Off topic sekejap. Ada satu ketika, kami baca mengenai keluhan seorang isteri di ruangan Tanya Ustaz dalam akhbar mengatakan suaminya menghalang dan berkeras untuk melawat keluarga belah isterinya diwaktu kelapangan. Namun ustaz yang menjawab keluhan tersebut mengatakan, tak kire apa jua keputusan suami, uols yang sebagai isteri perkara paling mudah dan paling penting ialah taat dan setia kepada suami kerana syurga seorang isteri adalah dibawah tapak kaki suaminya selepas dia berkahwin.

Keh keh! Dalam kursus kahwin dah berapa kali tekankan benda ni kan. Tapi jadik jugak kes isteri mohon cerai ni. Namun begitu, kita tak tahu secara langsung apakah permasalahan antara suami dan Saida ni dalam rumahtangga mereka, ye dok? Cuma yang kita dengar antara alasannya ialah suami tidak menghormati arwah bapanya dan tidak menjaga hatinya iaitu Saida, dan dan yang kami tak tahan nak tergelak, TERLALU MENGONGKONG KERJAYA ISTERI.

Kami tak mahulah cerita bab-bab hukum hakam agama ni sebab kami pun tidak semahir yang disangka. Tapi, memohon cerai kerana sikap suami yang terlalu mengongkong kerjaya si isteri?? Double WTF dude. Jom recap pasal AF, sang suami memberi kebenaran untuk sang isteri mahu popular seketika satu masa dulu, dan menjadi tanggungjawab sang suami juga untuk memperbaiki keadaan kerana kinja-kinja’an sang isteri yang menjadi tatapan umum dulu dan pada masa akan datang hanya mengundang dosa buat sang suami kerana dosa sang isteri juga adalah tanggungjawab sang suami, kan?

Tapi apabila berkeras juga untuk bercerai walaupun sang suami tak mahu, sudah pasti ada sesuatu tak kena di situ, bukan? Gosip sudah diintai Datuk, rakan niaga adik ipar?