang optimis.

Check Also

07-kaum-tarojan-gali-kubur-mediamalaya

Festival Ma’nene, penghormatan buat si mati dengan cara yang pelik dan menakutkan

Suku kaum Toraja di Indonesia dengan bangganya menunjukkan ahli keluarga mereka yang telah mati selepas mereka ...

67 comments

  1. ape ke hei nyer tu..cemane bleh dpt rm9 lak? sj je nk wt penin..lg singit tu deme g bli kopok bika…tu je jwpn nye..hahaha

  2. hahaha.. berguguran rambut mo fikir soalan ini..

  3. aku pening tgk orang yang kira ni..bukan ke patutnya
    RM 27-RM 2=RM 25…
    media malaya kene blanja makan kalau i betul..hehhe

  4. mampuih trus..haha

  5. Sewa = RM 25
    Tips = RM 2

    Total (Sewa+Tips) = RM 27 + (RM 1 x 3 Orang)

    = RM 30 ..

    Bijak… bijak…

  6. sebenarnya, soalan nie dah salah….

    kat pengakhiran soalan nie ada tulis..

    “RM27 + RM2 (tips) = RM29,
    Mana pegi RM1?”

    So kat soalan nie pun dah pusing. Sebab RM27 tu dah termasuk tips (iaitu duit hotel RM25 dan RM2 tips)… So dia tak boleh kata “RM27 + RM2 (tips) = RM29” bla bla…..

    Harap faham dengan statement nie..

  7. tak boleh kira mcm tu…

    RM 9 X 3 = RM 27 tu adalah sewa plus tips. (RM25 + RM2)
    So, betul lah kiraan tu. Sorang kuo RM10, pastu dapat duit balik RM1. Seolah olah RM9 diorang keluarkan.

  8. Aku dulu masa skol pun penah men bende nih..memang tak dapat jawapan..tapi cikgu aku kata, benda ni lah yang slalu berlaku dalam hidup kite..kadang2 kita rasa kite blanje skit tapi duit kita tetap habis..

    • hahaha kesian ko kene tipu ngan cikgu

      • cikgu awak tu kaki PENIPU.. haha.. lau darjah 2 tu bnyk dh yg kna tipu.. kuang3.. jgn mara.. saja suka.. ^^ owang KL pnggil ( CEREK ) – ( CIRIT kot ) @@..?????

  9. ape daaa…ney leyh kire cmneee…uhuhuh

  10. hai…cara kire tu mcm2 pon boleh dpt jwpn RM30….SOALANNYE mane pergi RM 1 tu …..MANA PERGI LAGI RM 1 ….aku repeat MANA PERGI LAGI RM 1 ?????? korang yg bijak bistari….BACA DULU SOALAN…

  11. huiii..pening pale Mak Bedah lah…

  12. aku pn dh fening..ting tong…bkn nk carik mcmne nk dpt lek rm30 tp nk carik ne g rm1 tu…aku rse aku fhn mksd apa daa….n poyo ganaz ko mmg tul..hotel gak yang untung…

  13. hahhaa.. pening2
    aku tahu jawab RM1 tu kat tangan 3org tadi dah dibahagikan.
    contohnye 25/3 adalah 8.333 bukan RM9.
    Pandai betul orang yang create soalan ni.
    bijak2…

  14. singgit tu kn dwet yg budak2 tu dapat tiap sorang pas belen dikembalikan.. haha. math is interesting. soklan yg dia bg tu saje je utk kelirukan korg.. sama je kalo pusing blik. sewa hotel 25+tips 2+ balance 3 hengget dr tiap sorg td= rm30. pusing blik rm30-tips 2 hinggit= bal 3 hengget kongsi 3 tiap sorg dpt rm1. logik x?

  15. sbenanye duit dorg 30.. lpas tu duit hotel 25 cmpur tip 2hengget = 27
    jadi belen 3hengget. yg dorang bagi sorang singget.
    yg jadi 29 tu sbab 27(da trmasuk duit tip)+2(tip)=29
    watpe nk tmbah duit tip smpai 2x kan….
    jalan kira tu da kelirukan orang…

  16. ni sepatutnya bukan soalan. tapi statement. rm1 tak hilang. tapi bila pusing balik kire2, nampak macam rm1 hilang.

  17. uiksh.. ssh nyer.. lau mcm nie PROFESOR DUNIA pon SAKIT OTAk.. kuang3.. huhu.. ^^

  18. laahhhhh,ssh aku pikir!sbnrnya mcm nih, hotel rm25+ tips rm2 so 25+2=27.
    then semua kelua rm10,then total 30.so 30-27=3.jadi lagi rm3 bahagi 3.HAHAHHAHA.AMCM?

