akademi-fantasia-7

Konsert akhir Akademi Fantasia musim ini telah dimenangi oleh Hafiz, diikuti dengan Aril, Akim, Yazid dan Isma. Walaupun keputusannya jauh berbeza dengan ramalan penulis sebelum ini (baca sini). Namun ketika itu, penulis mengganggap Aril pasti kekal di’antara top 3 kerana kad AFMASUK yang diterimanya, apa guna dapat AFMASUK jika hanya mendapat tempat ke-5. tak gitu?

Apa yang memeranjatkan penulis, Isma telah jatuh tangga ke-5. Ia agak memeranjatkan, di’mana pengundi-pengundi di’Raja Brunei yang dikatakan kerap mengundinya itu? Atau adakah benar wujud konspirasi dalaman yang dikatakan cuba menaikkan nama Aril oleh beberapa pihak (— terutamanya Berita Harian, boleh kata setiap minggu mengeluarkan gambar dan artikel puji-memuji Aril)?

Walau benar sekalipun konspirasi itu, ia tidak mungkin mampu memberikan kemenangan Aril sebagai juara kerana jika ia berlaku. Pastinya 2 hari lagi wujudnya kritikan terhebat buat Astro. Di’bawah adalah keputusan undian SMS setiap pelajar selepas undian di’tutup:

  1. Hafiz – 46%
  2. Aril – 22%
  3. Akim – 18%
  4. Yazid – 9%
  5. Isma – 5%