Heboh hari ini apabila difahamkan kereta Proton Satria Neo penuh kontroversi milik Sultan Johor dikatakan terlibat dalam kemalangan di lebuhraya Utara – Selatan berdekatan Yong Peng. Walaupun dipenuhi bukti bergambar tetapi tidak mempunyai nombor pendaftaran kereta, berita ini dinafikan oleh pihak istana negeri Johor dan Tunku Mahkota Johor sendiri.

TMJ menafikan kereta itu bernombor plat WWW1 tetapi ia ialah JUS1. Agak musykil di sini, bagaimana boleh ada dua kenderaan warna, tinted & sport rim yang sama? Bagaimana pula nombor pendaftaran kenderaan JUS sudah dikeluarkan sedangkan ketika ini JNT (menurut laman web JPJ bertarikh 29/07/2012).

Namun kita dapat lihat, terdapat beberapa kenderaan milik Kesultanan Johor yang sudah ditempah nombor lebih awal, sebagai contoh JUX1 & JUC1 (gambar dan video di bawah). Malah Kesultanan Johor gemar memiliki 2-3 kenderaan yang sama warna, tinted & sport rim, merujuk kepada senarai kenderaan Sultan Johor di laman web Uncle Seeker sebelum ini.

Wallahualam, kita nantikan berita rasmi tak lama lagi. Komen jangan sebarang komen ye. Sebarang komen berniat tidak baik akan dibuang.