  19. Pe nk pening2 nie…

    30(Hg Asal)-5(Offer) = 25 (Sewa hotel)

    Utk byran hotel dan Tips:
    25 + 2 = 27

    Baki RM3:
    kan dorg dah ambil sorg singit…
    1 + 1 + 1 = RM3

    So, 27 + 3 = RM30

    TQ

  20. Total 3 org kawan bayar….RM9.00 x 3 =RM27…
    RM 27 termasuk bayaran hotel + tips tuk reception (rm25+2=27)

    rm 3 dipulangkan kpd setiap seorg rm1x3 = rm3.total semua skali RM27 + RM3= RM30 yang diorang bayar,, mane ade ilang singgit tu.. 🙂

  21. jawapannya = duit seringgit balik kg

  22. Sebenarnya 9 X 3=27 tu mengabur mata. Sebenarnya rm25 sahaja dari mula. Cukup2 rm3 dikembalikan semula dan rm2 dibagi tips. Selesai rm30…

  23. MULA2 rm30/3 = 10, pastu rm 30-5 = 25/3 = 8.33 kat situ pn dh kurang lebih kurang rm 2 kan dr asal. duit tp RM 2/3 = 0.666 sen patut kira rm 25/3 + RM 2/3 baru dpt RM9 kan betul kira tu..

  24. hehe.. jwapan nye… kenape kite nak tambah RM 2 tu ?? sedang kan RM 3 tu kite tolak? sepatut nye RM 27 itu ditolak kan dengan rm 2… so jadi la rm 25 ingit…cube kalo 2/3… dapat 0.6666667…so rm 9 tolak dengan 0.6666667 dapat 8.3333333 …pastu darap dengan 3… kan jwapan nye 25…. hehe.. kalo kite nak tambah kedua dua nye ( Wang yg dikembalikan dan tips itu).. kite tak leh amek rm 30… kena amek rm 25… tol tak?? hehe..

  25. Kenapa lak nak susah2 : (RM10X3)RM30 – sewa RM25 – tips RM2 – pulanngan RM3 = abis duit yg share 2 kan….kadang2 perkiraan nie x leh nak pakai congak je kene nenegok situasi….

  26. Sebenarnya seorang keluar RM 9. Jumlah RM 27 (Sewa RM 25 + tip RM 2)

  27. Hi anak2..nak kene ajar matematik tahap dak skolah rendah ke..
    pyh2 g kira wat pe.. RM1 masuk dlm bil le pandai..dia wat trik mcm tu sng je nak tackle..as long as korang tak bengap n lurus bendul.. camni, bil kan rm25? so? 30-(3+2)=25! klu ikutkan kiraan sesat tu, maknanya dorg cuma byr Rm29 dgn andaian harga sbnr bil tu cuma RM24 apabila dibahagi dgn cara lurus bendul tanpa pecahan..

  28. malas nak fikir , tak minat math . jawab sejarah lagi syiokk , haha ,

  29. ali baba dodol

    ni trick mate senang dari aku…………..aku ada 5 biji epal………. kau mintak 3 biji epal…berapa epal kat aku?
    cuba jawab……

  30. mastura+masrol2012

    penin aku

  31. mastura+masrol2012

    hahaha….rambut dah mutak pikir jawapan eh…..

  32. sbnrnye soalan ni tipu kita smua uollsss nak tau…..soalan silap mata sebenarnyer…..pengiraan yg sebenar adalah seperti berikut ;
    Kita anggap shj bayaran utk hotel adalah 1 pakej…pakejnya ialah:
    BAYARAN HOTEL : RM25
    BAYARAN TIPS : RM2
    JUMLAH PAKEJ : RM27
    Sebenarnya RM27 itu ialah jumlah pakej utk HOTEL.
    Pengiraan sebenar adalah :
    Penyewa membayar RM30
    Reception : terlepas kira utk tips RM2 JADI SEBENARNYA RECEPTION TELAH AMBIL TIPS RM2 YG TERLEPAS DALAM PAKEJ & AKHIRNYA MEMULANGKAN BAKI YG BETUL RM3 KPD PENYEWA HOTEL TERSEBUT….ITULAH JAWAPAN MAGIC DARI SOALAN TU….

  33. jawapan MAK ada kt atas tu NYAHHHHH!!!!1

  34. MAAF TERLUPA ISI PALING PENTING :
    RM1 YANG HILANG SAMA SEKALI TIDAK WUJUD:*KERANA :
    RECEPTION TELAH AMBIL BAYARAN RM2 YANG TERLEPAS DLM PAKEJ UTK BETULKAN BAYARAN SEBENAR DLM PAKEJ IAITU RM27,
    JADI RECEPTION MEMULAGKN BAKI YG BTL RM3 KPD PENYEWA
    JADI RM1 YG HILANG TIDAK WUJUD!!!!

  35. cube kira tanpa gabungkan duit dari tiga-tiga orang tu… kalau digabung,, jadi rumit mcm ni la…

counter statistics